Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken

Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken

Een greeploze keuken oogt overzichtelijk en zorgt voor een gevoel van eenheid. Daarnaast heeft ze ook praktische voordelen. Ze lenen zich perfect voor elk type keuken. Ontdek hier de voor-en nadelen, de verschillende systemen en inspirerende voorbeelden van greeploze keukens.

 

De verschillende greeploze systemen 

Wil je een greeploze keuken, dan kan je kiezen uit verschillende systemen. Welke jij kiest, is vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

 

voorbeeld van greeploze keuken met metalen greeplijsten

1) onzichtbare Metalen greeplijsten

Greeplijsten zijn lijsten die subtiel achter de fronten verwerkt zijn, waardoor ze greeploos lijken. Bij dit systeem wordt de lade of front iets lager gemonteerd dan het werkblad. De metalen profielen zijn dieper gemonteerd, waardoor ze niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Hierdoor heeft je hand genoeg ruimte én voldoende grip om de kast te openen.

 

 

Afgeschuinde fronten in greeploze keuken

2) Afgeschuinde fronten

Bij afgeschuinde fronten is er geen metalen greeplijst nodig. Door de afschuining is er voldoende ruimte voor je hand om de kasten open te schuiven. Het voordeel is dat vetplekken minder zichtbaar zijn, omdat vingers vooral de achterkant van de front aanraken. Niet voor niets is dit één van de meest populaire greeploze systemen.


 

ingefreesd handvat in greeploze keuken

3) Ingefreesd handvat

Hier bestaat de ingebouwde greep uit hetzelfde materiaal en kleur dan de front. Doordat het handvat ingrefreesd is, valt ze nauwelijks op. Bij dit semi-greeploze systeem zijn de vetplekken van vingers minder snel zichtbaar. De vingertippen raken de front niet, maar enkel de ingefreesde ruimte.

 

 

tip on in greeploze keuken

4) Tip-on druksysteem

Hier zorgt een mechanisch druksysteem voor de opening van de kasten door zacht te tikken op de fronten. De keuze voor een aanraaksysteem is heel persoonlijk. Sommige mensen verkiezen het omwille van het gebruiksgemak. Het grootste voordeel is dat je geen ruimteverlies hebt. Dit type is de meeste greeploze van alle systemen.

 

 

voorbeeld hangkasten greeploze keuken

5) lange fronten 

Fronten die langer zijn dan de kast zelf, hebben geen handvat nodig. Daardoor kan je ze onderaan moeiteloos vastgrijpen om ze te openen. Dit zorgt voor iets meer gebruikssporen, omdat je de front aanraakt met meerdere vingers tergelijkertijd. Door gebruik te maken van een microvezeldoekje kan je de vetplekken makkelijk verwijderen.

 

 

 

Voordelen van een greeploze keuken

 • Strakke look : greeploze keukens ogen één en strak
 • Tijdloos karakter: door het ontbreken van de grepen zijn ze minder stijlafhankelijk.
 • Blijven haken is onmogelijk: je kleding blijft niet vasthangen, waardoor het iets veiliger is.
 • Veilig voor baby’s: het ontbreken van puntige randen van handgrepen voorkomt pijnlijke stoten. Het wordt voor baby’s moeilijker om gevaarlijke kasten open te trekken.
 • Gebruiksgemak: sommige mensen houden van greeploze kasten, omdat ze het makkelijker vinden. Dit is een persoonlijke voorkeur.

 

Nadelen

 • Vetplekken zijn zichtbaarder: door kasten met je handen vast te nemen, worden ze sneller vuil en zijn vlekken zichtbaarder. (Vooral bij hoogglans.) Daardoor moet je ze ook iets vaker reinigen.
 • Laat gebruikssporen achter: door je handen te gebruiken, is slijtage iets sneller zichtbaar. 

 

witte greeploze keuken
Shutterstock

 

Extra tips voor de perfecte greeploze keuken 

 1. Gelijkaardig design: zorg ervoor dat de kasten van je keuken hetzelfde design hebben als de kasten in je woonkamer. Zo oogt je keuken één met de ruimte. Dat zorgt voor meer overzicht en een strakke look.
 2. <strongGeluid: beperk geluid door geluidsdempers toe te voegen. Kasten met “soft-motion”-systeem zijn hiervoor ideaal.
 3. Led-lichten: overweeg leds in verlaagde greeplijsten als onderdeel van de keukenverlichting. Deze leuke toevoeging zorgt voor extra sfeer. Bovendien zijn deze lichten zuinig in verbruik.
 4. Prijzen: vraag offertes aan bij verschillende bedrijven en kom zo te weten wie de voordeligste aanbieder is.

 

 

Inspiratievoorbeelden

Greeploze kasten zijn perfect voor moderne keukens als voor landelijke keukens. In onderstaande voorbeelden van greeploze keukens met verschillende greepsystemen, vind je heel wat inspiratie voor je eigen project. 

 

landelijke greeploze keuken met verlaagde fronten
Shutterstock

Dit voorbeeld bewijst dat greeploze keukens ook goed passen in een landelijke stijl. Hier is gekozen voor een syteem van verlaagde fronten met onzichtbare metalen greeplijsten.

 

Landelijke greeploze keuken met tip on
Shutterstock

In deze keuken met landelijke stijl is gekozen voor een combinatie tussen greeploze systemen en handvaten. De bovenste kasten zijn afgewerkt met een praktisch tip-on-systeem.

 

Greeploze moderne keuken met druksysteem
Shutterstock

In deze foto zorgt het greeploze druksysteem voor een extra strakke look. Door wit te gebruiken, voelt de ruimte nog groter en ruimer aan.

 

greeploze keuken met led-verlichting
Shutterstock

Led-verlichting zorgt voor een unieke touch. Het brengt extra sfeer en het straalt originaliteit uit.

 

Greeploze open keuken
Shutterstock

Als je de meubels van de woonkamer en de kasten in dezelfde kleur en materiaal laat maken, lijkt de ruimte nog meer één geheel.

 

greeploze keuken met greeplijsten
© Shutterstock

Hier zijn de afgeschuinde fronten afgewerkt met hoogglans. In combinatie met het granieten werkblad zorgt dit voor een glamoureus effect.

 

Greeploze donkerbruine keuken
© Shutterstock

In deze donkerbruine keuken koos men voor druksystemen voor de bovenste fronten. De onderste kasten werd afgewerkt met een handgreep.

 

greeploze keuken in wit en grijs
Shutterstock

In deze hoogglanskeuken storen de ingefreesde handvaten het geheel niet. Ze zijn erg praktisch om lange kolomkasten te openen. De onderste kasten zijn afgewerkt met afgeschuinde fronten.

 

greeploze keuken met gelijkaardige materialen voor woonkamer
Shutterstock

In dit voorbeeld zijn de keukenkasten afgewerkt in hetzelfde materiaal als de kasten in de woonkamer. Daardoor voelt de ruimte nog meer aan als één geheel. 

 

greeploze keuken met grijs werkblad
Shutterstock

Deze keuken past perfect in de open ruimte. Het wit van de wanden en de plafonds, wordt ook gebruikt in de keuken, waardoor het geheel nog ruimer aanvoelt. 

Greeploze keuken plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
kleine vaatwassers
Kleine vaatwasser plaatsen: mogelijkheden en prijs
Oude keuken schilderen: stappenplan
Oude keuken schilderen: stappenplan
Keramiek keukenblad: Info & prijs
Keramiek keukenblad: Info & prijs
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Keukenbouwer zoeken
Keukenbouwer zoeken
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Tips voor een landelijke keuken
Tips voor een landelijke keuken
Graniet werkblad in de keuken
Graniet werkblad in de keuken
Tips voor het inrichten van de keuken
Tips voor het inrichten van de keuken
Een composiet werkblad in de keuken
Een composiet werkblad in de keuken
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes