Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding

PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding

Een vloer die de look van hout, natuursteen, beton of een ander materiaal combineert met het gemak van kunststof als materiaal? PVC vloeren bieden heel wat voordelen. Ze zijn duurzaam, makkelijk te onderhouden, vochtbestendig, … Alles over onder meer de eigenschappen, mogelijke uitvoeringen en prijzen lees je hier. 

Ga snel naar: PrijsUitvoeringenPlaatsingOnderhoudVerschil met vinyl en linoleum

 

Wat is een pvc vloer?

PVC vloeren zijn kunststof vloeren die bestaan uit meerdere lagen polyvinylchloride. Ze zijn afgewerkt met een bovenlaag uit polyurethaan (PU). Deze toplaag is waterbestendig en erg slijt- en slagvast. Een overzicht van de voordelen van dit type vloerbekleding: 

  • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk: vloeren in PVC gaan lang mee en vragen geen speciaal onderhoud. 
  • Geluidsdempend: door de hoge dichtheid en omdat je de vloer rechtsreeks op de ondergrond plaatst.  
  • Vochtbestendig: hierdoor zijn PVC vloerdelen ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer. 
  • Goedkoop: PVC vloeren zijn goedkoper dan vloeren in het materiaal dat ze imiteren.   
  • Combineerbaar met vloerverwarming: PVC vloerbedekking kan je combineren met alle soorten vloerverwarming. Door de goede warmtegeleiding van PVC werkt de vloerverwarming ook heel efficiënt. 
  • Voelt comfortabel aan: door de goede warmtegeleiding en doordat de vloer zich snel aanpast aan de kamertemperatuur. 
  • Mogelijk in verschillende uitvoering: mogelijk in verschillende kleuren, materiaalimitaties en patronen.  

 

Prijs pvc vloeren

Een vloer in PVC is relatief goedkoop, zeker in vergelijking met de materialen die het imiteert. Reken op een prijs vanaf gemiddeld € 20 per m² (incl. btw; excl. plaatsing). Benieuwd naar advies en een voorstel op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers via de offertepagina

 

Mogelijke uitvoeringen 

Het aanbod aan PVC vloerdelen is erg groot. Een overzicht van de mogelijkheden: 

 

1. Materiaalimitaties

De grote troef van PVC vloerdelen is dat ze de praktische voordelen van kunststof als materiaal combineren met de look van een ander materiaal.

Een PVC vloer met houtlook of betonlook, een PVC vloer met tegelmotief of natuursteen look, … Het aanbod aan mogelijke looks en bijhorende structuren is ruim. 

Bovendien zijn deze vloeren door de mooie designs en voelbare structuur bijna niet te onderscheiden van het materiaal dat ze imiteren.

 

PVC vloeren
Shutterstock

 

2. PVC vloeren kleuren

Van een PVC vloer in grijs, wit, zwart over een vloer in licht eiken tot PVC vloeren in betonlook grijs, … Er zijn uitvoeringen in verschillende kleuren mogelijk. 

Tip: elke kleur creëert zijn eigen uniek effect. Kies de kleur in functie van de gekozen materiaalimitatie om het echte materiaal zo goed mogelijk na te bootsen. Kies bijvoorbeeld voor een houtlook PVC vloer in licht eiken om de uitstraling van een echte houten vloer te creëren. 

 

pvc vloer houtlook
Shutterstock

 

3. Vormen en legpatronen  

PVC vloerdelen zijn te verkrijgen in stroken en tegels. Je kan daarmee verschillende patronen creëren. Zo kan je de stroken bijvoorbeeld in de lengte, dwars of in visgraatmotief leggen. 

De stroken lenen zich uitstekend voor PVC vloeren met een houtmotief. Zo wek je de indruk van een echte houten plankenvloer. De uitvoering in tegels is het mooist voor PVC vloeren met een steen- of betonlook.

 

Vloeren PVC
Sutterstock

 

PVC vloerdelen plaatsen

Een PVC vloer kan je in principe rechtstreeks op de ondergrond plaatsen. Belangrijk is wel dat die ondergrond egaal, drukvast, proper, droog, stabiel en vet-, stof- en scheurvrij is. Vertoont de ondergrond te veel oneffenheden of wil je extra isolatie toevoegen, dan kan je tussen de vloerbedekking en de ondergrond een ondervloer leggen. 

Verder kan je PVC stroken of tegels door hun beperkte dikte (varieert meestal tussen 2 mm en 7 mm) makkelijk in elke maat of vorm snijden. De vloerdelen kan je op 3 manieren aan de ondergrond bevestigen:

 

1. Zwevend met klikverbinding 

Hierbij kan je de PVC vloerdelen in elkaar klikken zoals je dat bijvoorbeeld ook bij laminaat doet. Dat de vloer zwevend is betekent dat hij niet aan de vloer vastplakt. 

Voordelen zwevende legmethode: makkelijk en snel te leggen – de vloerdelen zijn achteraf makkelijk te verwijderen
Nadelen zwevende legmethode: de vloer kan sneller buigen en slijten

 

2. Zelfklevend

Een zelfklevende vloer in PVC is voorzien van een plaklaag. Het enige wat je moet doen is het stickervel van de plaklaag verwijderen en je kan tegel of strook op de ondervloer plakken. Om een goede hechting te garanderen is het bij deze legmethode wel erg belangrijk dat de ondervloer proper en droog is. 

Voordelen zelfklevende legmethode: makkelijk en snel te leggen 
Nadelen zelfklevende legmethode: bij het lostrekken kunnen resten achterblijven

 

3. Verlijmd

Hierbij moet je de ondergrond met een speciale PVC-lijm instrijken om nadien de PVC stroken of tegels erop te plakken. Deze legmethode is het meest aangeraden als de vloer intensief gebruikt wordt. 

Voordelen verlijmde legmethode: de vloer ligt voor een lange tijd erg goed vast
Nadelen verlijmde legmethode: iets moeilijkere legmethode – achteraf moeilijk te verwijderen 

 

⇒ Kan ik een PVC vloer zelf leggen? 

Met de nodige kennis en handigheid is het mogelijk om PVC vloerbedekking zelf te leggen. Wil je liever geen risico’s nemen en verzekerd zijn van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat? Dan doe je er goed aan een professionele plaatser in te schakelen.

Deze kan niet alleen de plaatsing tot een goed einde brengen. Een vakman kan je ook gepast advies geven over de ondergrond, de meest geschikte legmethode, … Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen uit jouw buurt via de offertepagina

 

PVC vloer tegelmotief
Shutterstock

 

PVC vloer combineren met VLOERVERWARMING

Een vloer in PVC kan je combineren met vloerverwarming, ongeacht de bevestigingswijze van de vloer. PVC vloeren krimpen niet en zorgen voor een goede warmtegeleiding waardoor de vloerverwarming efficiënt kan werken. Let op, zorg ervoor dat de ondervloer geschikt is voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Ontvang vrijblijvend advies en een prijs op maat voor vloerverwarming via de offertepagina

 

Onderhoud 

We haalden al aan dat PVC vloeren afgewerkt zijn met een PU-toplaag. Deze slijtlaag maakt de vloer erg sterk waardoor hij lang meegaat. 

Verder is PVC vloerbedekking makkelijk te onderhouden. Af en toe stofzuigen en dweilen is voldoende. De PU-toplaag is vochtbestendig waardoor je de vloer zonder problemen kan reinigen met water. 

 

IS er een verschil tussen PVC, vinyl en linoleum? 

PVC, vinyl en linoleum vloeren worden vaak als hetzelfde beschouwd. Hoewel deze vloeren allemaal kunststof vloeren zijn, zijn er toch enkele verschillen. 

 

PVC vs. vinyl vloeren 

  • Beide vloeren bestaan uit meerdere lagen. Het verschil zit hem in de onderlaag. Vinylvloeren hebben een schuimachtige onderlaag met verende eigenschappen. Dat maakt een vinylvloer zachter en soepeler waardoor er sneller afdrukken in blijven staan bij intensief gebruik.
  • Bij een vinylvloer is de duurzaamheid afhankelijk van de dikte van de toplaag. Hoe dikker de laag, hoe slijtvaster de vloer. PVC vloeren zijn door hun PU-toplaag sterker, slijtvaster en harder dan vinylvloeren. 
  • Een vloer in PVC is over het algemeen duurder. 
  • Vinyl is in bredere afmetingen beschikbaar waardoor een naadloze afwerking mogelijk is.
  • Beide vloeren kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming. Bij vinyl is de efficiëntie van de verwarming wel afhankelijk van de dikte van het materiaal. 
  • Vinylvloeren zijn minder kleurvast. 

→ Lees hier meer over vinylvloeren.

 

PVC vs. linoleum vloeren 

  • De mogelijkheden op vlak van uitvoeringen en materiaalimitaties zijn beperkter bij linoleum. 
  • Linoleum vloeren zijn gevoeliger voor krassen en vocht en vragen meer voorzichtigheid bij het reinigen. 
  • Linoleum is over het algemeen duurder. 
  • Een linoleum vloer wordt gemaakt van onder andere lijnzaadolie en is daardoor een natuurlijk en milieuvriendelijker product. 
  • Beide vloeren kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming. Bij linoleum is de efficiëntie van de verwarming wel afhankelijk van de dikte van het materiaal. 

→ Lees hier meer over linoleum vloeren.

PVC vloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer
Keramisch parket | Soorten en prijzen
Keramisch parket | Soorten en prijzen
Microcement als decoratieve en functionele afwerkingslaag
Microcement als decoratieve en functionele afwerkingslaag
Dunne tegels voor renovatie
Dunne tegels voor renovatie
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Terracotta tegels: klassiek chique
Terracotta tegels: klassiek chique
Tapijttegels
Tapijttegels
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Bamboe parket: Soorten & prijzen
Bamboe parket: Soorten & prijzen
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk
Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Vloer op bestaande vloer
Vloer op bestaande vloer