Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp

Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp

Een goed keukenontwerp is onmisbaar voor een praktische en mooie keuken. Alleen, een keuken ontwerpen is niet simpel. Er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden: het budget, de beschikbare ruimte, het gebruiksgemak, de gewenste look, … Of je nu zelf als keukenontwerper aan de slag gaat of alles overlaat aan een professional, met deze 7 handige tips hou je best rekening.

Ga snel naar: Beschikbare ruimte en budgetKeukenindelingKeukenvormKeukenkastenWerkbladKeukenapparatenDHZ

 

 

1. Wat is DE BESCHIKBARE RUIMTE en je budget?

Een keukenontwerp moet in de eerste plaats haalbaar zijn. Hou daarom rekening met de beschikbare ruimte en je beschikbare budget.

Is de ruimte waar de keuken komt klein, dan is een keukeneiland misschien niet zo’n goed idee. Bij een grote keuken is het dan weer belangrijk om het praktisch te houden en grote afstanden, bvb. tussen de koelkast en het kookvuur, te vermijden. Wat de beschikbare ruimte ook is, hou er rekening mee bij het tekenen van een keuken. 

Een gouden tip! Bepaal op voorhand het budget dat je aan de keuken wil spenderen. Zo kan je er doorheen het bouwproces al je beslissingen op afstemmen en voorkom je onverwacht hoge rekeningen achteraf. 

 

 

2. Keukenindeling

Een keuken moet niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn. Een handige keukenindeling bestaat steeds uit 5 zones:

  • 1. Afval- en spoelzone: de opruimzone met de spoelbak als centraal punt. 
  • 2. Voorbereidingszone: dit is het werkblad waarop je het eten voorbereidt. Deze zone bevindt zich meestal tussen de afval- en spoelzone en kookzone. Tip: Plaats de keukenspullen die je nodigt hebt bij de voorbereiding van het eten zo dicht mogelijk bij deze voorbereidingszone. 
  • 3. Kookzone: de zone waar je het eten effectief klaarmaakt, met de kookplaat als centraal punt. De kookzone ligt best naast de voorbereidingszone. Tip: Plaats kookpotten en pannen zo dicht mogelijk bij deze zone.  
  • 4. Bevoorradingszone: het gebied rond de koelkast waar je eten en andere kookproducten bewaart. De bevoorradingszone bevindt zich best dicht bij de kookzone. 
  • 5. Opbergzone: de zone waar je keukenmachines, schalen, … bewaart. Omdat je er dingen bewaart die je niet dagelijks gebruikt, heeft de opbergzone geen centrale plaats in de keuken nodig. 

 

hou rekening met de keukendriehoek 

Dat is de denkbeeldige verbinding tussen de spoelbak, ijskast en het kookvuur en het gebied waar de grootste activiteit in de keuken plaatsvindt. Een keukenontwerper zorgt hier steeds voor een vrije doorgang. Het is ook belangrijk dat de benen van deze denkbeeldige driehoek niet te lang of te kort zijn. Zijn ze te kort, dan is er te weinig bewegingsruimte. Zijn ze te lang, dan is er te veel bewegingsruimte en moet je te grote afstanden afleggen, wat niet praktisch is.

Tip: Voorkom dat je zelf belangrijke dingen over het hoofd ziet en laat jouw keuken ontwerpen door een professionele keukenplanner. Deze weet door zijn kennis en ervaring in het vak als geen ander welke factoren belangrijk zijn om rekening mee te houden. Een professionele keukeontwerper beschikt bovendien over de geschikte software om een compleet en gedetailleerd ontwerp te maken.

Zo ben jij verzekerd van een kwalitatief en mooi keukenontwerp. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende keukenontwerpers via de offertepagina

 

 

3. Keukenvorm

Bij het ontwerpen van een keuken moet er ook gekozen worden voor een bepaalde keukenvorm. Enkele populaire keuzes: 

 

A. Rechte keuken 

Een rechte keuken staat tegen 1 muur, met alle elementen (keukenkasten, werkblad, kookvuur, …) naast elkaar op een recht lijn. Aangezien het slechts 1 wand inneemt, is deze keukenvorm een ideale keuze als de ruimte beperkt is. 

Keukenplanner rechte keuken
Shutterstock

 

B. L-vormige keuken 

Een L-vormige keuken of hoekkeuken is misschien wel de populairste keukenvorm. Je kan het in zowat elke ruimte plaatsen én het is heel handig. De keukendriehoek ligt namelijk optimaal om praktisch te kunnen koken met een minimum aan verplaatsing. 

Keukenontwerper voor L-vormige keuken
Shutterstock

 

C. U-vormige keuken 

Een U-vormige keuken loopt langs 3 verschillende wanden. Het is de ideale keuze om minimale afstanden af te leggen en wanneer je voldoende werk- en opbergruimte wil.

Het is wel belangrijk dat er voldoende afstand zit tussen de 2 tegenover elkaar staande keukendelen. Een u-vormige keuken is daarom enkel aan te raden wanneer je voldoende ruimte ter beschikking hebt. 

U-vormige keuken samenstellen
Shutterstock

 

D. Parallelle keuken 

Een parallelle keuken bestaat uit 2 keukendelen die tegen 2 tegenover elkaar staande wanden geplaatst worden. De afstand tussen de 2 keukendelen mag niet te groot zijn, anders moet je te ver heen en weer lopen. De minimale afstand tussen de keukendelen is 1m à 1,20m, rekening houdend met het opentrekken van laden en kasten. 

Keukenontwerp parallelle keuken
Shutterstock

 

E. Keuken met keukeneiland

Een keuken met keukeneiland is enorm populair. Het is vooral geschikt voor grote en open ruimtes. Het zorgt daar voor extra dimensie en creëert een visuele afbakening tussen de kookruimte en eet- of woonruimte. Hoewel het ook anders kan, wordt een eiland vaak gebruikt als kookeiland met een kookvuur en werkblad. Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland lees je hier

keuken met keukeneiland tekenen
Shutterstock

 

 

4. Keukenkasten

Opbergruimte heb je nooit genoeg. Voorzie in je keuken dus voldoende keukenkasten. Bepaal op voorhand wat je wel en niet in de keuken wil opbergen.

Wat met je servies bijvoorbeeld? Moet dat in een keukenkast of heb je een aparte vitrinekast in de living? Wat met grote apparaten zoals de waterkoker, keukenrobot, … Deze palmen al snel heel wat plaats in op het werkblad. Miischien wil je ze liever kunnen opbergen in een kast.

 

Type kasten 

Denk ook na over het type kasten dat je wil. 

  • Hoekkasten: hiermee voorkom je plaatsverlies in de hoeken. Tip: voorzie een draaicarrousel. Daarbij draait een draaischijf uit de kast waardoor de inhoud die achterin de kast staat makkelijk zichtbaar wordt. Een draaicarrousel is vooral populair om potten en pannen op te bergen. 
  • Ladekasten: brede en volledig uitrekbare ladekasten zijn eigenlijk veel handiger dan de traditionele onderkasten. Ze bieden meer opbergruimte én bij het uittrekken zie je de volledige inhoud van de kast.  
  • Rolluikkasten: ideaal om apparaten zoals de koffiezet, waterkoker, … op te bergen. Een rolluikkast vertrekt vanop het aanrecht. Zet je er bijvoorbeeld de koffiezet in, dan hoef je het rolluik gewoon omhoog te doen als je hem nodig hebt. 
  • Kolomkasten: ideaal als voorraadkast. Opdat de keuken 1 mooi geheel zou vormen, plaats je kolomkasten best aan het uiteinde van de keuken. Tip: een kolomkast kan je ook voorzien van interne lades. 
  • Bovenkasten: kies voor extra lange en diepe bovenkasten. De extra opbergruimte die je zo creëert komt zeker van pas. Denk ook aan een kast boven de koelkast. Deze ruimte gaat anders gewoon verloren. 

 

Materiaal en kleuren van de keukenkasten

Het materiaal en de kleur van de keukenkasten bepalen de look van jouw keuken. De populairste materialen voor keukenkasten zijn massief hout, fineer, kunststof en lak. Welk materiaal je kiest hangt vooral af van je kookgewoontes, de gewenste stijl en het onderhoud en budget dat je eraan wil besteden. 

Denk ook goed na over de kleur van jouw keuken. Gaat het om een keuken in een kleine ruimte, kies dan een lichte kleur voor de keukenkasten. Dat maakt de ruimte optisch groter. In grote ruimtes kan je gerust kiezen voor keukenkasten in een donkere of felle kleur.

 

Keukenkasten bij keukenontwerp
Shutterstock

 

5. Werkblad

Keukenwerkbladen zijn er in verschillende materialen, kleuren en diktes. Welk type je kiest hangt vooral af van je budget en kookstijl. 

 

Materiaal keukenblad

Bij de keuze van het materiaal hou je er best rekening mee dat een keukenwerkblad vooral hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en hitte-, kras- en vlekbestendig moet zijn. Enkele veel gebruikte materialen: 

  • Composiet: combinatie van kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Een composiet keukenblad is krasbestendig, waterdicht en hygiënisch. Let op met hete pannen. Dat kan vlekken maken. 
  • Graniet: creëert een luxueuze look. Het materiaal is kras- en hittebestendig. Kies voor een gepolierd granieten werkblad om het poreuze karakter van het materiaal weg te werken en vlekken te voorkomen. 
  • Hout: creëert een warme sfeer. Voorzie het houten werkblad van een beschermende toplaag. Anders is het hout niet hitte-, kras- of vochtbestendig. 
  • Inox: creëert een moderne, industriële look. Het materiaal is vocht- en hittebestendig én erg onderhoudsvriendelijk. 
  • Beton: creëert een moderne, industriële look. Het materiaal is slijtvast en hittebestendig. Kies voor een werkblad in gepolierde beton om vlekken te voorkomen en het onderhoud makkelijk te maken. 
  • Kunststof: bestaat uit een onderlaag uit multiplex en een afwerkingslaag uit laminaat. Het grote voordeel? De lage kostprijs! 

 

Hoogte en dikte van het keukenwerkblad

De ideale hoogte van een keukenblad ligt tussen de 90 en 95cm. Je kan de hoogte ook afstellen op de persoon die het meest in de keuken werkt. De dikte van een werkblad kies je zelf. Bij de meeste materialen is een minimumdikte van 3cm aangeraden.

Tip: Om een mooi resultaat te garanderen en schade aan het keukenblad te voorkomen laat je je best adviseren door een ervaren vakman die kennis heeft over de verschillende materialen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina

 

Keuken ontwerpen
Shutterstock

 

 

6. Keukenapparaten 

Welke apparaten je in de keuken wil is een persoonlijke keuze. Een koelkast, oven en kookplaat is de standaard. Een vaatwasser is eigenlijk ook niet meer weg te denken. Misschien wel je er zelfs een stoomoven of bordenwarmer bij. 

Hou rekening met het esthetische aspect, maar denk ook aan de bereikbaarheid van de apparaten. Een oven plaats je bijvoorbeeld best op ooghoogte. Een vaatwasser plaats je beneden in de keuken. Of iets hoger al je je niet te veel wil bukken. 

Tip: Vergeet ook niet om voldoende stopcontacten te voorzien.

 

Vergeet de aansluitingen niet 

De belangrijkste zijn de aansluitingen voor water en eventueel gas. Deze moeten correct en heel precies worden aangegeven op het keukenontwerp. Latere verplaatsingen kosten namelijk veel moeite en geld. 

Het grote voordeel van een nieuwe keuken of een complete keukenrenovatie is dat je de aansluitingen kan aanleggen waar je wil. Bij een gedeeltelijke renovatie moet je de bestaande aansluitingen volgen of controleren of ze eventueel anders geplaats kunnen worden. 

 

keukenapparaten bij keukenontwerp
Shutterstock

 

 

7. Zelf keuken ontwerpen vs. professional

Wat we hierboven aanhaalden zijn slechts enkele van de factoren die van belang zijn als je een keuken ontwerpt. In realiteit komen er nog heel wat andere zaken bij. De grote lijnen van het keukenontwerp kan je zeker en vast zelf vastleggen en uitwerken. Er bestaan daarvoor verschillende online software programma’s en keukenplanners. 

Het uiteindelijk keukenontwerp waar jijzelf of de plaatser van je keuken effectief mee aan de slag moet, laat je wel best opmaken door een professionele keukenontwerper. Keukens ontwerpen is eigenlijk een vak op zich. Ga je het volledig zelf in handen nemen, dan is het risico erg groot dat je belangrijke aspecten over het hoofd ziet.

Een professional weet welke factoren belangrijk zijn en heeft kennis en ervaring in het vak. Zo ben jij verzekerd van een correct en compleet keukenontwerp dat volledig klaar is voor uitwerking. Het keukenontwerp is tenslotte de basis voor een mooie en degelijke keuken. 

Ben je benieuwd naar advies en een prijs voor een keukenontwerp op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende keukenontwerpers via het onderstaand offerteformulier:

Keukenbouwer zoeken in jouw regio?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukenindeling: ergonomie en afmetingen
Keukentegels schilderen
Keukentegels schilderen
Keukens op maat
Keukens op maat
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
keramische spoelbak in keuken
Keramische spoelbak in de keuken
kleine vaatwassers
Kleine vaatwasser plaatsen: mogelijkheden en prijs
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
Graniet werkblad in de keuken
Graniet werkblad in de keuken
Betonvloer in de keuken
Betonvloer in de keuken
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Keuken restylen: Tips - voorbeelden en inspiratie
Zo kies je de juiste keukenkraan
Zo kies je de juiste keukenkraan
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland
Inspiratie en tips voor een praktisch keukeneiland