Tapijttegels
Na een moderne makeover zijn tapijttegels terug van weggeweest. De redenen zijn simpel: dit soort vloerbekleding kan je eenvoudig plaatsen, vervangen en verwijderen. Bovendien kan je dankzij de grote variatie aan kleuren, afmetingen en patronen bijzonder creatief zijn met je vloer. In dit artikel lees je alles over de eigenschappen, mogelijkheden en kosten van tapijttegels en vind je handige tips voor bij de aankoop, plaatsing en het onderhoud.
Ga snel naar: Prijs – Toepassingen – Aandachtspunten – Plaatsing – Onderhoud
Waarom kiezen voor tapijttegels?
- Gemakkelijke en snelle plaatsing: tapijttegels snijden en leggen is eenvoudig. Je kan ze op elke ondergrond leggen zolang die droog, hard en vlak is. Bovendien hoef je bij de plaatsing niet al het meubilair uit je kamer halen, maar kan je de meubels gewoon verplaatsen naar het reeds afgewerkte deel.
- Eenvoudig te verwijderen: omdat geen vaste lijm gebruikt wordt bij de plaatsing, kan je tapijttegels eenvoudig verwijderen zonder de ondervloer te beschadigen.
- Apart vervangbaar: je kan 1 of meerdere tapijttegels weghalen en vervangen. In tegenstelling tot bij andere vormen van vloerbekleding zoals vast tapijt, moet je bij een vlek of het (her)aanleggen van kables dus niet de volledige vloerbekleding losmaken.
- Herbruikbaar: omdat je ze zo gemakkelijk kan verwijderen, kan je tegeltapijt bij je verhuis meenemen en hergebruiken in je nieuwe huis.
- Onderhoudsvriendelijk: voor het onderhoud volstaat regelmatig stofzuigen.
- Goede akoestiek: last van contactgeluiden of geluiden tussen verdiepingen? Een tegeltapijt dempt en absorbeert geluid waardoor de akoestiek in huis verbetert.
- Creatief: tegeltapijt kan je leggen in allerlei kleuren, maten en patronen waardoor je jouw creativiteit de vrije loop kan laten. Zo krijg je een unieke en originele vloer in een modern design.
- Comfortabel: de structuur is zacht en warm. Your feet will love it! Sommige soorten zijn bovendien veerkrachtig en dempen zo schokken.
Wat kost tegeltapijt?
De prijzen van tegeltapijt zijn zeer uiteenlopend. De goedkopere varianten zijn vooral handig wanneer het tegeltapijt bedoeld is als voorlopige oplossing of wanneer je het tapijt later wil vervangen. Gebruik je de ruimte maar zelden? Ook in dat geval volstaan de goedkopere tapijttegels. In heel wat zelfbouwmarkten of webshops kan je al tapijttegels kopen vanaf € 1,99 per m² tot € 40 per m². Bekijk het aanbod in de webshop.
Wil je tapijttegels leggen voor frequent en lang gebruik? Dan kies je beter voor een kwalitatievere varianten. Tegeltapijt van betere kwaliteit is duurder, maar gaat langer mee en is beter voor de akoestiek. Wil je specifieke tapijttegels plaatsen, aangepast aan jouw situatie en wensen? Ontvang dan vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen. Een professionele plaatser geeft je graag advies op maat en verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang hier offertes.
Tip: voorzie enkele tapijttegels in reserve. Zo heb je exact dezelfde tegels ter beschikking als je er meer nodig hebt dan verwacht of als je na verloop van tijd enkele tapijt tegels moet vervangen.
TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN
Tapijttegels zijn breed inzetbaar in zowel privéwoningen als publieke ruimtes. Door hun goede akoestiek worden ze vaak gebruikt in ruimtes die veel betreden worden maar bij voorkeur stil blijven: een hotel, kantoor, receptie, conferentiezaal, bibliotheek, theater … Ook trappen kan je ermee bekleden.
Let op!
Tapijttegels zijn niet geschikt voor buiten of vochtige ruimtes zoals badkamers. Ze zijn namelijk niet vochtbestendig.
DE CREATIEVE MOGELIJKHEDEN VAN TEGELTAPIJT
Met tapijttegels kan je eindeloos variëren en creatief zijn. Je vindt ze in verschillende formaten, rechthoekig en vierkant, en in een brede waaier aan kleuren.
Wat kan je daarmee zoal doen?
Je kan kiezen voor een rustig effect met 1 kleur. Door 2 of meerdere kleuren te creëer je een origineler effect. Je kan ze ook in geometrische patronen leggen. Voor afwisseling kan je bovendien veranderen van legrichting of afmeting. Zo laten tapijt tegels met grote verticale strepen de ruimte langer lijken terwijl horizontale streper de ruimte breder maken. Ook in de structuur van de tapijttegels heb je veel keuze, van korrelig tot gedraaid garen.
Let hierop als je tapijttegels kiest
Van plan om tapijttegels te leggen? Hou bij je keuze dan ook rekening met de eigenschappen van de vloertegels in tapijt en of die voldoen aan bepaalde normen:
- Dimensionale stabiliteit: dit bepaalt of een tapijttegel voldoende zijn vorm behoudt en na verloop van tijd niet opbolt. De vervorming is bij voorkeur minder dan 0,5%.
- Lichtechtheid: naast de vorm wil je natuurlijk ook dat de kleur behouden blijft na blootstelling aan zonlicht of wrijving door erop te lopen. Kies daarom voor een hoge lichtechtheid.
- Brandveiligheid: kies voor tapijttegels die brandwerend zijn. Kwaliteitsvolle vloertegels zijn brandvertragend, d.w.z. dat het vuur minder snel om zich heen zal slaan in geval van brand. De hoogste klasse brandveiligheid is Bfl-s 1. De vereiste brandnorm is afhankelijk van de ruimte waarin het tegeltapijt komt te liggen.
- Antistatisch: door wrijving, bijvoorbeeld door erop te lopen, laadt tegeltapijt statisch op. Een tapijttegel met het PIT/PRODIS-symbool ‘antistatisch’ (bliksemschicht) ontlaadt weer zodat je geen elektrische schokken kan krijgen. Ook van belang daarbij is een hoge vochtigheidsgraad, zodat het tapijt de elektriciteit kan afleiden. Zeker in ruimtes met veel elektronica zoals een kantoor is dit een must.
- EN 1307: deze norm bepaalt de vereisten waaraan een tapijt moet voldoen en stelt een classificatie van de kwaliteit op. Klasse 21 is het laagst en betekent dat het tapijt geschikt is voor huiselijk en licht gebruik. Klasse 33 is het hoogst en toont aan dat je het tapijt kan gebruiken voor commerciële en openbare ruimtes met zeer frequente passage.
Tapijttegels leggen
We zeiden het al, tegeltapijt is heel eenvoudig te plaatsen. Je kan het bovendien in elke ruimte en op eender welke ondervloer leggen. De ondervloer moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.
voorbereiding van de Ondervloer
De odnervloer moet drukvast zijn om ervoor te zorgen dat de tapijttegels niet schotelen. Hij moet ook vlak zijn. Zelfs kleine niveauverschillen zijn meteen zichtbaar. Stenen vloeren met brede of diepe voegen werk je daarom best bij met een product voor vloervoorbereiding. De ondervloer moet bovendien droog en stof- en vetvrij zijn. Zo kan het fixatieproduct gemakkelijk hechten.
Systemen voor de bevestiging van de tegels
Tapijttegels vastmaken kan op verschillende manieren. Vaste verlijming is niet nodig. Je kan de ondervloer behandelen met een tactifier of semipermanente lijm. Deze heeft een blijvend niet-uithardend kleefeffect. Zo zitten de vloertegels stevig op hun plaats, maar kan je ze toch nog weghalen.
Ook zelfklevende tapijttegels zijn een optie. De plaatsing gebeurt dan via pads met kleefstrips. Dit gaat doorgaans om vierkante pads met in het midden een gat, waar je dan een hoek van een tegel plaatst.
Tip: Een vakman kan je niet alleen adviseren over welke tapijttegels het best passen bij jouw situatie en wensen. Hij kan ook precies bepalen welke voorbereiding de ondergrond nodig heeft en zal bovendien de plaatsing van het tegeltapijt correct uitvoeren. Zo ben jij verzekerd van een mooi en kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via onze online offerteservice.
Combineerbaar met vloerverwarming?
Ja, maar onder voorwaarden. Tapijt werkt namelijk isolerend en houdt de warmte van de vloerverwarming tegen.
Waarop moet ik letten?
Ga na of het tapijt niet te hoogpolig is en voldoet aan bepaalde isolatie-eisen. Is de warmtedoorlaatweerstand kleiner dan 0,17 m² K/W, dan komt er voldoende warmte door en kan je de tapijttegels zonder problemen boven vloerverwarming plaatsen.
Onderhoudstips
Tapijttegels zijn gemakkelijk te onderhouden: goed stofzuigen met een borstelstofzuiger volstaat. Doe dit wel op regelmatige basis, bij voorkeur 1x per dag bij drukke ruimtes en 1x per week in ruimtes met weinig passage van buiten.
Vlekken verwijder je best meteen. Behandel die met een reinigingsmiddel en een vochtige doek door de vlek te deppen, niet door te wrijven! Werk daarbij van buiten naar binnen. In kamers met veel passage kan je gespecialiseerde apparaten gebruiken, zoals een heetwater-extractiemachine of inkapselingsmethode. Krijg je de vlek toch niet weg? Dan kan je de vuile tegel(s) eenvoudig vervangen. Bij vast tapijt is dat bijvoorbeeld niet mogelijk.
Tip: zorg bij ingangen voor een ‘schoonloopzone’. Mensen die van buiten komen kunnen via hun schoenen vuil en stof binnenbrengen en zo de tapijttegels vuil maken. Gebruik voor de schoonloopzone (reken zo’n 9 m) tapijttegels met een donkere kleur en onregelmatig patroon. Daarop valt vuil minder op.
Tapijttegels laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk