Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen

Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen

De spatwand beschermt de muur achter het werkblad tegen opspattend water en vet. Ze krijgen het minder hard te verduren dan het werkblad maar moeten toch tegen een stootje kunnen. Welke materialen vaak gebruikt worden voor het vervaardigen van een spatwand vind je hier terug.

 

composiet spatwand

Een spatwand in composiet is de laatste jaren bijzonder populair. Ze zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en kunnen perfect gecombineerd worden met het werkblad zodat je één strak geheel krijgt. De kwaliteit, prijs en uitstraling van composiet hangt af van de fabrikant. De meest gekende zijn Corian, Diresco en Silestone. Composiet is een materiaal dat doorgaans erg sterk en onderhoudsvriendelijk is. De prijs van een composiet spatwand begint vanaf 150 euro per lopende meter afhankelijk van de hoogte en uitsparingen.

 

composiet spatwand
Shutterstock

 

Voordelen van spatwanden in composiet:

Verlijming is naadloos – hygiënisch – UV ongevoelig – duurzaam – grote verscheidenheid aan afwerking en kleuren – Beschadigingen kunnen hersteld worden afhankelijk van het type composiet – Naden kunnen gelast worden, afhankelijk van het type composiet – spoelbak en werkblad kunnen in hetzelfde materiaal gemaakt worden om zo één geheel te vormen. Lees hierover meer in ‘Composiet werkblad in de keuken‘. 

 

Nadelen van composiet spatwanden:

Niet hittebestendig – krasvorming mogelijk, kan wel weggeschuurd worden

 

 

spatwand in natuursteen

Natuursteen is een duurzaam, natuurlijk product dat geschikt is voor allerlei interieur toepassingen. De eigenschappen van natuursteen zijn afhankelijk van de soort en hardheid. De meest gebruikte natuurstenen voor de keuken zijn niet-poreuze stenen zoals graniet, marmer, blauwsteen. De prijs van een spatwand in natuursteen begint reeds vanaf  100 euro per lopende meter afhankelijk van de hoogte en uitsparingen.

 

spatwand in graniet
Shutterstock

 

Voordelen van een spatwand in natuursteen

Krasbestendig – natuurlijk, authentiek product – gemakkelijk in onderhoud – hygiënisch – warmtebestendig. Het is tevens mogelijk om te kiezen voor een graniet werkblad in de keuken

 

Nadelen van een spatwand in natuursteen

zwaar in gewicht – tekeningen afhankelijk van de steen

 

 

Spatwand van tegels

Tegels zijn één van de meest gebruikte materialen voor de spatwand.  Ze zijn verkrijgbaar in oneindig veel kleuren, formaten en texturen. Maar wat ze pas echt interessant maakt, is ongetwijfeld hun lage prijs! De meest gebruikte tegels voor spatwanden zijn de geëmailleerd terracotta tegels, keramische tegels en mozaïektegels. Het grootste nadeel van tegelwerk is dat de voegen snel vuil kunnen worden en vet absorberen. Dit kan je oplossen door de tegels te voegen met epoxyvoegsel. Algemeen behoren tegels tot de goedkoopste materialen om een spatwand mee te bekleden. Toch hangt het ook sterk af van de gekozen soort. Zo zijn zelliges al snel 10x duurder dan standaard keramische tegels. Prijzen van gewone tegels starten reeds vanaf 20 euro per vierkante meter.

 

spatwand mosaiek tegels
Shutterstock

 

Voordelen van een spatwand met tegels

sterk – vochtbestendig – unieke motieven – goedkoop

 

Nadelen van tegels

voegen kunnen grauw worden – arbeidsintensieve plaatsing – moeilijker te verwijderen – geen egaal vlak – mooie aansluiting met de voegen vergt wat rekenwerk

 

 

Spatwand in glas

Een spatwand in glas oogt heel minimalistisch en modern. De hoge glansgraad zorgt voor een weerspiegeling die de keuken groter doet lijken en het licht weerkaatst. Ook het werkblad kan in glas gemaakt worden waardoor het één geheel vormt met de spatwand. Een glazen spatwand wordt gemaakt van gehard veiligheidsglas zodat het stootvast is. Glazen spatwanden komen voor in allerlei kleuren. Deze kleuren worden aangebracht door een film te leggen op de achterzijde van het glas ofwel door het glas in de massa te kleuren. Een spatwand in glas bevindt zich in dezelfde prijsklasse als composiet. De prijs wordt ook sterk bepaald door het aantal uitsparingen en de complexiteit.

 

glazen spatwand
Shutterstock

 

Voordelen van een spatwand in glas

Ruimtelijk effect- modern en tijdloos – hygiënisch – sterk

 

Nadelen van een spatwand in glas

Niet mogelijk zelf af te korten en bij te snijden – snel vlekken – vochtophoping achter het glas mogelijk – duur – professionele plaatsing gewenst

 

 

inox spatwand

Een inox spatwand is vaak terug te vinden in industriële keukens. Hygiëne is dan ook de voornaamste reden waarom dit materiaal gekozen wordt. Ook in een moderne woning kan een spatwand in inox mooi tot zijn recht komen. Inox is ook heel sterk, vet- en hittebestendig en heeft een zeer lange levensduur. De prijs van inox valt ook heel goed mee en is na tegels en verf één van de goedkoopste materialen om de spatwand mee te bekleden.

 

inox spatwand keuken
Shutterstock

 

Voordelen van een spatwand in inox

Ruimtelijk effect- industriële look – hygïenisch – naadloos – Nemen weinig plaats in en zijn erg dun.

 

Nadelen van een spatwand in inox

Streepvorming – snel vlekken – niet krasbestendig

Spatwand plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
kleine vaatwassers
Kleine vaatwasser plaatsen: mogelijkheden en prijs
beton werkblad keuken
Een keukenblad in beton
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Inox spoelbak in de keuken
Inox spoelbak in de keuken
Corian in de keuken
Corian in de keuken
Keukentegels schilderen
Keukentegels schilderen
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenbouwer zoeken
Keukenbouwer zoeken
Houten werkblad in de keuken
Houten werkblad in de keuken
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Goedkope keukens: tips en inspiratie