Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukenbouwer zoeken

Keukenbouwer zoeken

Bij het plaatsen of renoveren van een keuken komt heel wat kijken. Je werkt daarom best samen met een professionele keukenbouwer. Je hebt daarbij 2 keuzes: ofwel werk je samen met een schrijnwerker, ofwel werk je samen met een gespecialiseerde keukenzaak. Wat is de beste keuze? En waarop moet je letten als je een keukenbouwer zoekt? Ontdek het hier.

Snel naar:

OPTIE 1: lokale schrijnwerker
OPTIE 2: gespecialiseerde keukenzaak
CONCLUSIE: wat is de beste keuze? 

TIP

Denk op voorhand zelf na over de uit te voeren werken 

Vooraleer je de zoektocht naar een keukenbouwer start, raden we aan om zelf eerst al eens na te denken over wat je precies wil. Dat maakt het achteraf makkelijker om gericht offertes aan te vragen en de juiste keukenbouwer te vinden. Denk bijvoorbeeld na over:

  • Type werken: gaat het om een nieuwe keuken of een keukenrenovatie? In geval van renovatie, wil ik een volledige renovatie of moeten slechts bepaalde onderdelen vernieuwd worden (vb. nieuwe spatwand, nieuw keukenblad, …)?
  • Budget: hoeveel budget heb ik ter beschikking? Tip: hou je budget altijd in het achterhoofd. Zo kan je er doorheen het bouwproces je beslissingen op afstemmen.
  • Planning: wanneer wil ik de werken laten uitvoeren? Wil ik bepaalde werken zelf doen (vb. uitbreken oude keuken)?
  • Ontwerp: hoe wil ik dat mijn keuken eruit ziet? Denk bvb. na over de gewenste indeling, keukenvorm, keukenapparaten, hoogte van het werkblad, opbergruimte, …
  • Stijl: wil ik een moderne of eerder landelijke of klassieke keuken? Welke materialen en kleuren krijgen mijn voorkeur? 
  • Structurele en technische zaken: moet de indeling van de keuken anders? Is er een nieuw plafond, nieuwe vloer of zijn nieuwe wanden nodig? Moet er nieuw leidingwerk of nieuwe verwarming, verlichting, … voorzien worden?

 

LAAT JE VERVOLGENS ADVISEREN DOOR EEN KEUKENBOUWER:

Je hoeft geen definitief antwoord te hebben op deze vragen. Een goede keukenbouwer denkt met je mee, beoordeelt je ideeën realistisch en adviseert je in jouw beslissingen. 

Let op, elke keukenbouwer heeft zijn eigen visie. Neem daarom contact op met 2 à 3 verschillende keukeninstallateurs. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat.

 

 

 

OPTIE 1: lokale schrijnwerker

Het grote voordeel van een kleine keukenbouwer zoals een schrijnwerker is dat ze altijd maatwerk leveren. Ideaal dus als je specifieke wensen hebt. Bijvoorbeeld als je een keuken wil met een uniek ontwerp (vb. als je rond obstakels moet werken), als je een keuken wil in een unieke kleur of materiaal, als je wil afwijken van de standaardafmetingen, …

Meestal is het aanbod van schrijnwerkers niet beperkt tot maatwerk keukens, maar kan je ook bij hen terecht voor een dressing, badkamer, bureau, … op maat. Samenwerken met een kleine keukenbouwer zoals een schrijnwerker is dus zeker aangeraden als je naast je keuken ook ander binnenschrijnwerk onder handen wil nemen en mooi op elkaar wil afstemmen.

 

Voordelen 

  • Volledig maatwerk: bij een schrijnwerker ben je niet beperkt tot standaard afmetingen, modellen of ontwerpen. Jouw keuken wordt volledig op maat van jouw wensen en noden gemaakt. Je hebt dus grote keuzevrijheid wat betreft het ontwerp van de keuken, afmetingen, afwerking, … Perfect als je specifieke wensen hebt. 
  • Goedkoper dan gespecialiseerde keukenzaken: ondanks het volledige maatwerk, is een kleine keukenbouwer zoals een schrijnwerker doorgaans goedkoper dan wanneer je samenwerkt met een grote keukenzaak. Dat komt omdat een lokale schrijnwerker vaak alleen werkt waardoor er geen tussenpersonen, zoals verkopers in de showroom, aan te pas komen. Let op, alles is afhankelijk van schrijnwerker tot schrijnwerker. 
  • Kwalitatief materiaal: je mag er vanop aan dat gespecialiseerde schrijnwerkers alleen werken met het beste materiaal. Die kwaliteit zal zich logischerwijs ook weerspiegelen in de levensduur van je keuken. 
  • Flexibiliteit: waar bij grote keukenbouwers doorgaans alles verloopt via een vast stappenplan, zal een schrijnwerker zich flexibeler opstellen. Komt er iets tussen is de planning, wil je last-minute nog dingen aanpassen, …? Een schrijnwerker zal er doorgaans geen te groot probleem van maken. 

 

Nadelen 

  • Je kan geen showroom bezoeken: de meeste schrijnwerkers hebben enkel een atelier en geen showroom waar je kan langsgaan om inspiratie op te doen en voorbeelden te bekijken. Natuurlijk kan hij wel eerdere realisaties, stalen van materialen, … tonen om je een idee te geven van zijn werk. 
  • Wachttijden kunnen sterk variëren: de ene schrijnwerker zal je keuken heel snel kunnen realiseren, terwijl je bij de andere net heel lang zal moeten wachten. Schrijnwerkers werken vaak alleen of met een beperkt aantal mensen. De wachttijden zijn dan ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid werk die de schrijnwerker heeft. 

 

Let op voor onderlinge verschillen tussen schrijnwerkers

Sommige schrijnwerkers werken helemaal alleen of met een beperkt aantal mensen. Anderen hebben dan weer een showroom en werken met verkopers. Er zijn dus heel wat verschillen tussen schrijnwerkers onderling, wat ook resulteert in verschillen op vlak van prijzen, aanbod (mogelijkheden op vlak van ontwerp, materialen, …), planning, … 

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 verschillende schrijnwerkers. Zo kan je voorstellen vergelijken en krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

keukenbouwer
Shutterstock

 

 

OPTIE 2: gespecialiseerde keukenzaak

Met gespecialiseerde keukenzaken bedoelen we grote keukenbouwers zoals DSM, Dovy, Ixina, … Zij bieden eerder een combinatie aan van standaard elementen en maatwerk. Bij hen kan je bijvoorbeeld kiezen uit een groot assortiment standaard modellen en elementen die je dan naar eigen wens kan aanpassen en samenstellen. Daarbij heb je ook keuze uit een groot gamma aan kleuren, materialen, afwerkingsmogelijkheden en formaten.

De mogelijkheden zijn dus ruim, maar niet eindeloos. In dat opzicht heb je bij een gespecialiseerde keukenbouwer dus minder keuzevrijheid dan bij een schrijnwerker, die volledig maatwerk aanbiedt. Of dat voldoende is voor jou, hangt natuurlijk volledig af van je eigen wensen en eisen die je hebt voor je keuken. 

 

Voordelen 

  • Showroom: keukenzaken hebben een showroom waar je kan langsgaan om inspiratie op te doen en voorbeelden te bekijken. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden die je bij hen hebt en krijg je inzicht in de kwaliteit van hun werk. 
  • Duidelijke planning en ontwerp: grote keukenbouwers werken doorgaans met een vast stappenplan waardoor alles gestructureerd en vlot kan verlopen: bezoek aan de toonzaal en bespreking van het project met de verkoper → offerte en ontwerp (vaak krijg je zelfs een 3D-ontwerp) → opmeting → opstellen van de planning en timing → uitvoering van de werken. De verkoper begeleidt je ook doorheen dit hele proces. 
  • Correcte inschatting van de timing: doordat alles goed gepland wordt, kan de uitvoeringstermijn van de werken beter ingeschat worden. Je weet dus goed op voorhand wanneer de plaatsing van je keuken zal gebeuren. 

 

Nadelen: 

  • Beperkt maatwerk: bij grote keukenbouwers vertrek je doorgaans van standaard modellen en elementen die je naar eigen wens kan aanpassen en combineren. Ook op vlak van kleuren, materialen en afwerkingen moet je kiezen uit een vast, maar ruim, aanbod. Maatwerk is dus mogelijk, maar beperkt.
  • Duurder dan schrijnwerker: door de service die ze aanbieden en doordat er meer tussenpersonen bij komen kijken (vb. mogelijkheid om showroom te bezoeken, verkopers in de showroom die je begeleiden doorheen het proces, 3D-ontwerp, …), betaal je bij grote keukenzaken doorgaans meer dan bij een lokale schrijnwerker. Let op, alles is natuurlijk afhankelijk van keukenbouwer tot keukenbouwer. 

 

Let op voor onderlinge verschillen tussen keukenzaken 

Net zoals schrijnwerkers, kunnen ook grote keukenbouwers onderling sterk van elkaar verschillen. Niet iedereen heeft hetzelfde aanbod. Zo kunnen de mogelijkheden op vlak van ontwerp, modellen, kleuren, afwerkingen, materialen, … helemaal anders zijn bij de ene keukenbouwer dan bij de andere. Hou ook rekening met kwaliteitsverschillen van het materiaal waarmee gewerkt wordt (houtsoort, keukenbeslag, …). Vanzelfsprekend heeft dat ook een invloed op de prijzen die gelden bij de keukenbouwer. 

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 verschillende keukenbouwers. Zo kan je voorstellen vergelijken en krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

keukenbouwer-zoeken
Shutterstock

TIP

CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Dat is vooral afhankelijk van je eigen wensen en eisen die je hebt voor je keuken:

Wil je wel een keuken op maat maar heb je geen al te speciale eisen, dan zijn er zeker en vast mogelijkheden bij de grote keukenzaken. Wil je afwijken van de standaard, heb je specifieke eisen of wil je gewoon alles naar eigen wens kunnen kiezen? Kortom, wil je een keuken zoals niemand anders er een heeft? Dan is volledig maatwerk de beste optie en werk je beter samen met een schrijnwerker. 

Benieuwd naar de beste keuze voor jouw project?
Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang gratis en vrijblijvend offertes. Het is simpel: jij beschrijft de uit te voeren werken en wij sturen je aanvraag door naar de meeste geschikte keukenbouwers voor jouw project, actief in jouw regio. Jij beslist achteraf zelf of je de opdracht al dan niet laat uitvoeren. Start je aanvraag hieronder:

 

Keukenbouwer zoeken in jouw regio?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
inox buitenkeuken
Tips en inspiratie voor de perfecte buitenkeuken
keramische spoelbak in keuken
Keramische spoelbak in de keuken
beton werkblad keuken
Een keukenblad in beton
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
kleine vaatwassers
Kleine vaatwasser plaatsen: mogelijkheden en prijs
Een composiet werkblad in de keuken
Een composiet werkblad in de keuken
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Keramiek keukenblad: Info & prijs
Keramiek keukenblad: Info & prijs
keukenblad dekton
Keuken werkblad in Dekton
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Zo kies je de juiste keukenkraan
Zo kies je de juiste keukenkraan
Tips voor barkrukken in de keuken
Tips voor barkrukken in de keuken