Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
groene kleuren interieur

Kleur je interieur groen

Het binnen brengen van een stukje natuur zorgt voor een levendige en frisse toets in je interieur. Studies hebben aangetoond dat planten ook een positieve invloed hebben op het binnenklimaat, de gezondheid en productiviteit van de mens. Met dit artikel kan je alvast inspiratie opdoen en ideeën verzamelen om ook jouw interieur op een originele en moderne manier te voorzien van een groene toets.

 

Groen als decoratie

De tijd dat planten werden gebruikt om een verloren hoek in de woonkamer op te vullen, is voorbijgestreefd. Planten kunnen gerust onderdeel uitmaken van het interieurontwerp. Sterker nog, wanneer er van bij het ontwerp rekening wordt gehouden met groen in het interieur, zal dit beter tot zijn recht komen en kan het groen zelfs een blikvanger vormen.

De effecten van planten in het interieur zijn reeds op verschillende vlakken onderzocht en positief bevonden. Zo zorgen ze voor een goed binnenklimaat en zouden ze ook dienst doen als ‘stresskillers’. Een extra pluspunt is dat planten in je interieur een bijdrage kunnen leveren aan een betere akoestiek in ruimten met een hoge nagalmtijd. Een gespreide opstelling van planten in de ruimte vergroot het effect.

 

groene decoratie
Shutterstock

 

 

Binnentuinen

Misschien durf je wel een stap verder te gaan en een binnentuin te integreren in je interieur. Dit kan letterlijk worden opgevat, als een groene ruimte tussen de andere vertrekken. Je kan echter ook opteren voor een verticale binnentuin, ook wel een groene wand genoemd. Dergelijke verticale tuinen kunnen voorzien worden van een geïntegreerd irrigatiesysteem dat eventueel kan worden aangesloten op de waterleiding.

De installatie van het irrigatiesysteem en de goot, kan variëren van 1200 tot 4000 euro, afhankelijk van de grootte van de wand. Verschillende bedrijven verzorgen de creatie en installatie van verticale wanden. Zorg dat je je voldoende informeert en vergelijk verschillende offertes.

Uiteraard brengt zo’n binnentuin ook heel wat werk met zich mee. Daarom is het aangewezen van bij het ontwerp rekening te houden met de plantenkeuze en samenstelling, de regeling van toediening van water en voedingstoffen en de verzorging van de planten. Bovendien heeft binnenbeplanting voldoende daglicht nodig en een stabiel basisklimaat. 

 

verticale tuin binnen
Shutterstock

 

 

praktisch groen: kruidentuin

Een ander idee is het creëren van een kruidentuin in je interieur. Tijdens het koken heb je verse kruiden binnen handbereik en het zorgt voor een heerlijke frisse geur. Dit kan een mooi alternatief vormen voor een moestuin wanneer je in een appartement woont.

Er zijn enorm veel kruidensoorten geschikt om in de keuken te kweken. Kruiden uit een droger klimaat (bv. lavendel) zijn uiteraard makkelijker binnen te kweken omdat de verwarming in de meeste woningen voor een droge lucht zorgt. Kruidensoorten uit een vochtiger klimaat kunnen wel binnen, maar vergen wat meer aandacht en verzorging.

 

kruidentuin interieur
Shutterstock
TIP

Kruiden die uiterst geschikt zijn om binnen te kweken

basilicum, bieslook, tijm, koriander, salie, oregano, peterselie, marjolein, rozemarijn, laurier, dragon, munt en dille.

 

 

 

zonder groene vingers

Er zijn ook mogelijke alternatieven voor mensen die niet bepaald groene vingers hebben, maar wel een stukje natuur in hun interieur willen terugbrengen:

 

een grasmat

Zorg voor een leuk accent in de kinderkamer door een mat te plaatsen die eruit ziet als een grasveldje. Dit kan ook perfect toegepast worden in de woonkamer, maar combineer het dan wel met strakke meubels.

 

grastapijt kinderkamer
Shutterstock

 

 

muurstickers

Kleef een sticker met natuurtafereel op je wand of plafond. De sticker in het voorbeeld meet 2m36 x 2m36 en heeft een kostprijs van €122,06. Dergelijke stickers kan je online op verschillende sites bestellen. Bekijk het aanbod muurstickers in de webshop

 

interieur groene accenten
Shutterstock

 

 

Fotobehang

Om je muren een groene toets te geven kan je ook werken met fotobehang. Dit is makkelijk aan te brengen en verkrijgbaar in heel wat verschillende formaten en prints. Bekijk het aanbod fotobehang in de webshop

 

groen interieur creëren
Shutterstock
Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
creatieve opbergtips
Creatieve opbergtips
Tips voor een praktische kot inrichting
Tips voor een praktische kot inrichting
Interieur software - De beste gratis 3D tekenprogramma's
Interieur software - De beste gratis 3D tekenprogramma's
10 tips voor het inrichten van een klein appartement
10 tips voor het inrichten van een klein appartement
inkomhal inrichten: Tips voor een warme welkomst
inkomhal inrichten: Tips voor een warme welkomst
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker aanbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden