Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gekleurde cementtegels met patroon

Cementtegels: Soorten, patronen & prijzen

Keer terug naar de tijden van de majestueuze herenhuizen met hun prachtige versieringen door het gebruik van cementtegels. Hun kleurrijke motieven geven sfeer en nostalgie aan jouw woonst. Tegenwoordig zijn cementtegels weer bijzonder populair en worden ze zowel in landelijke, als in moderne interieurs toegepast. Info over de soorten cementtegels met hun prijs, voordelen en nadelen vind je hier.

 

 

Soorten cementtegels

De authentieke cementtegels worden nog steeds op traditionele wijze geproduceerd. Dit wil zeggen dat in een mal een mengsel van marmerpoeder, cement en kleurpigment wordt gegoten. Net voor de mix volledig uitgedroogd is, wordt het uit de mal gehaald. Hierop wordt een dikke laag cement gegoten. In de laatste stap wordt het geheel onder hoge druk geperst en moet dit enkel weken uitdrogen. Authentieke cementtegels kunnen honderden jaren meegaan. Portugese en Marokaanse cementtegels zijn de meest gekende:

cementtegels badkamer
Shutterstock

 

 

1. Portugese cementtegels

Portugese cementtegels zijn fijn van structuur en hebben een mat oppervlak. Hierdoor hebben ze een schitterende en unieke uitstraling. Het niet geglazuurde oppervlak zorgt voor een strakke vloer zonder reflecties. Het leuke aan deze cementtegels is dat je ze zowel op de muur als op de vloer kan gebruiken. Je kan dus op verschillende manieren kleur aanbrengen in je interieur met portugese cementtegels.

Gekleurde cementtegels met patroon
Shutterstock

In moderne interieurs worden verschillende patronen kris-kras door elkaar gecombineerd. Dit zorgt voor een hippe toets met retro uitstraling.

 

 

2. Marokaanse cementtegels

Het verschil met Portugese cementtegels is dat marokkaanse tegels glanzender en gedetailleerder zijn.  Net als alle cementtegels zijn ze verkrijgbaar in allerlei zonnige kleuren zoals zandgeel, hemelsblauw, terra cotta,… afgewisseld met grijs- en wittinten. Je leest het goed: cementtegels kan je verkrijgen in allerlei kleuren en motieven waardoor je ze perfect kan laten aansluiten bij jouw eigen smaak. 

marokkaanse tegels
Shutterstock

 

 

 

Plaatsing en voorbereiding

Om je cementtegels goed te plaatsen, moet de ondergrond eerst en vooral aan een aantal voorwaarden voldoen. De ondergrond moet vlak, onbuigzaam, schoon, droog en vetvrij zijn. Wil je de cementtegels plaatsen in een vochtige ruimte voorzie je best ook een waterdichte ondergrond (bouwplaten, afdichtfolie,…).

Een belangrijke tweede stap is het maken van een tegelplan zodat het patroon mooi uitkomt. Weet je niet goed hoe je daar zelf moet aan beginnen, dan kan je steeds raad vragen in een tegelwinkel. In een derde stap gaan we over naar het effectief plaatsen van de cementtegel. Het is aan te raden om deze steeds te verlijmen. Maak gebruik van flexibele mortellijn of witte lijmpasta zodat de vloer niet gaat scheuren. De voegen worden zo fijn mogelijk gehouden zodat alle aandacht gaat naar het patroon en kleur van de tegels.

TIP: om zeker te zijn van een correcte plaatsing en kwalitatief en mooi resultaat, laat je cementtegels best plaatsen door een gespecialiseerde vakman. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden en beschikt over het nodige materiaal om de klus tot een goed einde te brengen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

keuken spatwand met cementtegels
Shutterstock

 

 

Voordelen cementtegels

Het leukste voordeel van cementtegels is het effect op de ruimte. Door de historisch, geïnspireerde motieven en patronen krijg je een speels retrogevoel. Cementtegels kan je eveneens combineren met vloerverwarming. Maak hiervoor wel gebruik van kwalitatieve, flexibele voegen tussen de tegels zodat er geen scheuren optreden.

Doordat je cementtegels kan verkrijgen in allerlei kleuren en patronen past het in elk type interieur. In een klassiek interieur kan je gebruik maken van cementtegels met natuurlijke kleuren zoals zand- en bruinttinten. Een strak, modern interieur kan je gemakkelijk opfleuren met vrolijke, fellere cementtegels. 

 

zwart wit tegels
Shutterstock

 

 

Nadelen van cementtegels

Cementtegels worden met de hand vervaardigd waardoor de tegels onderling kunnen verschillen van dikte, kleurtoon en kleine afwijkingen kunnen vertonen in de vorm. Als je kiest voor een vloer in cementtegels, kies je voor onvolmaaktheden die een charmant en karaktervol resultaat opleveren.

Het traditionele productieproces brengt natuurlijk eveneens een hogere prijs met zich mee. Een volgend nadeel waarmee je rekening moet houden, is de poreusheid van cementtegels. Hierdoor zijn ze niet vlekbestendig en is regelmatig onderhoud vereist. Dit vlekgevoeligheid kan je aanpakken door de tegels te behandelen met aangepast producten en door regelmatig te poetsen met zeep. Ten slotte liggen cementtegels best niet in een zonovergoten gedeelte van de woning omdat ze kunnen verkleuren. 

 

Retro cementtegels
Shutterstock

 

 

 

Prijs cementtegels kopen en plaatsen

Cementtegels worden met de hand gemaakt waardoor ze vaak duurder uitvallen dan de gemiddelde keramische tegel. De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van de gekozen patronen. Voor cementtegels betaal je ongeveer €60 à €70 de vierkante meter.

Wil je ze laten plaatsen, moet je rekenen op een extra €35 à €55 per vierkante meter. Je kan ook steeds keramische tegels met cementtegel-look kopen. Deze zijn niet alleen goedkoper maar ook veel onderhoudsvriendelijker en sterker.

Wil je de beste prijs vinden voor tegels + plaatsing? Vraag offertes aan zodat je goed kan vergelijken.

Badkamer cementtegels
Shutterstock

 

Cementtegels laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
natuursteen tegels plaatsen
Natuursteen tegels: Eigenschappen van een natuurstenen vloer
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Bamboe parket: Soorten & prijzen
Bamboe parket: Soorten & prijzen
visgraat parket: prijs & plaatsing
visgraat parket: prijs & plaatsing
pvc vloer betonlook
Betonlook pvc
Microcement als decoratieve en functionele afwerkingslaag
Microcement als decoratieve en functionele afwerkingslaag
laminaat tegelmotief keuken
Laminaat met tegelmotief
Dunne tegels voor renovatie
Dunne tegels voor renovatie
Keramisch parket | Soorten en prijzen
Keramisch parket | Soorten en prijzen