Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
dimbare led-verlichting

Led verlichting dimmen - Rik Six Verlichtingsadviseur

Ledlampen dimmen is steeds een moeilijk verhaal geweest en is het eigenlijk nog steeds. Het overgrote deel van de ledlampen die je op de markt vindt, is niet dimbaar. Op de verpakking van de lamp moet steeds expliciet vermeld worden of de ledlamp dimbaar is en met welke dimmer. Via het internet vind je vooral informatie over het dimmen van gloeilampen en transformatoren, weinig over het dimmen van ledverlichting. Dit is omdat dimbare ledlampen pas recent op de markt zijn gebracht.

 

Welke lampen kan je vervangen door dimbare led’s?

Er is een heel grote verscheidenheid aan led verlichting op de markt en die worden allemaal anders gevoed. De retrofit lampen zijn de gemakkelijkste groep om te gebruiken. Retrofit lampen zijn ledlampen bedoeld voor de vervangingsmarkt. Als je thuis een reeks inbouwspots hebt op 230 volt, kan je deze vervangen door led lampen. Kies je daarbij voor ledlampen waar op de verpakking staat dat ze dimbaar zijn, kan je er van uit gaan dat ze dimbaar zijn met dezelfde dimmer als waarmee voorheen de halogeenlampjes werden gedimd. 

Wil je 12 volt lampjes vervangen door ledlampen wordt het verhaal al heel wat moeilijker. Het overgrote deel van de retrofit ledlampjes kunnen niet worden gevoed door de electronische transformator die je al hebt voor de voeding van de laagspanningslampjes. Je moet dan de electronische transformator vervangen door de klassieke gewikkelde versie en om die gewikkelde versie te dimmen heb je dan weer een andere dimmer nodig.

Op die manier wordt het een heel ingewikkeld verhaal en mijn advies is altijd: Als je 12v halogeenlampjes in huis hebt en je wil die vervangen door ledlampjes, vervang dan alles. Kies een toestel dat reeds een led aan boord heeft en werkt met een driver die dimbaar is door de klassieke dimmer.

 

hoe led-verlichting dimmen
Shutterstock

 

Bij de duurdere verlichtingstoestellen met een led aan boord, een led die dus niet te vervangen is en integraal deel uitmaakt van het toestel, volg je best de richtlijnen van de fabrikant die altijd aangeeft of je een dimmer kan gebruiken en welke.  Let wel, eigenlijk dim je nooit de ledlamp zelf maar altijd de driver ervoor. Als die driver deel uitmaakt van het verlichtingstoestel volg je de richtlijnen die de fabrikant van dat toestel aangeeft. Moet er een aparte driver worden voorzien, volg je de diminstructies die de fabrikant van de driver aangeeft. Kan je nog volgen? Waarschijnlijk niet. Ik kan dan ook maar één goede raad geven. Haal professionele hulp in huis of volg nauwgezet de instructies van de fabrikant.

Interesse in led-verlichting en benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde plaatsers via de offertepagina

 

 

De dimmers

Een kleine valkuil is het minimum en maximumvermogen van de dimmer. Met halogeenlampjes met een verbruik van 50 watt en een doorsnee dimmer met een minimumvermogen van 50 watt en een maximumvermogen van 300 of 500 watt was het eenvoudig. Zelfs met één enkel lampje kom je al aan de minimumbelasting.  Je moet rekening houden met het lage verbruik van ledlampen. Als je zes ledlampen van 6 watt aansluit op die dimmer, zal het niet werken want met 36 watt blijf je onder de minimumbelasting. 

 

dimmen led-verlichting
Shutterstock

 

Dimmen wordt voornamelijk gebruikt om sfeer te scheppen in huis. Een bepalende factor voor sfeerschepping is dat het licht geler wordt naarmate je verder gaat dimmen. Je imiteert de sfeer van kaarslicht. Dit lukt echter niet met LED lampen. Die gaan bij dimmen uiteraard minder licht geven maar de lichtkleur blijft constant.  Dit geeft een totaal andere indruk, een beetje een grijze koele indruk. Sinds kort brengen de fabrikanten van kwaliteitsverlichting nu toch dimbare LED op de markt waarbij de lichtkleur geler wordt naarmate er wordt gedimd. Terug een gevoelige verbetering in het LED verhaal dus. Lees hier meer over de lichtkleur van ledlampen.

 

 

Razendsnelle evolutie

Het dimmen van ledverlichting is geen simpel verhaal. De evolutie is evenwel razendsnel en wat nu nog moeilijk is, kan morgen heel eenvoudig worden. In de catalogi van enkele jaren terug vond je enkel niet dimbare ledlampen. Recentere catalogi toonden reeds een redelijk aanbod met dimbare ledverlichting. Het is een verhaal in volle evolutie. Hier meer over de geschiedenis van led verlichting.

LED-verlichting laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Sfeerverlichting
Sfeerverlichting
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Voor- en nadelen van de spaarlamp
Voor- en nadelen van de spaarlamp
gechiedenis led-verlichting
Geschiedenis van LED verlichting - Rik Six Verlichtingsadviseur
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
Soorten verlichting: Diffuus - direct en indirect licht
Soorten verlichting: Diffuus - direct en indirect licht
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
bureauverlichting
Kenmerken van een geslaagde bureauverlichting
Verlichtingsplan maken: Stappenplan en tips
Verlichtingsplan maken: Stappenplan en tips
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting