Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Keramische tegels bestaan uit dunne lagen keramisch materiaal. Dit is een mengsel van zand, klei en andere natuurlijke substanties. Ze zijn in verschillende vormen, diktes en afmetingen te verkrijgen. Keramische tegels zijn ook hard, sterk, hygiënisch en vuurbestendig. Buigen en krom trekken doen ze vrijwel nooit. Een overzicht van alle soorten tegels vind je terug in dit artikel.
Soorten keramische tegels
Afhankelijk van de samenstelling en het bakproces kunnen tegels gemaakt worden met verschillende uitstralingen en sterktes. Ga bij het kiezen dus niet alleen af op de uitstraling maar ook op het onderhoud en het gebruiksgemak. De meest voorkomende tegelsoorten zijn:
Splijttegel
Splijttegels zijn verglaasd of onverglaasd leverbaar. Ze worden gevormd door extrusie. De klei wordt geperst door een spuitmond die de vorm heeft van twee tegels. Na droging worden deze twee tegels machinaal gespleten. Deze techniek levert kwalitatief zeer hoogstaande producten op die meestal hun toepassing vinden in industriële gebouwen.
DHG tegels
Dubbelhard gebakken tegels zijn geperste, onverglaasde tegels die bij zeer hoge temperaturen worden gebakken (tot 1.250 graden Celsius). De term dankt zijn naam aan het feit dat men vroeger slechts op ongeveer 600 graden bakte. De hoge temperaturen leveren een betere verdichting en bijgevolg een minder poreuze structuur.
Porcellanato tegels
Porcellanato tegels zijn onverglaasde en zeer compacte tegels die onder zeer hoge druk worden geperst. In dit proces maakt men gebruik van porseleinaarde. De vochtopname van deze tegel is uiterst gering (waardes onder de 0,04%). Dit soort tegels hebben een hoge krasweerstand en zijn uitermate geschikt voor de badkamer.
Terracottategels
Terracottategels zijn bijzonder poreuze en bijgevolg niet waterdichte tegels die slechts in een beperkt kleurengamma te verkrijgen zijn (bruintinten). Het basismateriaal van de tegel (de gebakken klei) is min of meer ook het eindproduct dat men bekomt. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling en zijn vaak terug te vinden in Zuiderse landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje.
Volkeramische tegels
Volkeramische tegels worden ook wel grestegels genoemd. Hier gebeurt het bakken op veel hogere temperaturen dan bij terracottategels. Er worden mineralen toegevoegd aan de mengeling van fijngemalen klei. De tegels zijn bijgevolg zeer duurzaam en vorstbestendig. Ze kunnen dan ook zowel binnen als buiten worden gebruikt.
Faience
Verglaasd aardewerk, beter gekend als Faience, is een vorm van terracottategels met een waterdichte laag erop (email). Ze worden het vaakst gebruikt als vloertegel en muurtegels in toiletten, keukens en badkamers. Ze zijn te verkrijgen in een groot kleurengamma maar zijn uiterst gevoelig voor krassen.
Monocuissontegels
Monocuissontegels zien eruit als rustieke cementtegels. Ze zijn weliswaar minder dik, minder poreus en een stuk gemakkelijker te onderhouden. Door de eerder lage slijtweerstand zijn ze bijvoorbeeld niet geschikt voor plaatsing in keukens. In ruimtes die minder vaak belopen worden is deze tegelsoort dus een prima keus.
Welk soort tegels kies ik best?
Dat is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en beschikbaar budget. Een vakman gespecialiseerd in het plaatsen van keramische tegels kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing waardoor jij verzekerd bent van een kwalitatief en mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.
Kiest de juiste tegel voor een minimum aan onderhoud
Naast de samenstelling zijn er ook nog andere factoren die het gebruiksgemak van je tegels zullen bepalen. Overloop onderstaande puntjes goed met je tegelverkoper zodat je later geen spijt krijgt van je tegelkeuze.
Toplaag
Verglaasde keramische tegels hebben een toplaag van gekleurd glazuur. Deze vorm wordt vaak gebruikt bij designvloeren, ook omdat deze tegels in verschillende patronen te verkrijgen zijn. Op technisch gebied bieden deze tegels een grote hard- en dichtheid. Tegels zonder gekleurd glazuur zien er vaak minder net uit dan glanzende tegels. Het nadeel van deze glanzende tegels is dan weer dat vuil sneller zichtbaar is.
Poreusheid
Sommige keramiektegels zijn ondoordringbaar, andere hebben dan weer een grotere poreusheid. Hoe hoger de vochtopname, hoe poreuzer de tegel. Keramiektegels kunnen worden geperst of geëxtrudeerd. In het eerste geval perst men een kleimengsel onder hoge druk. In het tweede geval wordt het kleimengsel door een soort pastavorm geperst of getrokken. Sommige keramische tegels zijn ook kras- en slijtbestendiger dan andere. Sommige zijn vlekbestendig of temperatuurgevoelig, andere niet. Ook op basis hiervan kunnen we dus verschillende soorten onderscheiden.
Vorm en afmetingen
Ook de vormen en afmetingen zijn uiteenlopend. Meestal komen ze voor in een vierkant of rechthoek, maar ook meer complexe vormen zijn mogelijk. De afmetingen gaan van 1 cm op 1 cm (mozaïek) tot 60 cm op 120 cm. De oppervlakte kan vlak, gewelfd of gepolijst zijn. De randafwerking dan weer geslepen of haaks. Ook een antislipvorm behoort tot de mogelijkheden.
Eerste keus en tweede keus
Interessant is ook het verschil tussen tegels van eerste of tweede keus. Bij de productie kunnen er altijd fabricagefoutjes gebeuren zoals een kleine kleurafwijking. Binnen de fabriek maakt men dan een onderscheid tussen twee categorieën. Een uniforme norm hiervoor bestaat er niet, maar in het algemeen kan men er dus wel vanuit gaan dat de kwaliteit en afwerking van een eerste keus hoger ligt. Een tegel van eerste keus is gemiddeld dan ook tot 25% duurder dan tegels van tweede keus.
Hoe worden keramische tegels gemaakt?
Keramische tegels bestaan uit dunne lagen keramisch materiaal. Ze zijn in verschillende vormen, diktes en afmetingen te verkrijgen. Keramisch materiaal bestaat uit een mengsel van zand, klei en andere natuurlijke substanties. Dat mengsel wordt eerst gemalen, daarna gedroogd tot een bepaalde vochtigheidsgraad, vervolgens in de gewenste vorm gebracht en tenslotte gebakken in een temperatuur die kan oplopen tot 1.250 graden Celsius. De tegels die je bekomt zijn hard, sterk, hygiënisch en vuurbestendig. Buigen en krom trekken doen ze vrijwel nooit.
Hoe keramische tegels onderhouden?
Na de plaatsing is het belangrijk om de cementsluier van de tegels te verwijderen. Dit doe je uiteraard best door middel van cementsluier verwijderaars. Qua dagelijks onderhoud moet je bij keramiektegels zeep- of oliehoudende producten vermijden. Deze vormen een laag op de tegels waardoor iedere voet- of handafdruk zichtbaar wordt. Ook stof, haar, kruimels, … blijven bijgevolg resoluut vasthangen aan de tegel. Een zacht reinigingsmiddel is daarom veeleer aan te raden.
Tegels laten plaatsen kan soms interessanter zijn dan zelf aan de slag te gaan. Door je tegels te kopen bij een tegelwinkel en gebruik te maken van hun plaatsingsdienst hoef je maar 6% BTW te betalen op materialen en werkuren. Zo kan je al snel enkele honderden euro’s uitsparen. Ben je op zoek naar een tegelplaatser met verkoopservice, dan moet je zeker eens een kijkje nemen in onze bedrijvengids. Meer info…
Keramische tegels laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk