Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukenverlichting kiezen

Keukenverlichting kiezen

Verlichting speelt een belangrijke rol in de keuken. Het is niet alleen een werkplek waar je goed moet zien maar ook een ontmoetingsplaats waar het gerust wat gezelliger mag ogen. Hoe je donkeren hoeken kan vermijden en tips om sfeerverlichting met werkverlichting te combineren vind je hier.

 

drie verlichtingtypes in de keuken

Door gebruik te maken van verschillende lichtbronnen kan je de keuken in elke situatie optimaal verlichtingen. We onderscheiden algemene verlichting, taakverlichting en sfeerlampen.

 

verlichtingtypes
Interieurdesigner

 

1. De algemene verlichting

Zoals de naam al doet vermoeden is dit de basisverlichting van de keuken. Deze bestaat meestal uit één lichtpunt die centraal geplaatst wordt in de ruimte. De meest gebruikte armaturen hiervoor zijn inbouwspots, opbouwspots of traditionele verlichtingsarmaturen. Heb je maar één aansluiting kies je best voor een armatuur met meerdere richtbare spots.

 

2. De taakverlichting

Met taakverlichting voorkom je vermoeide ogen en schaduwvorming op het werkblad. Deze verlichting wordt vooral geplaatst onder hangkasten en het plafond.

 

3. Sfeerverlichting

De keuken wordt naast kookruimte ook steeds vaker gebruikt als leefruimte en eetkamer. Door te kiezen voor dimbare verlichting en indirecte verlichting kan je op een eenvoudige en goedkope manier sfeer brengen.

TIP

Combineer taakverlichting met sfeerverlichting. Zo verbruik je minder energie en is er ook sfeer aanwezig terwijl je aan het koken bent.

 

 

 

LED-strips in de keuken

Met LED-strips kan je op een eenvoudige en snelle manier meer licht brengen in de keuken. Ze zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling en zijn heel compact waardoor ze bijna onzichtbaar geplaatst kunnen worden. Een schakelaar kan zowel in als onder de hangkasten geplaatst worden. LED-strips verbruiken minder energie en geven ook geen warmte af in tegenstelling tot halogeenverlichting. Ook in bestaande keukens kunnen LED-strips makkelijk toegevoegd worden.

 

open keuken met ledverlichting
Interieurdesigner

Bij deze keuken werd LED-verlichting aangebracht aan de bovenzijde van de open schappen. Zo worden de kasten mooi uitgelicht en krijg je een gezellige sfeer. In de keukenkasten zelf werd spotverlichting geplaatst die in werking treedt bij het openen van de keukenkasten.

 

 

Verlichting onder de hangkasten

Maak je gebruik van hangkasten voorzie je best verlichtingspunten onder de kasten. Zo voorkom je schaduw op het werkvlak en kan je op een aangename manier werken. Verlichting onder de hangkasten zorgt ook voor sfeer en accentueert de spatwand. Om te voorkomen dat je de verlichting zelden gebruikt of vergeet uit te zetten, kan je ze ook aansluiten op dezelfde lichtkring als de algemene verlichting.
 

Keukenverlichting hangkasten
Shutterstock

 

 

Nog enkele tips bij het kiezen van keukenverlichting

  • Probeer zoveel mogelijk te werken met verlichtingsarmaturen die 360° richtbaar zijn. Zo kan je de keuken makkelijk uitlichten ongeacht de positie van het lichtpunt.
  • Wanneer je elke dag kookt, kan er vrij snel een laag vuil komen op je armaturen. Kies dus steeds voor makkelijk te reinigen verlichting. Ideaal zijn armaturen waarbij de lamp afgesloten is door een glazen plaat.
  • Probeer de schakelaars van de verschillende lichtkringen bij elkaar te plaatsen. Zo voorkom je onnodig geloop bij het verlaten van de keuken en ben je zeker dat alle lichtkringen ook effectief gebruikt zullen worden.
  • Heb je hoge plafonds kan je meer sfeer brengen door te kiezen voor een opvallende hanglamp boven je keukentafel of keukeneiland. Ook een combinatie van verschillende kleine hanglampen kunnen zorgen voor een verrassend geheel.

 

Keukenverlichting
Shutterstock

 

Keukenverlichting plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Houten werkblad in de keuken
Houten werkblad in de keuken
Corian in de keuken
Corian in de keuken
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp
Tips voor het inrichten van de keuken
Tips voor het inrichten van de keuken
inox buitenkeuken
Tips en inspiratie voor de perfecte buitenkeuken
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Goedkope keukens: tips en inspiratie
Goedkope keukens: tips en inspiratie
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Oude keuken schilderen: stappenplan
Oude keuken schilderen: stappenplan
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes
Graniet werkblad in de keuken
Graniet werkblad in de keuken