Tips voor een praktische kot inrichting
Verhuizen naar een kot of studentenkamer betekent niet alleen meer vrijheid, maar ook inboeten aan ruimte en kwaliteit. Om maximaal te genieten van deze beperkte ruimte is het dan ook belangrijk de inrichting van je kot zo efficient mogelijk aan te pakken. Met deze tips kan je elke studentenkamer praktisch indelen en een ruim gevoel geven.
TIP 1: Werk met zones voor een comfortabele indeling
Een kot is véél meer dan een slaapplaats. Je moet er ook eten, werken, ontspannen en vrienden uitnodigen. Om al deze activiteiten vlot te laten verlopen verdeel je de kamer best op in verschillende zones. Dit maakt je kot overzichtelijker en verhoogt de concentratie aan de werkplek. Als vrienden langskomen is het ook aangenamer als je niet steeds herinnert hoeft te worden aan de bergen schoolwerk op je bureau.
Om je kot vlot in te delen kan je gebruik maken van gordijnen, paravans en een weldoordachte meubelopstelling. Zo kan je het bureau vrijstaand plaatsen om de leerplek duidelijk af te bakenen. Een paravan tegen de achterkant van het bureau voorkomt afleiding en kan prima dienst doen als prikbord. Ook de kleerkast kan een handig meubel zijn om zones te maken in je kot.
TIP 2: Breng ruimte in je kot
Een volgestouwde kamer komt al snel claustrofobisch over. Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van lichte kleuren en transparante meubels. Er bestaan ook enkele optische trucjes die je kot visueel vergroten:
Spiegels
Spiegels worden best geplaatst waar ze zonlicht krijgen en veel reflecteren. Muren die haaks of rechtover ramen staan zijn hiervoor ideaal. Zo breng je niet alleen meer licht binnen maar zal ook de buitenomgeving naar binnen gebracht worden bij de weerspiegeling. Werk met grote en naadloze spiegels voor een optimaal effect.
Kasten
Open kasten en rekken ogen ruimer dan meubels met deuren maar vergt wel meer onderhoud en netheid. Kamerhoge kasten vallen minder op dan gewone kasten omdat het dan lijkt of ze deel uitmaken van de kamer.
Gordijnen
Als er nog geen gordijnen in je kot hangen kan je ervoor kiezen één groot gordijn te plaatsen over de volledige wand met ramen. Dit wordt vaak toegepast in hotelkamers en zal ervoor zorgen dat de kamer rustgevend en ruim oogt. Als dat niet mogelijk is, dan kan je gebruik maken van kamerhoge gordijnen op de breedte van het raam. Het kost wel wat meer stof maar het effect mag er zeker zijn!
TIP 3: Kies plaatsbesparende en multifunctionele meubels voor je kot
Soms is het beter functionele meubels te kopen dan oude en lompe meubels van thuis mee te sleuren. Zo kan je met een hoogslaper ruimte vrijmaken voor een bureau en met een sofabed kan je vrienden uitnodigen om te slapen. Goedkope meubels voor je kot kan je vinden op verschillende tweedehandssites en lokale kringwinkels. Heel wat studenten zetten hun spullen te koop als ze hun studentenkamer verlaten.
TIP 4: Breng eenheid in je kot inrichting
Door de combinatie van gekregen en nieuwe meubels is je kot al snel een allegaartje van stijlen en kleuren. Met enkele liters verf kan je alle meubels dezelfde look geven en zal je studentenkamer veel homogener en ruimer ogen. Accessoires en accenten kunnen de boel opfleuren.
TIP 5: Geef een persoonlijke toets aan je kot!
Na al die jaren thuis wonen heb je eindelijk de touwtjes zelf in handen! Doe dan ook iets uitbundig en zorgt dat je kot jouw persoonlijkheid reflecteert. Maak een gigantische muurschildering, verzamel bergen kussens voor een enorme zithoek, hang je plafond vol foto’s of bedenk een ander knotsgek idee!