Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes

Keukentegels kiezen - Praktische tips en nuttige weetjes

Tegels zijn het perfecte afwerkingsmateriaal voor een onderhoudsvriendelijke keuken. Ze zijn hittebestendig, hygiënisch en verkrijgbaar in elke gewenste vorm en kleur. In dit artikel kom je te weten welke soorten keukentegels je kan gebruiken voor de vloer, de spatwand en het werkblad.

 

aandachtspunten bij het kiezen van keukentegels

Wanneer je keukentegels koopt, moet je niet alleen rekening houden met het uitzicht maar ook met de eigenschappen. Zo voorkom je oneffenheden, gladde vloeren en tegels die niet geschikt zijn voor gebruik in de keuken. Om dit makkelijk na te gaan, werden er verschillende normeringen vastgelegd die helpen bij het kiezen van de gepaste keukentegels.

 

Eerste keus of tweede keus tegels

Tijdens het productieproces zijn kleine verschillen nooit uitgesloten. Daarom delen tegelfabrikanten hun tegels op in eerste keus en tweede keus naargelang de sterkte van de afwijking. Dit kan gaan over de kleuren, afmetingen en dikten. Voor het werkblad en de spatwand kies je dus best tegels uit eerste keus zodat er geen oneffenheden ontstaan waarin vuil opgehoopt kan worden.

 

Slipweerstand

Durf jij geregeld iets morsen op de grond, kan het aangewezen zijn tegels te kopen met een hoge slipweerstand. Voor het werkblad en de spatwand is deze gladheid net een pluspunt. Door het ontbreken van poriën en oneffenheden is er veel minder kans op vuilophoping en bacteriën. De slipweerstand wordt aangegeven met de letter R gevolgd door een cijfer tussen 9 en 13. Hoe hoger het getal, hoe gladder de tegels zullen zijn. 

TIP

Vraag in de winkel meteen naar eerste keus tegels met een relatief goede slipweerstand. Zo voorkom je dat je voorkeur uitgaat naar tegels die je mooi vindt maar die niet praktisch zullen zijn.

 

 

Vaak gebruikte tegels voor de spatwand

 

Metrotegels

Metrotegels zijn al enkele jaren een vaste waarde in de keuken en hebben hun naam te danken aan het veelvuldig gebruik in de Parijse Metro stations in het begin van de 20ste eeuw. Het lijkt alsof deze tegels naadloos tegen elkaar geplaatst worden, maar toch moet er een kleine voeg van 2 à 3 mm voorzien worden. Wanneer je dit niet doet, zullen de naden na verloop van tijd zwart worden.

metrotegels keuken
Shutterstock

 

Prijs metrotegels: vanaf €15 per vierkante meter.

Verkrijgbare kleuren: Zwarte, witte en grijze metrotegels worden het vaakst gebruikt maar ook opvallende kleuren zijn verkrijgbaar.

 

 

Mozaiek in de keuken

Mozaïektegels zijn bevestigd op netten en bijzonder praktisch om aan te passen aan de vorm van je keuken. Waar stopcontacten zitten, kan je tegels uitsnijden en ook aan de onderzijde van hangkasten kunnen ze snel aangepast worden. Met mozaïektegels heb je dus veel minder slijp- en meetwerk dan bij grotere tegelformaten.

 

mozaiek keukentegels
Shutterstock

 

Mogelijke nadelen: Voegen kunnen verkleuren door contact met voedsel. Mozaïektegels zijn dus prima als de spatwand maar worden niet aangeraden voor het werkblad.

Prijs: Vanaf 10€ per vierkante meter

 

 

Zelliges – Marokkaanse tegels

Zelliges zijn geëmailleerde tegels uit Terracotta en worden met de hand gemaakt. Ze zijn afkomstig uit Marokko waar ze al meer dan 4 eeuwen gemaakt worden met klei uit Fez. Hun vierkante vorm en oneffen oppervlak zorgen voor een leuk schouwspel als spatwand en wordt zowel in moderne als landelijke keukens vaak gebruikt. Zelliges zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren. Lees hier meer over zelliges. 

keukentegels
Shutterstock

 

Prijs zelliges: vanaf €100 per vierkante meter.

Keukentegels plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp
Keukenbouwer zoeken
Keukenbouwer zoeken
inox buitenkeuken
Tips en inspiratie voor de perfecte buitenkeuken
Graniet werkblad in de keuken
Graniet werkblad in de keuken
werkblad keuken
Keukenwerkbladen: Geschikte materialen en hun prijzen
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keramiek keukenblad: Info & prijs
Keramiek keukenblad: Info & prijs
Zo kies je de juiste keukenkraan
Zo kies je de juiste keukenkraan
Dampkap in het werkblad inbouwen
Dampkap in het werkblad inbouwen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Houten werkblad in de keuken
Houten werkblad in de keuken
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken