Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tips voor het inrichten van de keuken

Tips voor het inrichten van de keuken

Ben je van plan een nieuwe keuken te plaatsen? Dan moet je vooraf goed nadenken over hoe je deze wil inrichten. Een keuken moet niet alleen mooi ogen maar vooral ook praktisch zijn. Dit maakt een groot verschil bij het kokerellen. In dit artikel lees je enkele essentiële zaken waarmee je rekening moet houden bij de indeling. Eveneens kan je inspiratie opdoen over de stijl en verlichting van de keuken. 

 

De indeling van de keuken

Als je een keuken gaat inrichten dan is een praktische indeling van groot belang. Immers, van een keuken wordt veel gebruik gemaakt en dan wil je niet tegen onpraktische zaken oplopen. Een praktische inrichting van de keuken bestaat uit de volgende vijf zones:

 

1. De spoel- en afvalzone

Het belangrijkste onderdeel in de zone voor spoelen en afval is de spoelbak. Hier spoel je de etenswaren en doe je de afwas. Tevens sorteer je in deze zone het afval en je ruimt dit op. Bij de inrichting van de keuken moet je ervoor zorgen dat de spoel- en afvalzone zich tussen de opbergzone en de kook- en bakzone bevindt. Lees hier meer over de perfecte spoelbak.

 

2. De voorbereidingszone

Het belangrijkste onderdeel van de voorbereidingszone is een werkblad. Hierop bereid je het eten voor door bijvoorbeeld te hakken, snipperen, kneden en mengen. Je gaat de keuken zo inrichten dat de kasten en laden bij het werkblad gebruikt worden om de keukenspullen op te bergen. Bij de inrichting van de keuken bevindt de voorbereidingszone zich tussen de spoel- en afvalzone en de kook- en bakzone. Ontdek hier materialen en prijzen van keukenwerkbladen.

 

3. Koken en bakken

Het belangrijkste onderdeel van de kook- en bakzone is de kookplaat. Zorg ervoor als je de keuken gaat inrichten dat je potten, pannen en andere kook- en bakspullen direct bij de hand hebt. De oven hoort ook bij de kook- en bakzone, maar deze hoeft zich niet persé bij de kookplaat te bevinden. Je gebruikt een oven immers minder vaak dan de kookplaat. Als je een keuken gaat inrichten hoort de kook- en bakzone naast de voorbereidingszone.

 

4. De voorraad

Het belangrijkste onderdeel van de voorraadzone is de koelkast. De koelkast is belangrijk bij de inrichting van de keuken. Je zou het misschien niet zeggen, maar de koelkast wordt gemiddeld 35 keer per dag open en dicht gedaan. De andere onderdelen van deze zone zijn de hoge kasten en de voorraadladen. Bij het inrichten van de keuken zorg je ervoor dat de voorraadzone zich dicht bij de kookzone bevindt.

 

5. Opbergen

In de opbergzone vind je de dingen die je niet dagelijks gebruikt. Bij de inrichting van de keuken hoef je deze zone dus geen centrale plaats te geven. Je moet ervan uit gaan dat de opbergzone de meeste ruimte in zal nemen bij het inrichten van de keuken.

 

Wil je meer weten over ergonomie en ideale afmetingen in de keuken? Neem dan een kijkje op deze pagina.
 

keukeninrichting
Shutterstock

 

Welke stijl krijgt jouw keuken?

Zoek je ideeën voor de keukeninrichting? Bedenk eerst welke keukenstijl je wilt. De verschillende keukenstijlen overlappen elkaar vaak. De ideeën voor keukeninrichting die je opdoet in een nostalgische keuken, kun je bijvoorbeeld heel goed gebruiken in een landelijke keuken. In de diverse keukenstijlen kun je drie hoofdgroepen onderscheiden:

 

De moderne keuken

De moderne keuken kenmerkt zich qua inrichting door strakke lijnen, een gladde afwerking en geavanceerde apparatuur. Als je een moderne keuken gaat inrichten, denk je in ieder geval aan: een kookeiland, greeploze fronten en een design kraan. De moderne keuken inrichten betekent werken met materialen als hout, steen, glas of hoogwaardig kunststof. Ideeën voor de moderne keukeninrichting zijn moderne keukenapparatuur van de beste merken en sprekende en opvallende kleuren zoals wit, blauw, grijs, zwart en rood. Doe hier meer inspiratie op rond moderne keukens. 

 

De landelijke keuken

Bij het inrichten van een landelijke keuken gaat het vooral om de sfeer van het thuisgevoel. De landelijke keuken is vooral knus en gezellig. Bij de inrichting van de landelijke keuken worden vooral natuurlijke materialen gebruikt. Ideeën voor de landelijke keuken zijn: veel pure, natuurlijke materialen zoals houten of stenen vloeren, gebruik van zogenaamde kaderdeuren die men vroeger veel tegenkwam op boerderijen, een vrijstaand fornuis en een grote stenen spoelbak. Lees hier meer tips over de indeling van een landelijke keuken.

 

De tijdloze keuken

Een tijdloze keuken ben je niet na een jaar of wat zat; een dergelijke keuken gaat vele jaren mee zonder dat deze uit de tijd raakt. Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.

 

keuken inrichten
Shutterstock

 

Verlichting gebruiken bij keukeninrichting

In het verleden gebruikten we de keuken uitsluitend voor koken en afwassen. Tegenwoordig is de keuken veel meer een leef- en ontmoetingsplek geworden. De inrichting van de keuken mag dus gerust allemaal wat leefbaarder ogen. Bij het inrichten van de keuken is verlichting van essentieel belang. We kennen drie types keukenverlichting:

 

1. Algemene verlichting

De algemene verlichting is je basisverlichting en komt meestal vanuit één vast punt dat centraal in de keuken geplaatst is. Meestal wordt er gekozen voor inbouw- of opbouwspots of traditionele armaturen. Als je maar één aansluitpunt hebt, kun je het beste kiezen voor een armatuur met meerdere richtbare spots.

 

2. Werkverlichting

De taakverlichting helpt je bij het uitvoeren van de werkzaamheden die je in de keuken verricht. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat je vermoeide ogen krijgt, of dat er schaduwen op je werkblad vallen. De taakverlichting wordt dan ook meestal aangebracht onder de hangkasten en boven het werkblad.

 

3. Sfeerverlichting

We verblijven steeds vaker en steeds langer in onze keuken en dan willen we ook wel een beetje sfeer om ons heen. De beste sfeer creëer je met verlichting die dimbaar is en met indirecte verlichting (bijvoorbeeld een lampje in een vitrinekast).

 

keukeninrichting
Shutterstock
Keukenbouwer zoeken in jouw regio?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Corian in de keuken
Corian in de keuken
beton werkblad keuken
Een keukenblad in beton
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
keramische spoelbak in keuken
Keramische spoelbak in de keuken
kleine vaatwassers
Kleine vaatwasser plaatsen: mogelijkheden en prijs
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
Keukentegels schilderen
Keukentegels schilderen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen