Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland

Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland

Een vrijstaand eiland of kookeiland is niet meer weg te denken uit de hedendaagse keuken. Het zorgt voor een open gevoel tijdens het koken en sluit open keukens af van de woonkamer. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en persoonlijke smaak kan je de kookplaat, de spoelbak en zelfs zitplaatsen integreren in het eiland. Hoe je het perfecte keukeneiland kan ontwerpen, lees je hier.

 

keukeneiland inplannen: Is er voldoende ruimte?

Niet elke keuken is geschikt om een keukeneiland in te plaatsen. Door een onpraktische of te kleine ruimte zal je soms moeten kiezen voor een halfopen eiland zoals op onderstaande foto. Een vrijstaand keukeneiland in een kleine ruimte zal zorgen voor een claustrofobisch gevoel en gebrek aan bewegingsruimte. Dit kan zeker niet de bedoeling zijn want een keukeneiland is net zo in trek omwille van de openheid en ruimtegevoel. Als je niet zeker bent, kan je het eiland aftekenen op de vloer en enkele dozen plaatsen waar je denkt dat het krap zal worden. Raadpleeg ook de aangeraden minimumafmetingen verder in dit artikel.

 

Halfopen keukeneiland
Shutterstock

 

 

keukeneiland met tafel – stoelen of barkrukken

Wanneer je voldoende ruimte hebt in de keuken is een zitfunctie aan je eiland zeker het overwegen waard. Of het nu moet dienen als volwaardige eetplaats of enkel voor een snelle hap, enkele zitplaatsen komen altijd van pas en brengen de huiselijke sfeer naar boven.

 

Keukeneiland met tafel
Shutterstock

Bij de inrichting van deze keuken werd een volwaardige tafel gecombineerd met het keukeneiland. Wanneer je kiest voor een normale tafelhoogte van 70 centimeter zal je steeds moeten werken met 2 niveauverschillen. Dit is minder strak dan één rechte lijn maar zorgt er wel voor dat je 2 materialen met elkaar kan combineren zoals bij bovenstaand eiland.

 

Keukeneiland met lange zitruimte
Shutterstock

Bij deze keuken werd gekozen om het werkblad 50 centimeter verder uit te laten komen dan de keukenkasten. Zo kan men krukken plaatsen over de volledige lengte van het eiland. De voordelen van dergelijke opstelling is dat je geen bergruimte verliest langs de keukenzijde en dat de afscheiding tussen keuken en eetruimte duidelijker is afgebakend. Het nadeel van deze opstelling is dan weer dat samen eten minder prettig is door gebrek aan visueel contact. Je moet ook steeds naar de keuken kijken. Het integreren van een tv in je keuken is dan ook aangewezen wanneer je dergelijk eiland wenst te plaatsen.

 

 

kookplaat of spoelbak in het keukeneiland

Je kan het keukeneiland naast werk- en bergruimte ook gebruiken om op te koken of af te wassen. Hou zeker rekening met volgende aandachtspunten wanneer je één van deze opties overweegt.

 

Kookplaat

Bij het integreren van een kookplaat moet het eiland minstens 100 cm diep zijn zodat er geen vetspatten op de grond vallen. In tegenstelling tot een traditionele keuken is hier namelijk geen spatwand aanwezig. Hou er ook rekening mee dat een gewone afzuigkap het zicht kan belemmeren en dat er een afvoerbuis nodig is tenzij je gebruikmaakt van een recirculatiedampkap. Ook stopcontacten zullen een plaatsje moeten krijgen in het eiland wanneer je gebruikmaakt van de frietketel of het wafelijzer.

 

Keukeneiland met spoelbak en kookplaat
Shutterstock

 

Spoelbak

Een spoelbak is groter dan een kookplaat en heeft voldoende afzetruimte nodig. Er moet een afvoer voorzien worden, alsook koud en warm water. Een spoelbak aan het eiland zorgt voor meer ruimtegevoel dan een kookplaat omdat er geen afzuigkap is die het zicht belemmert. Als nadeel geldt dan weer dat een spoelbak er onverzorgd bijligt na het eten. Om dit deels te verhelpen, kan je ook een opstand voorzien aan de achterzijde van het eiland zodat de vuile potten en pannen niet zichtbaar zijn vanuit de woonkamer. Wanneer je een afwasmachine wil plaatsen, voorzie je dit best ook in het keukeneiland onder de spoeltafel.

TIP

Voorzie de nodige leidingen

Technische voorzieningen zijn moeilijker te plaatsen en te verplaatsen bij een vrijstaand eiland. Voorzie steeds elektriciteit, gas, waterleidingen en afvoerbuizen zodat je later geen vloeren moet opbreken bij het plaatsen van een nieuwe keuken.

 

 

Ergonomie aan het keukeneiland

In de keuken worden heel wat afstanden afgelegd. Het is dus belangrijk goed na te denken over de opstelling van het keukeneiland en het vaste gedeelte. Hiervoor zie je de keuken best als een werkplek: Hoe minder afstanden je moet afleggen, hoe gebruiksvriendelijker de werkplek zal zijn. De oven, kookplaat, afwasbak, koelkast en diepvries bevinden zich dus best zo dicht mogelijk bij elkaar met het eiland als centrum. Net zoals bij een gewone keukenopstelling is ook hier gebruikmaken van de keukendriehoek de gouden regel! Alle tips en info vind je in het artikel ‘Keukenindeling: ergonomie en afmetingen‘. 

 

Landelijk keukeneiland
Shutterstock

 

 

afstanden en afmetingen van een kookeiland

Hieronder volgt een overzicht van de meest ergonomische maten en afstanden van een keukeneiland of kookeiland:

 

Hoogte van een keukeneiland of kookeiland

95 cm ( Bij gebruik van barkrukken en kookplaat )
70 cm ( Bij lage zitfunctie met stoelen )

 

Afstand tussen het keukeneiland en de vaste keukenopstelling

Normale circulatie: minimum 90 cm – maximum 120 cm
Bij plaatsing van een zitfunctie: 140 cm

 

Breedte van een keukeneiland of kookeiland

Eén diepe keukenkast (60cm) en één smalle keukenkast (40cm): Minimum 110 centimeter.
Twee diepe keukenkasten (60cm) langs beide zijden: Minimum 130 centimeter.

 

Afstand tussen de kookplaat en dampkap of afzuigkap

Minimaal 65 cm bij een elektrisch vuur
Minimaal 75 cm bij een gasvuur

 

Keukeneiland in Corian
Shutterstock
Keukenbouwer zoeken in jouw regio?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
beton werkblad keuken
Een keukenblad in beton
Keukens op maat
Keukens op maat
Tips voor barkrukken in de keuken
Tips voor barkrukken in de keuken
Oude keuken schilderen: stappenplan
Oude keuken schilderen: stappenplan
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Dampkap in het werkblad inbouwen
Dampkap in het werkblad inbouwen
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
Houten werkblad in de keuken
Houten werkblad in de keuken
Keukenbouwer zoeken
Keukenbouwer zoeken
Graniet werkblad in de keuken
Graniet werkblad in de keuken