Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
natuursteen tegels plaatsen

Natuursteen tegels: Eigenschappen van een natuurstenen vloer

Een vloer van natuursteen is een ware lust voor het oog. Natuursteen tegels zijn in veel variaties te verkrijgen en makkelijk te onderhouden. Indien je op zoek bent naar een vloer van hoge kwaliteit en met een natuurlijke look, lees dat onderstaand artikel even door want we leggen uit welke soorten natuursteen tegels er zoal zijn en wat voor specifieke eigenschappen ze hebben.

 

 

Wat is natuursteen?

Natuursteen is gesteente dat gevormd is uit ofwel gestold magma (stollingsgesteente) of uit aardlagen die in de loop der eeuwen onder hoge druk zijn versteend (kalkgesteente). Het is dus volledig door de natuur gevormd.  

Er zijn enkel handen aan te pas gekomen om het gesteente te winnen en het verder te bewerken. Natuursteen wordt overal ter wereld gewonnen. In België zijn het voornamelijk de witte en donkere kalksteensoorten die gebruikt worden zoals: Gobertagne,  Arduin (Belgisch hardsteen), leisteen en zwart marmer. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers via de offertepagina

 

Badkamer in marmer - natuurstenen tegels
Shutterstock

 

 

Soorten natuurstenen vloeren

De geologische structuur van de aardbodem verschilt overal in de wereld waardoor er zoveel variaties natuursteen bestaan. De meeste bekende soorten natuursteen zijn: kalksteen, leisteen, graniet, marmer, kwartsiet, gneis en travertin. De kleuren van deze stenen lopen uiteen van licht wit tot diepzwart en kunnen zowel bont, effen als geaderd zijn. Het oppervlak van natuursteen kan op diverse manieren bewerkt worden waardoor een hoogglanzend of juist een mat of ruw oppervlak ontstaat. Bekende methoden van bewerking zijn: zoeten (matglans), vlammen (vlampatroon), schuren (ruw oppervlak) en polijsten (hoogglans).

 

1. Granieten vloer

Graniet is een stollingsgesteente. Het bestaat uit gestold magma en is zeer hard. Het is bestand tegen zuren (voordeel t.o.v. marmer), is kras en slijtvast en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het is leverbaar is een groot aantal grijstinten maar ook in het zwart, blauw- en roodtinten. Het is één van de duurste soorten maar ook één van de meest slijtvaste en makkelijk te onderhouden vloeren.

 

2. (Belgisch) hardsteen 

Hardsteen is een kalksteen en is gevormd uit sedimentlagen die over miljoenen jaren onder hoge druk samengeperst zijn. Hardsteen heeft een grijze blauwachtige uitstraling en wordt gekenmerkt door zijn bijzondere tekening die voortkomt uit fossiele resten in het gesteente. Hardsteen wordt zowel in Europa als in Azië gewonnen. Bekende soorten hardsteen zijn: Belgische hardsteen, Indiase hardsteen, Chineze hardsteen en Vietnamese hardsteen. Het is een ongekende, populaire soort en wordt naast gebruik in vloeren ook gebruikt voor terrassen, aanrechtbladen, vensterbanken, sierelementen, kerken, monumenten en andere gebouwen.

 

3. Leisteen tegels

Leisteen bestaat uit verschillende laagjes klei-sediment, kwarts en andere mineralen. Het wordt vaak in de bergen gewonnen. Het wordt vaak gebruikt als dakbedekking, gevelbekleding, meubilair en als vloerbedekking. Een leistenen vloer heeft een mooie, specifieke glans en is leverbaar in diverse kleurtinten zoals: groen, okergeel, grijs, bruin en zwart.

Nadeel van deze natuursteen tegels is dat de bovenste laag naar verloop van tijd kan afslijten. Leisteen bestaat immers uit lagen en soms kan er een dun laagje afsplinteren. Dit is bij normaal gebruik meestal geen probleem en deze vorm van lichte slijtage is nu eenmaal inherent aan het materiaal. Het geeft deze vloer ook zijn natuurlijke charme. Leisteen is een van de goedkopere soorten natuursteen.

 

4. natuursteen tegels in marmer

Marmer is gekristalliseerde kalksteen. Het is een vrij harde steensoort en heeft een luxueuze uitstraling. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt voor vloeren, trappen, wanden, wastafels en gevels. Een marmervloer kan op verschillende manieren gepolijst worden.

Je kan kiezen voor een hoogglans effect of een matglans. Het is ook mogelijk om het marmer te borstelen of branden, waardoor de vloer een verweerd effect krijgt of een vlammend patroon. Marmer is zowel in wittinten als in geel- en roodtinten verkrijgbaar. Een natuursteen vloer van marmer is makkelijk te reinigen maar je moet oppassen met zuren, chemicaliën en agressieve schoonmaakmiddelen.

Welk type natuursteen tegel kies ik best? 

Er is geen goede of slechte keuze. Welke keuze voor jou het best is, is vooral afhankelijk van de gewenste look en jouw beschikbare budget. Een vakman gespecialiseerd in het plaatsen van natuursteen tegels kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief en mooi resultaat. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

marmeren tegels in de badkamer
Shutterstock

 

verschillende benamingen voor natuursteen

Er zijn ontzettend veel benamingen voor de verschillende soorten natuursteen. Het proces van verwarring begint vaak al bij de steengroeve waar de diverse steenlagen onderling verschillen van structuur, kleur en kwaliteit.

Om onderscheid te kunnen maken tussen de soorten steen, hanteert de groeve allerlei zelfverzonnen merknamen. Vervolgens geven tussenhandelaren weer andere handelsnamen aan het gesteente waardoor de verwarring alleen maar toeneemt. Tegenwoordig probeert men een einde te maken aan de wildgroei van handelsnamen door deze zoveel mogelijk vast te leggen in registers. Ook zijn er NEN-normeringen die garant moeten staan voor de kwaliteit.

 

Nadelen natuursteen tegels

Natuursteen tegels bestaan voor honderd procent uit natuurlijk gevormde materialen. Aangezien bodemstructuren nooit overal exact hetzelfde zijn, zelfs niet op één locatie, is de samenstelling van het gesteente altijd uniek. Tegels van natuursteen zijn dus niet (altijd) uniform wat betreft samenstelling. 

 

Keramische of natuursteen tegels?

Tegenwoordig heb je zeer goede keramische tegels die bijna niet meer te onderscheiden zijn van natuursteen. Ze zijn meestal goedkoper alhoewel je ook duurder soorten hebt. Keramische tegels zijn slijtvast en gaan lang mee, maar dat geldt in feite ook voor natuursteen. Vind je een natuurlijke look het belangrijkste, kies je best voor natuursteen. Vind je uniformiteit van de tegels belangrijker? Ga dan voor keramische tegels.

 

Donkere keramische tegel in speciaal legverband - woonkamer
Shutterstock

 

Onderhoud natuurstenen vloer

Een natuurstenen vloer kan beschermd worden met een speciale beschermende laag. Dit is vooral aan te raden bij lichte vloeren en tegels die een ruw oppervlak hebben. Er zijn beschermingsmiddelen die éénmalig (coatings, impregneermiddelen) of periodiek (wax, zeepmiddelen) aangebracht worden. Een aantal algemene onderhoudstips:

  • Veeg de vloer regelmatig schoon met een zachte bezem.
  • Stofzuigen gaat goed met een parketborstel.
  • Verwijder vlekken zo snel mogelijk met een neutraal (PH 7) niet-agressief schoonmaakmiddel (geen zure of alkalische middelen) en water. Vooral bij marmeren en andere kalkstenen vloeren is dit belangrijk want zuren kunnen het natuursteen aantasten.
  • Gebruik bij twijfel alleen middelen die door de fabrikant worden voorgeschreven. Agressieve middelen leiden vaak tot doffe plekken.
  • Gebruik niet te veel zeep. Zeep laat na veelvuldig gebruik een vettig laagje achter.

 

Prijzen natuursteen vloer

De prijs van een natuurstenen vloer is afhankelijk van het soort natuursteen. Graniet is een pak duurder dan leisteen. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met €110 tot €155 per vierkante meter. Als voorbeeld de prijzen voor een kamer van 50 vierkante meter:

  • Leisteen: € 5550
  • Marmer:  € 6100
  • Graniet:   € 7750
Vloer in natuursteen laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Sisal vloerbedekking: Warm en natuurlijk
Sisal vloerbedekking: Warm en natuurlijk
troffelvloer gietvloer
Troffelvloer
Keramisch parket | Soorten en prijzen
Keramisch parket | Soorten en prijzen
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Terracotta tegels: klassiek chique
Terracotta tegels: klassiek chique
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Legpatroon van tegels
Legpatroon van tegels
Gietvloeren
Gietvloeren
visgraat parket: prijs & plaatsing
visgraat parket: prijs & plaatsing