Als je jouw zolder wil inrichten tot een nieuwe kamer in huis kan je heel wat plaatsen winnen door het plaatsen van een dakkapel. Zeker bij schuine wanden is een dakkapel de manier om licht binnen te trekken en extra ruimte te creëren. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten dakkapellen en hun afwerking.  

 

Prefab of dakkapel op maat kiezen?

Voor het plaatsen van een dakkapel kan je kiezen tussen twee opties: een prefab dakkapel of een dakkapel op maat. Bij een prefab dakkapel kies je tussen een aantal modellen die worden aangeboden. Hierbij kan je meestal het afwerkingsmateriaal en de kleur nog zelf kiezen. De grootse voordelen van prefab is de snelle plaatsing en de lagere prijs. Bij maatwerk is de flexibiliteit groter. Je kan de vorm, het materiaal, de grootte en de afwerking aanpassen aan je eigen wensen en smaak. De prijs van een dakkapel op maat zal hoger liggen dan bij een prefab model. In Nederland is prefab erg in trek terwijl men in België bijna altijd opteert voor maatwerk. De kostprijs van maatwerk is zo'n 30% duurder wanneer een vergelijkbaar model verkrijgbaar is in prefab.
 

Slaapkamer op zolder - dakkapel plaatsen© Pinterest

 

 

Voordelen dakkapel

Het meest voor de hand liggende voordeel van een dakkapel is de creatie van extra woonruimte. Er ontstaat door de plaatsing van een dakkapel beloopbare vloeroppervlake en meestal op een plaats waar er eerst een schuin dak was. Vervolgens trekt het extra daglicht naar binnen waardoor de zolderkamer veel lichter en aangenamer wordt om te vertoeven. Op deze manier kan je de zolder perfect gebruiken als studieruimte, slaapkamer, hobbyruimte of zelfs als badkamer. Daarbovenop zal een dakkapel een meerwaarde geven aan je huis. Een dakkapel, zowel prefab als op maat is wel een duurdere investering dan een dakraam. 

 

Afwerking dakkapel

Je kan qua afwerking van je dakkapel allerlei kanten op. De binnenkant kan je afwerken met gyproc zodat je een egale extra ruimte krijgt. Hou je meer van de landelijke stijl is het een leuke optie om te kiezen voor houten planchetten. Op onderstaande foto werden de twee dakkapellen mee gepleisterd met de rest van de muren zodat de extra ruimte perfect overloopt in de reeds bestaande oppervlakte.

 

 

Gezien het transparante karakter van een dakkapel zal de structuur meestal opgebouwd zijn in hout of staal. De afwerking naar buiten toe kan gebeuren in bijna elk materiaal dat beschikbaar is op de bouwmarkt, meestal gebeurt dit in hout, sidings of leiën. Hou bij de keuze van het afwerkingsmateriaal rekening met het onderhoud dat het materiaal vergt. Je wil echter niet elke twee maand op je dak kruipen om je dakkapel te kuisen.
 

dakkapel plaatsen © Shutterstock

 

 

Vergunning & aandachtspunten dakkapel

Het is belangrijk om te onthouden dat voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning vereist is. Dit heeft als gevolg dat je meestal een architect onder de arm moet nemen. Daarbovenop is het plaatsen van een dakkapel geen gemakkelijke opdracht dus komt er ook een dakwerker aan te pas. Er zijn namelijk een aantal dingen waarmee je rekening moet houden vooraleer je een dakkapel kan plaatsen. Voor het toevoegen van een dakkapel aan de zolder moet de dakstructuur onderbroken worden. Er zitten vaak draagbalken in de weg waarvoor er een oplossing moet gezocht worden. Ten slotte zal de dakwerker zorgen voor een goede waterdichting na de plaatsing van de dakkapel. 

 

 

 

Kostprijs dakkapel

De prijs van je dakkapel zal afhangen van de huidige dakconstructie, gewenste materialen en de afmetingen. Ook de bereikbaarheid en staat van het huidige dak zal een belangrijke rol spelen in de prijsbepaling. Een prefab dakkapel zal ook goedkoper zijn dan maatwerk. Voor een prefab dakkapel van 2,5m op 1,5m betaal je zo'n €3500 à €4000 euro, compleet afgewerkt.

 

Prijzen vergelijken loont!

Wil je een dakkapel laten plaatsen? Via onze online offerteservice kan je nu vrijblijvend prijzen en informatie aanvragen bij erkende dakwerkers. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichtingen:

☞ Klik hier om voorstellen en offertes voor dakkapellen aan te vragen.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST