Keuken werkblad in Dekton
Indien je een werkblad in de keuken wil met een natuurlijke uitstraling maar zonder de nadelen van natuursteen, kan een Dekton werblad wel eens heel interessant zijn. Het is sterker dan composiet en biedt een betere slijtvastheid dan graniet. Dekton is in prachtige kleurstellingen met reliëf te verkrijgen en is met het blote oog niet te onderscheiden van natuursteen.
Wat is Dekton?
Dekton is een geavanceerd materiaal dat bestaat uit een mix van grondstoffen waaronder glas, kwarts en porselein. Deze grondstoffen worden met behulp van een speciaal ontwikkelde techniek (Particle Sintering Technology) samengeperst. Hierdoor ontstaat er een zeer hard, ultra-compact en niet poreus materiaal. Door deze specifieke eigenschappen en mooie, natuurlijke uitstraling, is Dekton zeer geschikt om gebruikt te worden als grondstof voor werkbladen. Het is zelfs zo sterk dat het vaak toegepast wordt als ‘design’ gevelbekleding bij moderne gebouwen.
Voordelen van een Dekton keuken werkblad
Een werkblad in Dekton heeft vele voordelen. Dat heeft vooral te maken met de hardheid en compactheid van het materiaal.
Zeer krasbestendig en slijtvast
Dekton heeft een zeer hoge krasbestendigheid. Je hoeft dus in principe geen snijplank te gebruiken bij het bereiden van voedsel. Toch kun je dit beter wel doen want door gebruik te maken van een snijplank voorkom je dat de messen te veel slijten. Een Dekton werkblad is beter bestand tegen slijtage dan bijvoorbeeld graniet. Daarom wordt het ook wel toegepast in openbare gelegenheden bij vloeren die veel belopen worden.
Vlekbestendig en kleurvast
Een werkblad in Dekton is geheel vlekvast. Je kan er dus zonder problemen wijn of koffie op morsen zonder dat dit vlekken veroorzaakt. Zelfs druppels chloor, afvoerreiniger of oven-ontvetter veroorzaken geen schade aan een dergelijk werkblad. Dit heeft te maken met de extreem lage poreusheid van het materiaal. Dekton bevat geen hars (zoals composiet) dat kan verkleuren door chemische invloeden. De hardnekkigste vlekken kunnen makkelijk van het werkblad worden verwijderd. Dekton is zeer goed bestendig tegen ultraviolette straling van de zon. Het werkblad zal dus nooit verkleuren, ook niet na tien jaar.
Hittebestendig
Op een Dekton werkblad kan je zonder problemen een hete pan zetten. Het werkblad zal niet gaan verkleuren, beschadigen of barsten wat het een stevige concurrent maakt voor composiet werkbladen. Daarnaast heeft dit materiaal een lage thermische uitzettingscoëfficiënt waardoor het bij sterke temperatuurwisselingen niet gaat werken. Het kan eventueel zelfs vrieskou doorstaan. Daarom wordt Dekton ook wel voor allerlei buitentoepassingen gebruikt, bijvoorbeeld als gevelbekleding.
Interesse in een werkblad in dekton en benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde plaatsers via de offertepagina.
Nadelen van Dekton
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Nagenoeg niet. Het grootste nadeel is de prijs. Dekton is één van de duurste materialen om een keukenblad mee te vervaardigen. Daar staat wel tegenover dat een dergelijk werkblad geen onderhoud vergt en een leven lang mee gaat. Een ander nadeel is meer persoonlijk van aard. Sommige mensen geven de voorkeur aan natuurlijke materialen en vinden het juist mooi dat een werkblad op termijn enigszins gaat verweren. Bij Dekton heb je dat niet. Dat blijft er altijd hetzelfde uitzien.
Kleuren Dekton: Solid, Natural en Tech
De werkbladen zijn in drie verschillende collecties onder gebracht: Solid, Natural en Tech. De Solid collection bestaan uit effen kleuren en kleuren waarbij een reliëf is aangebracht. Dat kan een houtstructuur zijn maar ook een steenstructuur. Bij de Natural Collection heeft men ernaar gestreefd om de kleuren van natuurlijke producten zoals marmer, zandsteen of graniet natuurgetrouw na te bootsen. Voor klanten die liever een moderne uitstraling willen, is er de Tech Collectie.
Kleuren als Kadum (roesteffect) of Keranium (donker graniet) zijn hier een voorbeeld van. Voor alle collecties geldt dat deze werkbladen er niet alleen fantastisch uitzien maar ook hetzelfde voelen als hun natuurlijke equivalent.
Onderhoud en gebruik
In principe vergt een werkblad in Dekton geen onderhoud maar het kan natuurlijk geen kwaad om het blad schoon te houden van bijvoorbeeld zeepresten en andere chemische schoonmaakproducten. Eigenlijk geldt dit voornamelijk voor de gepolijste versies in de Dekton collectie. Vet- en wijnvlekken kan je verwijderen met een vloeibaar schuurmiddel zoals Cif. Eventuele kalkvlekken kan je verwijderen met een universele kalkreiniger.
Prijs Dekton werkblad
Massieve Dekton werkbladen zijn te verkrijgen in 12mm, 20mm of 30mm dik. Door de bijzondere hardheid en flexibiliteit zijn deze relatief dunne werkbladen al stevig genoeg om een groot gewicht aan te kunnen. Het is mogelijk om het blad in een opgedikte vorm te krijgen of te laten voorzien van een waterkering. Prijzen zijn vanaf €279,- per strekkende meter (dikte: 12mm. Diepte 62cm.)
Dekton keukenblad plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk