Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinyl is een vloerbedekking die bestaat uit een soepele en veerkrachtige kunststof. In de volksmond spreekt men soms ook over Novilon. Het is een synthetisch materiaal in pvc dat is opgebouwd uit meerdere lagen. Boven de onderlaag komt een versterkende en beschermende glasvezellaag, daarboven komt de decoratieve laag. De dikte van de doorzichtige toplaag bepaalt de duurzaamheid van het vinyl. Een extra beschermlaag (beschikbaar in verschillende diktes) verhoogt de resistentie tegen krassen en slijtage.
Soorten vinylvloeren, afmetingen en motieven
Vinyl is verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen. De dessins worden via druktechnieken ontwikkeld. Je zou kunnen zeggen dat vinyl een goedkopere variant is van alle andere vloermethoden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houtstructuur om op die manier een vloer te creëren die als twee druppels water gelijkt op een vloer in laminaat of parket. Naast het houtmotief kun je onder andere ook kiezen voor een stenen structuur, fantasiemotieven of een imitatie van een marmeren vloer.
Een vinylvloer is te verkrijgen in tegels, banen of stroken. Meestal kiest men voor de stroken (lamellen), omdat deze de meeste gelijkenissen met laminaat vertonen. Stroken zijn ook makkelijker aan te brengen dan grote banen. De dikte van de vinylvloeren varieert tussen de 1 en de 3,5 millimeter. Hoe meer de vloer zal worden belast, hoe dikker en sterker (en dus ook kwaliteitsvoller) de vloer zal moeten zijn.
Vinylvloeren worden het vaakst verkocht als imitatieparket. Daarnaast zijn er ook heel wat alternatieve prints verkrijgbaar die je woning een ongewone uitstraling kunnen geven.
Heb je interesse in een vinylvloer en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.
Welke voordelen biedt een vinylvloer?
Het eerste, en misschien wel belangrijkste, voordeel werd al vernoemd: de prijs. Vinyl imiteert alle andere materialen. Zo kun je jouw droomvloer als het ware plaatsen tegen een goedkopere prijs. Een vinyl vloer is ook zeer geluiddempend. Niet alleen het contactgeluid (vallende voorwerpen, hakken van vrouwenschoenen, …), maar ook het omgevingsgeluid wordt aanzienlijk verminderd door een vinyl vloer.
Vinyl is ook een sterk materiaal. De coating maakt er een duurzame en kras- en slijtagebestendige vloer van. Bovendien is vinyl antistatisch, waardoor je in de wintermaanden geen last zal hebben van kleine elektrische schokken. Een vloer in vinyl is daarenboven stofwerend, hygiënisch, reukloos, schokdempend, warmte-isolerend, vochtafdrijvend, flexibel, comfortabel en decoratief. Niet onbelangrijk ook, zowel de plaatsing als het onderhoud van deze vloer is zeer gemakkelijk uitvoerbaar.
Nadelen van vinylvloeren
En de andere kant van de medaille? Veel nadelen zijn er niet. Hou er wel rekening mee dat er grote kwaliteitsverschillen bestaan in het aanbod. De kwaliteit pas je best aan naar het gebruik. Vloeren die dus zeer veel worden bewandeld of zware meubels moeten dragen, vergen een hogere vinylkwaliteit. Vinyl is dan wel een duurzaam materiaal, men kan het nog steeds niet vergelijken met de sterkte van een houten of betegelde vloer.
Plaatsing en onderhoud vinylvloeren
Een professional garandeert je misschien een perfect resultaat, toch kan een handige doe-het-zelver gerust ook zelf aan de slag. Een tapijtsnijder en lijm is daarbij onontbeerlijk, tenzij je kiest voor een kliksysteem (vergelijkbaar met het plaatsen van laminaat). Hou bij de plaatsing zeker rekening met volgende zaken:
Zorg steeds voor een ondervloer die droog, scheurvrij, proper en vooral vlak is. Indien nodig moet je de ondervloer eerst egaliseren. Doe je dit niet, zullen er steeds oneffenheden te zien zijn onder het vinyl. Leg de vinylvloer nooit zomaar bovenop een oudere vinylvloer of een reeds bestaande vloer in parket, laminaat of tegels. Doe je het toch, dan is een doordruk bijna onvermijdelijk.
Een pluspunt van vinyl is het gemak in onderhoud. Je kunt de vloer gemakkelijk stofzuigen of met een natte doek afwrijven. Nu en dan gebruik je best ook eens een speciaal reinigingsproduct (geen schuurproducten of detergenten!). Gebruik geen was of glansproducten als je het gevaar op uitglijden wil beperken. In ieder geval veeg je vlekken best zo snel mogelijk weg. En in het algemeen geldt natuurlijk: hoe vaker je de vloer gebruikt, hoe meer onderhoud de vloer vergt.
Vinyl vloerbekleding laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk