Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dampkap in het werkblad inbouwen

Dampkap in het werkblad inbouwen

Koken op een kookeiland zorgt voor een gevoel van ruimtelijkheid. Om te voorkomen dat de dampkap het focuspunt van de keuken wordt, kan je ook kiezen voor een alternatieve oplossing zoals een ingebouwde dampkap in het werkblad. Deze zijn verkrijgbaar in tal van varianten en zijn mits de correcte dimensionering even effectief als de traditionele exemplaren.

 

Welke soorten inbouwdampkappen bestaan er?

Een dampkap in het werkblad is hot en heel wat gerenommeerde fabrikanten zijn dan ook meteen op de kar gesprongen. Het resultaat is een ruime variatie aan mogelijkheden met elk hun voor- en nadelen. Welke oplossing voor jou interessant is, zal afhangen van de grootte van je kookplaat en het formaat van de kookpotten. Een overzicht van de mogelijkheden krijg je hier. 

 

Telescopische dampkappen

Zoals de naam al doet vermoeden, kan een telescopische dampkap in en uit het werkblad schuiven. Ze zal dus enkel zichtbaar zijn wanneer je gaat koken. Er bestaan diverse modellen met elk hun specifieke voordelen. Sommige worden zijdelings van het kookvuur geplaatst, anderen tussenin twee kookplaten en nog anderen over de volledige lengte achter de kookplaten.

 

uitschuifbare dampkap
Dietrich

Uitschuifbare dampkap van Dietrich Uitschuifbare dampkap van Dietrich DHD9001X – 52 centimeter – Prijs: 2249,- euro

 

gaggenau
Gaggenau

Deze strakke afzuigkap van Gaggenau zorgt naast de afvoer van dampen ook voor extra verlichting en kan tevens dienst doen als spatwand wanneer je aan het koken bent. Gaggenau – AL400

 

futura dampkap
Gutmann

Gutmann futura dampkap De Futura dampkap van Gutmann is een echt pareltje voor je keuken en ook de prijs is navenant. Deze uitschuifbare afzuigkap is voor jou voor het stevige prijskaartje van 4650,- euro.

 

Kookvuur met randafzuiging

Bij dit type werkblad dampkappen wordt de lucht afgevoerd door een krachtige afzuiging rondom de kookplaat. Als je van een strak en minimalistisch interieur houdt en geen fervente kok bent is dit type afzuiging vast iets voor jou. Kook je vaak met hoge potten dan is een kookplaat met randafzuiging niet aangewezen.

 

randafzuiging
Gutmann

Dampkap in werkblad Mesa dampkap van Gutmann – Prijs: 2550,- euro

 

 

Voordelen en nadelen van een werkvlak dampkap

Vooraleer je besluit een dampkap in te bouwen in je werkvlak doe je er goed aan zowel de positieve als de negatieve eigenschappen goed af te wegen.

 

Filters reinigen en afvoer vervuilde lucht

Net zoals bij traditionele dampkappen kan je ook hier kiezen voor modellen met koolstoffilters of een rechtstreekse afvoer naar buiten. De filters zelf zijn makkelijk te reinigen en steeds binnen handbereik. Als je ze geregeld in de afwasmachine stopt, is de werking steeds optimaal.

 

Hoogte van potten en pannen hebben een invloed

Hoe hoger je potten en pannen zijn, hoe moeilijker het zal zijn om de lucht snel en efficiënt af te voeren. Ben je een fervent koker, kies je beter voor een uitschuifbare dampkap. Zo ben je zeker dat ook de geuren van hoge potten moeiteloos weggezogen kunnen worden.

 

De perfecte spatwand

Wanneer je kiest voor een uitschuifbare dampkap achter de kookplaat kan deze ook perfect dienst doen als spatwand. Zo voorkom je dat er vuile spatten op de vloer terechtkomen. Sommige telescopische dampkappen komen ook met ingebouwde verlichting wat bijzonder handig is tijdens het koken.

 

Hogere prijs

Een dampkap voor het werkblad is qua prijs zo’n 30% duurder dan een kwalitatieve traditionele dampkap met hetzelfde debiet.

 

Ruimteverlies

Als je kiest voor een afzuigkap in het werkblad moet je ook rekening houden dat er minder bergruimte beschikbaar zal zijn in de onderliggende keukenkasten. Niet alleen de motor zelf moet een plaatsje krijgen, ook de afvoerbuizen en filters nemen ruimte in.

 

Meer poetswerk

Aangezien deze afzuigkappen net naast de kookpotten staan, spreekt het voor zich dat ze sneller vuil zullen worden. Je doet er dan ook goed aan ze elke keer te poetsen na het koken.

Lees ook
Tips voor barkrukken in de keuken
Tips voor barkrukken in de keuken
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Inox spoelbak in de keuken
Inox spoelbak in de keuken
Graniet werkblad in de keuken
Graniet werkblad in de keuken
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Tips smalle keuken
Tips & inspiratie voor een smalle keuken
Keukentegels schilderen
Keukentegels schilderen
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Betonvloer in de keuken
Betonvloer in de keuken
keukenblad dekton
Keuken werkblad in Dekton
Keukens op maat
Keukens op maat
Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken
Tips en inspiratie voor het kiezen van een greeploze keuken