Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Met een keuken op maat kan je jouw kookruimte optimaal benutten volgens de indeling en opbouw die jij wenst. Bedrijven die keukens op maat aanbieden, zijn in te delen in twee grote groepen. Enerzijds heb je de keukenverkopers die gebruikmaken van module-systemen en anderzijds heb je de keukenbouwers en keukenwinkels die je keuken volledig op maat maken. Beide systemen zijn evenwaardig aan elkaar en hebben elk hun voor- en nadelen. 

 

Optie 1: Module keukens

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat een module keuken uit diverse kasten die je aan elkaar kan koppelen. Deze zijn verkrijgbaar in tal van afmetingen en varianten. Zo heb je afhankelijk van het verkooppunt keukenkasten van 30cm, 60 cm, 90 cm, 100cm en 120 cm breed. Elke kast is verkrijgbaar met laden of deuren en sommige winkels bieden ook klapdeuren aan.

 

Module keuken
Shutterstock

 

Wanneer je een keuken wil plaatsen die perfect tussen twee muren past, zal men de verschillende modules combineren tot de ruimte zo goed mogelijk gevuld is. De resterende opening wordt vervolgens afgesloten met een sluitstuk dat ter plekke op maat gezaagd wordt. Aangezien de kleinste module al begint vanaf 30 centimeter zal je sluitstuk langs één zijde dus nooit breder zijn dan 15 centimeter.

 

Voordelen en troeven van module-keukens

Module-keukens zijn ideaal wanneer je een grote vrijheid wenst over de indeling van je keuken. Ze kunnen in de meeste ruimtes perfect geïntegreerd worden en hebben het effect van maatwerk wanneer je ze tussen twee muren plaatst. Dankzij de vaste prijs per module kan je het budget snel bijsturen en ook vergelijken met andere keukenwinkels.

Voor de doe-het-zelvers zijn er ook goedkope module-keukens op de markt. Deze kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken en dit met een minimum aan wachttijden. Het spreekt voor zich dat je deze keukens niet kan vergelijken met de kwaliteit en mogelijkheden van de module-keukens uit de betere keukenwinkels.

 

Module keuken Wit
Shutterstock – Voorbeeld van module-keuken met sluitstuk aan rechterzijde

 

Beperkingen van een module keuken

Als je specifieke wensen hebt die afwijken van de verkrijgbare modules zal je compromissen moeten sluiten. Sluitstukken zijn vaak onvermijdelijk en ook op gebied van kleuren, materialen en formaten zijn er beperkingen. Levert de verkoper niet wat je zoekt, kan je steeds langsgaan bij keukenwinkels die werken met andere leveranciers of op zoek gaan naar een keukenbouwer die keukens op maat maakt.

De kwaliteit en mogelijkheden van module-keukens variëren sterk naargelang de leverancier. Vergelijk dus geen appelen met peren. Vraag steeds na uit welke materialen de keukenkasten bestaan, welk type beslag er gebruikt wordt en hoe de kasten afgewerkt zijn. Wat niet mogelijk is bij keukenwinkel A kan perfect mogelijk zijn bij keukenwinkel B. Vaak zijn het kleine details die een wereld van verschil maken op gebied van gebruiksgemak en degelijkheid. Kijk dus niet alleen naar de prijs als bepalende factor wanneer je een keuken gaat kopen.

 

keukenmodule schuine wand
Shutterstock – Module-keuken met sluitstuk aan bovenste en onderste keukenkasten

 

 

Optie 2: Keukens op maat

Wanneer je kiest voor een keuken op maat heb je complete vrijheid wat betreft uitzicht, opbouw, kleuren en materialen. De reden waarom mensen kiezen voor maatwerk zijn erg divers gaande van praktische overwegingen tot esthetische perfectie. Enkele voorbeelden wanneer maatwerk aan de orde kan zijn:

  • Een onzichtbare deur die ingewerkt zit in de kastenwand.
  • Kasten die afwijken van de standaarddiepte ( 60 centimeter)
  • Kasten die doorlopen tot het plafond en/of de grond.
  • Specifieke eisen omtrent de breedte van kasten.
  • Lichamelijke klachten en handicappen.
  • Werken rondom architecturale obstakels.
  • Identieke kasten laten maken die terugkomen in de woonkamer of het bureau
  • Eenheid creëren met de rest van het interieur.

⇒ Lees hier meer over het ontwerpen van keukens.

 

keuken op maat
Shutterstock – Keuken op maat met ingewerkte kolomkasten

 

Nadelen van een keuken op maat

Bij een maatwerk keuken komt heel wat kijken. Door de ontelbare mogelijkheden is er heel wat overleg nodig en moet er voldoende tijd genomen worden om een correcte prijs op te maken. Ook de oplevertermijn is vaak langer aangezien alles intern geproduceerd wordt. Hoelang je moet wachten is bij elk bedrijf anders en kan sterk variëren naargelang hun planning op dat ogenblik. Gemiddeld mag je rekenen op een wachttijd tussen de 3 en 12 maanden.

 

Ook bij keukens op maat zijn er heel wat verschillen!

Een keuken op maat kan je kopen bij diverse keukenbouwers en gespecialiseerde schrijnwerkers. Bij grote bedrijven kan je terecht bij een verkoper die ruim de tijd neemt om jouw project te bespreken, plannen maakt en de mogelijkheden goed overloopt. Bij kleinere keukenbouwers moet je vaak zelf al een plan hebben en goed weten wat je wensen zijn. Daar staat dan weer tegenover dat een kleine keukenbouwer vaak goedkoper is dan een bedrijf dat ook een toonzaal en verkopers ter beschikking stelt.

Kortom kunnen we als volgt samenvatten. Beschik je over voldoende technische kennis en weet je perfect wat je wil dan ben je op vlak van kostprijs vaak beter af bij een kleine keukenbouwer. Wens je ook advies en een duidelijk plan zodat misverstanden vermeden worden, kies je beter voor een grote keukenbouwer. 

 

maatwerk keuken
Shutterstock – Maatkeuken met keukenkasten tot het plafond en nis voor koffiemachine

 

CONCLUSIE: maatwerk keuken of module keuken?

Beide systemen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Op gebied van kwaliteit zijn ze evenwaardig en ook naar service toe vind je heel wat keukenbouwers die prima werk leveren. Heb je geen extreem technische eisen omtrent je keuken dan ben je op vlak van prijs vaak goedkoper af met een module-keuken. Er zijn ook heel wat keukenbouwers die werken met modules en deze combineren met maatwerk uit eigen atelier.

 

landelijke keuken op maat
Shutterstock – Voorbeeld van een landelijke keuken op maat met nis in de wand.

 

Kostprijs keuken op maat

Aangezien elke ruimte anders is en prijzen sterk variëren naargelang de gekozen materialen is het erg moeilijk richtprijzen mee te geven. Kwalitatieve module-keukens van gemiddeld formaat beginnen vanaf 8.000 euro en kunnen oplopen tot wel 20.000 euro. Voor een maatwerk keuken moet je zeker rekenen op een kostprijs vanaf 10.000 euro. De prijzen kunnen net zo hoog oplopen als je portefeuille het toelaat.

 

Keukeneiland maatwerk
Shutterstock
Keuken op maat plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Tips voor barkrukken in de keuken
Tips voor barkrukken in de keuken
Zo kies je de juiste keukenkraan
Zo kies je de juiste keukenkraan
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Moderne keukens: Inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Keukentegels schilderen
Keukentegels schilderen
keramische spoelbak in keuken
Keramische spoelbak in de keuken
Oude keuken schilderen: stappenplan
Oude keuken schilderen: stappenplan
beton werkblad keuken
Een keukenblad in beton
keukenblad dekton
Keuken werkblad in Dekton