Polyurethaan vloer
Een polyurethaan vloer, kortgezegd PU-vloer, is een licht elastische kunststof gietvloer die nagenoeg over iedere ondergrond aangebracht kan worden. Door het naadloze karakter van deze vloer is hij makkelijk te onderhouden en is hij zeer geschikt om toegepast te worden in moderne interieurs met een strakke vormgeving:
Wat is polyurethaan?
Polyurethaan is een vloeibaar kunststof polymeer dat na uitdroging zowel harde- als flexibele eigenschappen heeft. Het wordt veel toegepast in verven en coatings. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autolak waarbij krasbestendigheid, glans en flexibiliteit van belang zijn. Polyurethaan is in de jaren zestig ontwikkeld en is lange tijd voornamelijk toegepast in industriële gietvloeren. Tegenwoordig zie je PU vloeren steeds meer terug in openbare gebouwen, kantoren en moderne interieurs.
Opbouw van een polyurethaan vloer
Het kenmerkende van een PU gietvloer is dat deze laagsgewijs wordt aangebracht. Iedere laag heeft zijn specifieke eigenschappen. De eerste laag is een grondlaag die ervoor zorgt dat de vloer optimaal kan hechten aan de ondergrond. De opvolgende lagen zorgen voor elasticiteit, stevigheid en voor de uiteindelijke uitstraling van de vloer. In totaal worden er vier tot vijf lagen aangebracht die tussendoor moeten drogen.
Hoe lang duurt het gieten van een PU vloer?
Het gieten van een polyurethaan vloer neemt gemiddeld vier tot vijf dagen in beslag. De werkzaamheden bestaan uit:
- Dag 1: Schuren van de ondergrond en aanbrengen van een primerlaag.
- Dag 2: Primerlaag opschuren, aanbrengen van een egalisatielaag.
- Dag 3: Gieten van de polyurethaan vloer (de uiteindelijke vloer).
- Dag 4: Aanbrengen van de toplaag (coating).
- Dag 5: Aanbrengen van een 2e toplaag (2 componenten polyurethaan).
Laat je PU-gietvloer plaatsen door een gespecialiseerde vakman
Om zeker te zijn van een correcte uitvoering van de werken en een mooi en kwalitatief resultaat, laat je jouw PU-gietvoer best plaatsen door een gespecialiseerde vakman. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden en beschikt ook over professioneel materiaal om de klus tot een goed einde te brengen. Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang en vergelijk dan vrijblijvend offertes van verschillende vakmannen via de offertepagina.
Kleuren en afwerkingen PU gietvloeren
In principe is een PU vloer in alle mogelijke RAL en NCS kleuren leverbaar. Hij kan zowel in mat als hoogglans afgewerkt worden. Er zijn een aantal kleureffecten mogelijk maar de keuze hierin is niet zo uitgebreid als het geval is bij Epoxy vloeren. Onderstaand zie je een PU-gietvloer met twee kleuren effect.
Plinten bij een polyurethaan vloer
Voor het mooiste effect kun je de muren het beste tot op de grond verven of stuken. Zo kan de gietvloer naadloos aansluiten bij de muur en krijg je een mooi strak effect. Een plint kun je op deze wijze achterwege laten.
Voordelen van een polyurethaan vloer
- Een PU vloer heeft geen naden, ziet er strak uit en is makkelijk te reinigen.
- Polyurethaan is elastischer dan epoxy en zal (in normale omstandigheden) niet scheuren.
- De vloer kan door zijn elastische en scheur overbruggende eigenschappen ook over een bestaande houten vloer worden aangebracht. Meestal moet deze vloer dan wel eerst verstevigd worden met een egaliserende glasvezellaag.
- Kan prima gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming.
- Polyurethaan vloeren werken geluiddempend. Een extra dempingslaag kan indien gewenst voor een nog betere akoestiek zorgen.
- Ideaal voor mensen met een huisstofallergie.
Interesse in een PU-gietvloer? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project.
Nadelen van een polyurethaan vloer
- Afhankelijk van de individuele wensen is een gietvloer vrij kostbaar.
- Het aanbrengen van de vloer neemt vier tot vijf dagen in beslag. Afhankelijk van het gebruikte polymeer kan er tijdelijk sprake zijn van enige stankoverlast.
- Bij het nat worden van een gietvloer kan deze glad worden. Dit is echter afhankelijk van de toplaag. In de meeste gevallen is dit ‘slipgevaar’ te vergelijken met omstandigheden zoals die zich ook voordoen bij een natte tegelvoer. Eventueel kan een anti-sliplaag aangebracht worden.
- Een polyurethaan vloer is krasgevoelig. Met een toplaag van goede kwaliteit kun je echter de meeste krassen voorkomen.
Onderhoud van een PU gietvloer
- Een polyurethaanvloer kun je het beste reinigen met een stofwisser (swiffer), een zachte bezem of een stofzuiger met een zachte mond (parketborstel).
- Nat reinigen kan met een niet agressieve allesreiniger of met een speciaal PU reinigingsmiddel. Gebruik niet te veel zeep want hierdoor kun je een ongewenst vettig zeeplaagje op de vloer krijgen.
- Gebruik lauw(warm) water. Heet water leidt eerder tot kalkvorming op de vloer.
- Gebruik geen agressieve oplosmiddelen of schoonmaakmiddelen (chloor, wasbenzine, etc.)
- Laat geen water te lang op de vloer staan. Dit kan leiden tot kalkvlekken.
- Rubberstrepen, afkomstig van schoenzolen kun je verwijderen met een gum.
- Breng viltjes aan onder stoelpoten en tafelpoten om krassen te voorkomen.
De grootste vijand van een PU gietvloer is zand. Zand heeft een schurende werking en kan leiden tot lelijke krasvorming in de vloer. Het beste maak je gebruik van goede inloopmatten om te voorkomen dat zand in de woning kan komen. Regelmatig swifferen waar veel gelopen wordt is dan ook aan te raden.
Prijs polyurethaan vloer
De prijs van een polyurethaan gietvloer is afhankelijk van heel wat factoren. Niet alleen de totale oppervlakte zal van belang zijn, ook de moeilijkheidsgraad, ondergrond, gewenst effect en het aantal benodigde lagen. De gemiddelde prijs per vierkante meter schommelt tussen de €80 tot €120 per vierkante meter. Deze prijzen zijn vergelijkbaar met het plaatsen van een kwalitatieve tegelvloer.
PU-gietvloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk