Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonvloer in de keuken

Betonvloer in de keuken

Een betonvloer in de keuken kan zeer mooi zijn, zeker wanneer de vloer professioneel gegoten is en regelmatig onderhouden wordt. Een betonvloer is echter niet de meest vlekbestendige vloer en dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer je deze in de keuken wil toepassen. Gelukkig kan je een betonvloer laten voorzien van een beschermlaag waarmee je de meeste vlekken kan voorkomen.

 

betonvloer keuken
Shutterstock

 

 

vetten en oliën in de keuken

Bij een gepolierde betonvloer in de keuken moet je er rekening mee houden dat beton enigszins poreus is en dat vetten en oliën zonder extra beschermlaag makkelijk in de poriën kunnen dringen. Vetvlekken op beton zonder bescherming, zijn moeilijk te verwijderen. Ze veroorzaken donkere plekken in het beton en het is vooral bij de lichte (grijze) betonvloeren dat dergelijke vetvlekken goed opvallen. Na verloop van tijd, als de vloer wat gesleten is, zullen ze overigens minder gaan opvallen en slijten ze als het ware vanzelf uit de vloer. Op donkere betonvloeren zijn vlekken minder zichtbaar.

 

 

Betonvloer beschermen tegen vlekken

Een betonvloer kan je op een aantal manieren beschermen tegen vocht, vuil en vlekken. Sommige methodes kan je zelf toepassen, voor andere zul je een professional moeten inschakelen.

 

1. Betonvloer beschermen met een natuurlijke olie

Om een betonvloer een beschermende laag te geven, kan je deze inwrijven met lijnolie, waaraan eventueel een kleine hoeveelheid terpentijnolie (voor verdunning) is toegevoegd. Door de vloer in te boenen met dit mengsel wordt hij iets donkerder van kleur en krijgt hij een mooie glans.

Je kan de vloer later het best schoonmaken met zeep op basis van natuurlijke olie (bijvoorbeeld lijnolie of bijenwas). Op deze wijze behoudt je de beschermende toplaag en vul je de poriën van de vloer op zodat vocht en vuil minder makkelijk in de vloer kunnen trekken.

 

betonvloer keuken plaatsen
Shutterstock

 

 

2. Impregneren van de betonvloer

Er zijn middelen in de handel waarmee je zelf een betonvloer kan impregneren (bijvoorbeeld van het merk Lithofin), maar beter is het om een professional in te schakelen. Mogelijk moet namelijk eerst de ‘curing compound laag’ van het beton worden verwijderd voordat je over kan gaan tot impregneren. 

Bij een moderne manier van impregneren wordt er een vloeistof op de vloer aangebracht die een chemische reactie aangaat met bepaalde scheikundige elementen in het beton (kristallisatie). De poriën in de vloer raken hierdoor voorgoed opgevuld met speciale kristallen waardoor de vloer als het ware ‘gesloten’ wordt en een stuk minder gevoelig is voor vocht, vuil en vlekken.

 

keuken gepolierde beton
Shutterstock

 

 

3. Betonvloer coaten

Een derde mogelijkheid om een betonvloer te beschermen tegen vlekken is het coaten van de vloer. Hierbij worden niet zozeer de poriën gevuld (zoals bij impregneren) maar wordt er een transparante beschermlaag (coating) van kunsthars op de vloer aangebracht. Dit is vaak polyurethaan of epoxy. Nadeel van het coaten van de vloer is dat het uitzicht van de vloer ook verandert. Het oppervlak zal, afhankelijk van de gebruikte techniek meer gaan spiegelen.

 

glansbeton keuken
Shutterstock

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van gespecialiseerde plaatsers van betonvloeren via de offertepagina

 

 

Betonvloer: imperfecties horen erbij

Wanneer je een gepolierde betonvloer neemt, moet je rekening houden met kleine imperfecties. Kleine scheurtjes, kleurverschillen of andere schoonheidsfoutjes horen nu eenmaal bij het stoere karakter van een betonvloer. Wil je een superstrakke vloer in de keuken die perfect egaal en volledig vlekbestendig is, kies je beter voor een kunststof gietvloer. Deze zijn ook verkrijgbaar met een betonlook. Meer informatie hiervoor vind je terug in het artikel ‘Gietvloeren‘. 

 

keuken glansbeton
Shutterstock

 

Schoonmaken gepolierde betonvloer

  • Nooit javel gebruiken voor het reinigen van de vloer! 
  • Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen (azijn, anti-kalk producten)
  • Pas op met zure dranken (frisdranken, fruitsappen).
  • Verwijder vlekken meteen met veel water en een natuurlijke PH-neutrale zeep.
  • Laat geen water of vochtige spullen op het beton staan.
  • Boen de vloer regelmatig met een beschermend (en voedend) product. Als je dit regelmatig doet, zal je extra lang kunnen genieten van een mooie toplaag.

 

Werkblad in betoncire

Indien je een betonnen vloer hebt en je ook de rest van de keuken een betonlook wil geven, kan je eens kijken naar betoncire. Met dit materiaal kun je op vrij eenvoudige manier het werkblad in de keuken of een complete wand een authentieke stijlvolle betonlook geven. Betoncire, ook wel betonstuk genoemd, is een watervast pleistermateriaal en het is uitstekend geschikt voor gebruik in de badkamer en in de keuken. Kiezen voor een keukenblad in beton zorgt ook voor een extra robuuste uitstraling. 

keukenwerkblad beton
Shutterstock

 

 

Kostprijs betonvloer

Voor het laten gieten van een betonvloer mag je rekenen op een prijs tussen de 50 en 110 euro per vierkante meter. Het grote prijsverschil is afhankelijk van de totale oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van de ruimtes.

Wanneer je rekening houdt met het feit dat er geen chape, lijm of voegsel nodig is bij een betonvloer komt de plaatsing vaak goedkoper uit dan een tegelvloer. Daarnaast gaat het gieten van een betonvloer ook heel snel waardoor een volledige woning op amper 2 dagen volledig afgewerkt kan worden.

Betonvloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Graniet werkblad in de keuken
Graniet werkblad in de keuken
Corian in de keuken
Corian in de keuken
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Houten werkblad in de keuken
Houten werkblad in de keuken
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
kleine vaatwassers
Kleine vaatwasser plaatsen: mogelijkheden en prijs
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Keukenbouwer zoeken
Keukenbouwer zoeken
Tips smalle keuken
Tips & inspiratie voor een smalle keuken
inox buitenkeuken
Tips en inspiratie voor de perfecte buitenkeuken
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Keramiek keukenblad: Info & prijs
Keramiek keukenblad: Info & prijs