Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zo kies je de juiste keukenkraan

Zo kies je de juiste keukenkraan

De keukenkraan is een onmisbaar onderdeel in de keuken. Je gebruikt ze om je handen te wassen, dingen mee af te spoelen, af te wassen, kookpotten te vullen, … Kies daarom voor een duurzaam en gebruiksvriendelijk exemplaar dat bovendien ook past bij de look van je keuken. Om de juiste keukenkraan te kunnen kiezen, moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden. We maken je wegwijs in het ruime aanbod. 

 

Montage van de keukenkraan

Vaak worden kranen op de spoelbak of op het keukenblad geplaatst. Het is ook mogelijk om kranen aan de wand te monteren waardoor je ruimte kan besparen op het aanrechtblad.

Bij het maken van je keuze zal je moeten kijken welke keukenkraan er op vlak van afmetingen en aansluitingen in jouw keuken past. Wil je bijvoorbeeld je huidige keukenkraan met montage op het aanrechtblad vervangen, dan zijn de leidingen al in het keukenblad voorzien en kies je dus beter niet voor een keukenmengkraan met wandmontage. 

 

montage keukenkraan op het keukenwerkblad
Shutterstock

 

Hoe wil je de kraan bedienen? 

Er zijn 3 manieren om een kraan te bedienen. Met 1 greep, 2 grepen of handsfree. Optioneel kan je ook kiezen voor een kraan met uitrekbare arm. 

 

  • Eengreepskeukenkraan

Met een eenhendelkraan bedien je de temperatuur en waterstraal met eenzelfde hendel. Dat heeft als voordeel dat je de kraan met 1 hand kan bedienen. Aangezien de kraan geen draaiknoppen maar een hendel heeft kan je ze in geval van vuile handen zelfs makkelijk met je elleboog of bovenkant van je hand aanzetten. Een eengreepskeukenkraan staat dus voor hygiëne en gemak.

 

  • Tweegreepskeukenkraan

Deze keuken kraan heeft een klassiekere look en aparte warmwater- en koudwatergreep. Tweegreepskranen zijn minder handig in gebruik aangezien je zelf het koude en warme water moet mengen tot de juiste temperatuur. Dit soort kranen zijn beschikbaar met hendels, maar hebben meestal draaiknoppen waardoor ze populair zijn als retrokraan. In vergelijking met eengreepskeukenkranen komen ze wel minder vaak voor. 

Tip: Let er bij keukenkranen met een hendel op dat de hendel niet te dicht tegen de wand gemonteerd wordt zodat deze zonder problemen helemaal opengezet kan worden. 

 

  • Handsfree keukenkraan

Waar een eengreepskeukenkraan al vrij hygiënisch was, is een handsfree exemplaar dat helemaal. Deze kranen zijn op de uitloop voorzien van een touch-functie. Dat even aanraken is al voldoende om de kraan aan of uit te zetten. Dat de kraan zich na het aanzetten automatisch uitschakelt behoort ook tot de mogelijkheden. 

 

  • Optie: Keukenkraan met uitrekbare arm

​Om meer bewegingsruimte te hebben kan je kiezen voor een keukenmengkraan waarbij de uitrekbare arm weggewerkt zit in de uitloop. Daarbij kan je de waterslang dus uit de uitloop van de kraan trekken. Handig om groenten of fruit te spoelen, een grote emmer of pot te vullen, … 

Je kan ook kiezen voor een keukenkraan met veeruitloop. Daarbij zit de uitrekbare arm niet weggewerkt in de uitloop, maar is de uitloop zelf uitrekbaar. Je herkent deze kranen aan de opzichtige U-vormige veeruitloop die uitrekbaar, buigzaam en 360° te draaien is. Deze keukenkranen zijn vooral geschikt voor professioneel gebruik. 

 

eengreepskeukenkraan met veeruitloop
Shutterstock

 

Mogelijke Materialen

Keukenkranen zijn beschikbaar in verschillende materialen. Op vlak van kwaliteit zijn er geen grote verschillen. Je keuze zal daarom vooral afhangen van je eigen smaak en andere materialen in de keuken zoals het materiaal van de spoelbak of het keukenblad. Een overzicht van de meest voorkomende materialen: 

 

  • Massief messing keukenkranen 

Keuken kranen in massief messing zijn vrij zwaar en hebben een lange levensduur. Dit materiaal is vooral een aanrader in gebieden met hard water. 

 

  • Keuken kraan in verchroomd messing

Verchroomd messing keukenmengkranen zijn een goedkoper alternatief voor de massief messing variant. De beschermlaag gaat lang mee en de kranen hebben een massief messing binnenwerk wat eveneens staat voor een lange levensduur. Dit is zonder twijfel het vaakst voorkomende materiaal voor keuken- en badkamerkranen. 

 

  • ZInken keukenmengkraan

Het grootste voordeel van zinken keukenkranen is de goedkope prijs. Hoewel ze een relatief lange levensduur hebben, zal de kraan snel veroesten zodra de beschermlaag is aangetast. 

 

  • Kraan in inox / roestvrij staal 

Met een keukenkraan in inox of roestvrij staal kies je voor robuustheid en hygiëne. Het materiaal is ook goed bestand tegen hoge temperaturen, mechanische slijtage en chemische corrosie. Let erop of het roestvrij staal gesatineerd is of niet. Gesatineerd is het roestvrij staal glad, maar niet glanzend. 

Inox kranen komen niet zo vaak voor. Keukenkranen met een inox-look (rvs-afwerking) daarentegen wel. Deze kranen bestaan uit messing, maar krijgen een andere afwerking in inox-look. 

 

verchroomde messing keukenkraan
Shutterstock

 

Keukenkraan met een hoge of lage Uitloop

Op vlak van uitloop zijn er slechts 2 keuzes: keukenkranen met een lage of hoge uitloop. 

 

  • Keuken kraan met lage uitloop 

Een keukenkraan met een lage uitloop heeft een L-vormige uitloop. Aangezien de kraan lager bij de wasbak staat kan het soms moeilijk zijn om grote kommen of emmers te vullen. De kans is namelijk groot dat ze niet onder de kraan passen. 

 

  • Kraan met hoge uitloop 

Het ongemak van een kraan met lage uitloop werk je weg door te kiezen voor een keukenkraan met hoge uitloop. De kraan staat vrij hoog t.o.v. de wasbak waardoor potten, emmers, snijplanken, … mooi onder de kraan passen. Ook wanneer je wasbak regelmatig volzit met een grote hoeveelheid potten en pannen kies je best voor een hoge en lange kraan. 

 

Keukenkraan met lage uitloop
Shutterstock

 

Prijs keukenkraan 

Een keukenkraan kopen hoeft niet noodzakelijk een dure zaak te zijn. Je vind al exemplaren van €15 à €20. Toch bestaan er ook keukenkranen met een prijskaartje van €600 of veel meer. Enkele richtprijzen: 

– Keukenkraan hoge U-uitloop, 1 hendel, inox-look: ongeveer €220
– Keukenkraan lage L-uitloop, 1 hendel, chroom: ongeveer €230
– Eengreepskeukenkraan, L-uitloop, uitrekbare arm in de uitloop, messing: ongeveer €50
– Tweegreepskraan met draaiknoppen, U-uitloop, chroom: ongeveer €330

Dit zijn slechts richtprijzen. Hou er rekening mee dat gelijkaardige keukenkranen sterk kunnen verschillen in prijs, afhankelijk van het merk, de gekozen afwerking en look. 

Benieuwd naar een exacte prijs voor een keukenkraan op maat van jouw wensen?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende keukenbouwers.

 

Wat met het onderhoud 

Keukenkranen vragen niet veel onderhoud. Regelmatig schoonmaken met een zachte doek en reinigingsmiddel volstaat. Het gebruik van schurende, bijtende reinigingsmiddelen is niet aangeraden om een matte schijn te voorkomen. 

Roestvrij staal is gevoelig voor krassen, waardoor je bij het reinigen best ruwe sponzen en schuurmiddelen vermijdt. Door roestvrije stalen kranen met een vochtige zachte doek te reinigen en op te drogen met een droge zachte doek kan je voorkomen dat watervlekken zichtbaar blijven. 

Bij verchroomde keukenkranen kan je zeep of een zacht vloeibaar schoonmaakmiddel gebruiken. Gekleurde oppervlakken poets je best met zuiver water. 

Keukenbouwer zoeken in jouw regio?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
kleine vaatwassers
Kleine vaatwasser plaatsen: mogelijkheden en prijs
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
Keukentegels schilderen
Keukentegels schilderen
open of gesloten keuken
Kiezen voor een open, half-open of gesloten keuken
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Spatwand keuken: materialen en hun eigenschappen
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp
Keuken ontwerpen: 7 tips voor een perfect keukenontwerp
Moderne keukens: Inspiratie
Moderne keukens: Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Keukenrenovatie of nieuwe keuken? Info & Inspiratie
Dampkap in het werkblad inbouwen
Dampkap in het werkblad inbouwen
Tips voor barkrukken in de keuken
Tips voor barkrukken in de keuken
keukenblad dekton
Keuken werkblad in Dekton
Betonvloer in de keuken
Betonvloer in de keuken