Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Graniet werkblad in de keuken

Graniet werkblad in de keuken

Graniet is een natuursteen die heel sterk is en gunstige eigenschappen vertoont tegen zuren en vuil. Naast Inox is het één van de weinige materialen waarop je ongestoord voeding kan bereiden zonder snijplank. Je kan ze kopen in heel wat kleuren en door verschillende afwerkingsmethoden zijn ze zowel in matte, glanzende en gebrande uitvoeringen verkrijgbaar. Als je ongestoord wil koken, is een werkblad in graniet zeker een aanrader.

 

Welke soorten graniet bestaan er?

Graniet vind je overal ter wereld terug en is verkrijgbaar in heel wat kleuren. De stenen hebben steeds een gespikkeld uitzicht en komen het meest voor in lichtgrijze, roodachtige en groene tinten. De laatste jaren is vooral zwarte graniet erg populair omdat deze het best past bij een moderne keuken. Donkere soorten zijn doorgaans minder gevoelig aan kleurverschillen wanneer er bepaalde voedingsstoffen gebruikt worden. Om de exacte eigenschappen van je graniet te achterhalen, is het belangrijk dat je weet welke steen je in huis haalt. Sommige keukenzaken verkopen ook andere soorten natuursteen onder de noemer graniet terwijl ze niet dezelfde eigenschappen hebben maar wel een gelijkaardig uitzicht.

 

Witte graniet in de keuken - keukenwerkblad graniet
Shutterstock

 

 

Gepolierde, gebrande en verzoete graniet

Het uitzicht van een werkblad in graniet wordt sterk bepaald door de toegepaste afwerkingsmethode. Naargelang je voorkeur kan je de steen een glanzende, matte of ruwe look geven. 

 

Gepolierde graniet

Door graniet te polijsten, krijgt het een glanzende afwerking. Het polieren gebeurt met verschillende slijpstenen nadat het werkblad op maat gemaakt is. Door graniet te polieren zal het oppervlak beter beschermd zijn tegen vlekken en krijgt het ook een kleurvaste afwerking. Het nadeel van gepolijst graniet is dat het sneller krassen vertoont. Gepolierde graniet wordt vaak gecombineerd met keukenkasten in hoogglans lakwerk.

 

gepolierde graniet werkblad
Shutterstock

 

 

Verzoete graniet

Wanneer je geen fan bent van een glanzend werkblad kan je graniet ook laten verzoeten. Hierbij wordt de steen geschuurd met grove schuurstenen zodat het werkblad een matte uitstraling krijgt. Door graniet te schuren, zal de oppervlaktelaag minder dik zijn waardoor het gevoeliger zal zijn voor vlekken. Dit kan opgelost worden door de steen te impregneren zodat hij toch voldoende bescherming krijgt tegen olievlekken, vocht en vetten. Om de graniet optimaal te houden, kan je hem nadien ook makkelijk behandelen. Verzoete graniet wordt het meest gecombineerd met mat gelakte keukenkasten.

 

Verzoet graniet
Shutterstock

 

 

Gebrand graniet

Door graniet op hoge temperaturen te brengen en nadien snel af te koelen, ontstaan er oneffenheden in het oppervlak. Dit zorgt voor een ruwere en nostalgische afwerking die vooral erg populair is bij landelijke keukens in massief hout. Door het branden van graniet zal het oppervlak poreuzer worden en is het ook iets lastiger schoonmaken door de kleine putjes die in het werkblad zitten.

 

gebrande graniet
Shutterstock

 

 

Hete potten en pannen op een graniet werkblad

Graniet is hittebestendig tot zo’n 180 graden afhankelijk van de soort. Door een plots temperatuurverschil bestaat de kans dat er een thermoshock optreedt waardoor de steen gaat scheuren. De kans dat dit gebeurt is vrij klein en hangt vooral af van de dikte van de steen en of je net op een gevoelige naad zit. Uit voorzorg wordt het dan ook aangeraden onderzetters te gebruiken.

 

Onderhoud van een werkblad in graniet

Een werkblad in graniet vergt weinig onderhoud maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Wanneer je zure voeding zoals citroenen te lang op het aanrecht laat liggen, kunnen er vlekken ontstaan. Ook vet kan sporen nalaten. Bij graniet in lichte kleuren kan er hierdoor ook verkleuring optreden. Wanneer je de steen impregneert, zal hij beter beschermd zijn en kunnen de vlekken ook minder snel intrekken.

 

granieten keukenblad
Shutterstock

 

Wat onderhoud betreft volstaat het om met een vochtig doek en neutrale zeep het werkvlak te reinigen. Gebruik geen zuren zoals azijn want deze kunnen de bovenste laag aantasten. Ook schuursponsjes worden beter niet gebruikt.

 

Landelijke keuken graniet
Shutterstock

 

Eén van de mooiste eigenschappen van graniet is dat het een tijdloos materiaal is dat je zowel bij moderne als landelijke keukens kan toepassen. Door het kleur en de bewerking af te stemmen op je gewenste stijl krijg je een geslaagd geheel.

Keukenblad in graniet plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
werkblad keuken
Keukenwerkbladen: Geschikte materialen en hun prijzen
inox buitenkeuken
Tips en inspiratie voor de perfecte buitenkeuken
Houten werkblad in de keuken
Houten werkblad in de keuken
Keukenbouwer zoeken
Keukenbouwer zoeken
Betonvloer in de keuken
Betonvloer in de keuken
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland
Moderne keukens: Inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Goedkope keukens: tips en inspiratie
beton werkblad keuken
Een keukenblad in beton
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen