Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur

Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur

Rond een ledlamp zit heel wat elektronica en dat maakt het plaatsen en aansluiten van een LED toch net iets minder eenvoudig dan het plaatsen van een klassieke gloeilamp of halogeenlamp. De elektronica kan deels of volledig voorzien zijn op het printplaatje achter de LED maar meestal is er ook een externe driver nodig. Verlichtingsadviseur Rik Six gaat in dit artikel dieper in op het correct plaatsen van LED verlichting.

 

De vijanden van LED

Die elektronica heeft twee grote vijanden: warmte en vochtigheid:

 

Warmte

Meestal vind je op een goede LED lamp achteraan een eerder fors uitgevallen koeling. Die staat er niet voor niks. Ga je die koeling nu verbergen in het isolatiemateriaal boven het plafond, kan je ervan op aan dat de levensduur meteen flink zal worden ingekort. Een goede koeling is essentieel voor de levensduur van de LED. Sommige merken gaan zelfs zo ver dat ze een actieve koeling voorzien. Dat is net zoals in de computer een kleine ventilator die zorgt dat de elektronica niet oververhit.

 

Vchtigheid

De andere vijand is vochtigheid. Gebruik je ledverlichting in de badkamer of de tuin, zorg er dan voor dat die vochtigheid niet in de elektronica kan binnendringen want dan krijg je corrosie van de printplaatjes en binnen de kortste keren gaat het licht uit. Ook een externe driver moet op een droge plaats worden geplaatst. Heel delicaat wordt het wanneer ledverlichting in de grond of in het terras wordt ingebouwd. Op dit moment is het absoluut noodzakelijk om een grondspot een goede en uitgebreide drainage te voorzien. Dit kan door kiezels rond en onder de spot te plaatsen zodat grondwater geen kans krijgt om de grondspot binnen te dringen.

LED die vroegtijdig uitvalt of stuk gaat, is bijna altijd een gevolg van verkeerde plaatsing of infiltratie van vocht. Zorg dus altijd voor een goede ventilatie en indien geplaatst in vochtige omstandigheden een goede bescherming tegen infiltratie. Uiteraard gebruik je altijd ledverlichting en drivers die een IP beschermingsgraad hebben die is aangepast aan de omstandigheden. Lees hier meer uitgebreide info over led verlichting

 

led-lamp plaatsen
Shutterstock

 

Een correcte installatie

Ook bij de installatie kan er één en ander misgaan. Bij ieder LED toestel dat je aankoopt, zit een uitgebreide handleiding met een aansluitschema. Dit schema moet je nauwgezet volgen. De twee draadjes zomaar willekeurig aansluiten zoals bij een gloeilamp is meestal geen goed idee.

Ook de keuze van de driver kan nogal wat vraagstukken opleveren. Het zou ons te ver leiden om hier in detail op in te gaan maar toch een klein onderscheid. Je hebt ledlampen waar de elektronica volledig in de lamp zit vervat, de zogenaamde retrofit lampen. Deze kan je probleemloos aansluiten aan het 220v net en zijn bedoeld om te worden geplaatst als vervanger van gloei- of halogeenlampen. Maar de meeste goede ledlampen hebben een externe driver of transformator nodig. Bij deze is de verscheidenheid groot. Bij de minste twijfel haal je er best een professional bij.

Bij de aankoop zal je eveneens merken dat LED toestellen meestal verpakt zijn in antistatisch materiaal.De electronica kan sneuvelen door een statische ontlading. Voorzichtigheid is geboden!

LED-verlichting laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Voor- en nadelen van de spaarlamp
Voor- en nadelen van de spaarlamp
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten
Soorten verlichting: Diffuus - direct en indirect licht
Soorten verlichting: Diffuus - direct en indirect licht
dimbare led-verlichting
Led verlichting dimmen - Rik Six Verlichtingsadviseur
bureauverlichting
Kenmerken van een geslaagde bureauverlichting
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
advies velichtingspunten plaatsen
Waar verlichtingspunten plaatsen | Rik Six
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
lichtkleuren van led
De lichtkleur van LED: kleurweergave - Rik Six
gechiedenis led-verlichting
Geschiedenis van LED verlichting - Rik Six Verlichtingsadviseur