Sisal vloerbedekking: Warm en natuurlijk
Met een vloerbedekking van Sisal haal je het beste van de natuur in huis. Sisal is een 100% natuurlijk materiaal en volledig biologisch afbreekbaar. Het is erg slijtvast en verkrijgbaar in diverse natuurtinten en moderne weefpatronen. Door zijn natuurlijke ademende eigenschappen is sisal wel wat vlekgevoelig en moet je goed oppassen dat het niet te vochtig wordt.
Sisal: vezel van de Agave plant
Sisal wordt gemaakt van vezels van de Agave plant (Agave Sisalana en andere Agave soorten). Deze stevige plant met grote vlezige bladeren groeit vooral in Zuid-Amerika, Afrika, India en Azië. Vroeger werd er hoofdzakelijk touw van de stevige vezels gemaakt maar met de huidige moderne weeftechnieken maakt men er ook matten en vloerbedekking van.
Materiaaleigenschappen
Sisal is een ademend natuurproduct en is mede hierdoor niet statisch oplaadbaar. Doordat het goed vocht opneemt, is het redelijk vlekgevoelig en soms wat lastig in het onderhoud. Het is ook gevoelig voor ultraviolette staling van de zon en kan hierdoor van kleur gaan verschieten.
Sisal is een sterk materiaal en bij het gebruik als vloerbedekking wordt de vezel vaak gecombineerd met wol waardoor het wat zachter aanvoelt. Door zijn slijtvastheid is het geschikt om gebruikt te worden in ruimtes waar veel gelopen wordt zoals in kantoren (zie onderstaande foto). Toch vind je sisal vloerbekleding ook vaak terug in woningen. Een goede luchtvochtigheid (60%-70%) komt ten goede aan de levensduur van een Sisal vloerbedekking.
Interesse in sisal vloerbekleding en benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers actief in jouw buurt via de offertepagina.
Voordelen en nadelen van sisal tapijt
Sisal is antistatisch, duurzaam, sterk en biologisch afbreekbaar. Kies je voor Sisal dan heb je meer keuze aan producten, kleuren en weefpatronen dan bij een vloerbedekking die van een andere natuurvezel is gemaakt. Een nadeel van sisal is dat het vrij vlekgevoelig is en dat het materiaal van zichzelf niet erg zacht is.
Onderhoud Sisal tapijt
Regelmatig stofzuigen van een Sisal tapijt is belangrijk. Verse vochtige vlekken kun je het beste direct weghalen door de deppen met keukenpapier of een ander goed absorberend materiaal. Maak geen wrijfbewegingen, want dan gaat de vlek zich verder verspreiden.
Je kunt deppen met een vochtige (in lauw water gedrenkte) doek. Daarna altijd goed droogmaken met droge doek (deppen) en desnoods droog blazen met een föhn. Vetvlekken kun je eventueel verwijderen met wasbenzine. Maak Sisal in ieder geval nooit drijfnat!
Prijzen Sisal tapijt
Een sisal vloerbedekking kun je in verschillende kleuren en weefpatronen krijgen (visgraatpatroon, lussenpatroon, enz.). Prijzen variëren van € 35 tot € 75 per vierkante meter. Veel hangt af van de kwaliteit, de kleur en het gewenste patroon. Ook op gebied van kleuren kan je Sisal kopen in heel wat stijlen. Vaak wordt gekozen voor een natuurlijke look maar ook funky patronen zijn perfect mogelijk. Wil je zeker zijn van een correcte prijs. Vergelijk dan vrijblijvend offertes van verschillende plaatsers.
Sisal vloerkleed
Je kunt ook kiezen voor een losliggend vloerkleed van sisal. De randen van het kleed kunnen dan mooi afgewerkt worden met suède, leer of katoen. Daarmee geef je de kamer direct een chique en natuurlijke look. Mochten er dan ooit vlekken in het tapijt ontstaan die zich niet meer laten verwijderen, dan hoef je niet de gelijk de hele vloerbedekking te vervangen.
Sisal vloerbekleding laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk