Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Houten werkblad in de keuken

Houten werkblad in de keuken

Een houten werkblad past perfect zowel in een strakke designkeuken als in een keuken met een landelijke sfeer. Hout was vroeger de populairste optie voor een werkblad in de keuken want het brengt warmte en gezelligheid met zich mee. Door de grote keuze aan houtsoorten zijn er mooie, contrasterende combinaties mogelijk tussen bijvoorbeeld het werkblad en de keukenkasten.

 

Grijze keuken met eiken werkblad
Shutterstock

 

 

Geschikte Houtsoorten werkblad

Een werkblad in de keuken moet voldoen aan hoge eisen zoals onderhoudsvriendelijk, hygiënisch, hittebestendig en bestand tegen dagelijks gebruik, vlekken, zuren en krassen.. Omwille hiervan wordt er meestal gekozen voor een harde houtsoort zoals eik, beuk, mahonie of teak. Welke houtsoort het best is, hangt af van je persoonlijke smaak. Wil je een werkblad met een lichte kleur kan je kiezen voor eiken- of essen hout. Wil je een wat donkerder hout met een rode tint dan is Iroko-, kersen- of mahonie hout een mogelijkheid. 

 

MAHONIE

Mahonie is een zeer robuuste houtsoort die bijzonder geschikt is als werkblad. Het heeft een prachtige roze tot roodbruine uitstraling en zal in een exclusief interieur zeer goed tot zijn recht komen. Er zijn diverse soorten mahonie die onderling in structuur van elkaar verschillen. Zo is Sapeli mahonie wat fijner van structuur dan Sipo mahonie.

Mahonie houten werkblad keuken
Shutterstock

 

Eiken

Eikenhout is geelbruin tot donkerbruin van kleur. De kwaliteit van het hout hangt af van de soort eik. Voor werkbladen wordt meestal Europese eik gebruikt. Deze bomen zijn langzaam gegroeid waardoor de structuur een prima dichtheid heeft om te dienen als keukenwerkblad.

Licht eiken werkblad - keuken
Shutterstock

 

Kersen

Kersenhout komt meestal uit de Verenigde Staten. Het heeft een roodbruine uitstraling en is fijn van structuur. Het heeft een mooie gevlamde tekening welke een luxueuze uitstraling aan het werkblad geeft.

Kersenhouten werkblad in de keuken
Shutterstock

 

 

Voor- & nadelen houten werkblad

Het grootste voordeel van hout is dat het een natuurproduct is met een unieke warme uitstraling. Dit voordeel is meteen ook het grootste nadeel want hout ‘werkt’ onder invloed van vocht en warmte. Daarnaast is een houten werkblad door de open structuur wat gevoeliger voor vocht en vlekken dan andere werkbladen (composiet, roestvrij staal). In het algemeen is hout niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Dit kan wel voorkomen worden aan de hand van een beschermende toplaag. Daarbovenop vergt een houten keukenblad veel onderhoud. Het moet minstens twee keer per jaar worden ingewreven met olie.

 

Houten werkblad keuken met open keukenkasten
Shutterstock

 

Krimpen en uitzetten

Hout is een natuurproduct dat ‘werkt’. In hoeverre een houten werkblad gaat krimpen of uitzetten zal grotendeels afhangen van de relatieve luchtvochtigheid. In omgevingen met een luchtvochtigheid boven de 60% zal het blad ‘uitzetten’. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 50% zal het werkblad juist krimpen. Een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60% is dus ideaal. 

 

Hete pannen: gebruik onderzetters

Hete pannen mag je nooit direct op een houten werkblad plaatsen. Hierdoor kunnen permanente brandvlekken op het werkblad ontstaan. Pas ook op met hete stoom van bijvoorbeeld een vaatwasser. Stoom kan in extreme gevallen het houten werkblad krom trekken of laten scheuren. Open een vaatwasmachine dus niet tijdens het wasprogramma maar laat het zo lang mogelijk gesloten.

 

Landelijke keuken met houten werkblad
Shutterstock

 

Onderhoud van een Houten werkblad

Is het hout met olie behandeld, kan het in geval van kleine beschadigingen of vlekken opgeschuurd worden. Vervolgens moet het opnieuw met olie behandeld worden. Het is verstandig om een houten werkblad minstens twee maal per jaar te behandelen met een minerale onderhoudsolie. Vochtige vaatdoeken of handdoeken laat je best niet te lang op een houten werkblad liggen. Vermijd het gebruik van sterke alkalische schoonmaakmiddelen (chloor, bleekmiddel, gootsteenontstopper). Deze kunnen ernstige verkleuringen in het werkblad veroorzaken.

 

Donkere keukenkasten met houten werkblad
Shutterstock

 

Prijzen houten werkblad

De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort. Vanaf €100 de lopende meter vind je al een eiken werkblad voor de keuken. Meer info over de verschillende soorten werkbladen voor de keuken vind je hier.

Houten keukenblad plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
keukenblad dekton
Keuken werkblad in Dekton
Oude keuken schilderen: stappenplan
Oude keuken schilderen: stappenplan
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Tips voor barkrukken in de keuken
Tips voor barkrukken in de keuken
keramische spoelbak in keuken
Keramische spoelbak in de keuken
Tips voor de perfecte spoelbak in je keuken
Tips voor de perfecte spoelbak in je keuken
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Zo kies je de juiste keukenkraan
Zo kies je de juiste keukenkraan
Tips voor het inrichten van de keuken
Tips voor het inrichten van de keuken
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen