Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten

Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten

Spotverlichting is één van de meest gebruikte verlichtingsmethoden voor de algemene verlichting. Je kan er een ruimte volledig mee belichten maar ook accenten leggen is perfect mogelijk. Welke soorten spotverlichting er zijn en hoe je ze in jouw woning kan integreren, lees je hier.

 

Straal van de lichtbundel

De breedte van een lichtbundel wordt steeds vermeld in graden (8°- 10°- 24° – 36°- 48° of 60°). Hoe groter de lichtbundel is, hoe verder de spotverlichting zal schijnen. Welke lichtbundel het meest geschikt is voor jouw interieur zal afhangen van het oppervlak dat belicht moet worden. Voor algemene verlichting neemt men vaak spots met een lichtbundel vanaf 35°. Wil je kleine voorwerpen belichten of plaats je de spots op een kleine afstand maak je best gebruik van kleinere lichtbundels.

Let op! Wanneer je kiest voor een armatuur waarbij de spotverlichting deels ingewerkt zit, is het mogelijk dat de lichtbundel kleiner wordt. Ook de afstand tussen plafond en vloer zal een invloed hebben op de uiteindelijke lichtspreiding.

 

 

Armaturen voor spotverlichting

Afhankelijk van de gekozen armatuur kan spotverlichting ingewerkt worden in de muur of door opbouw bevestigd worden. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 

1. Inbouwspots

Inbouwspots worden, zoals de naam al doet vermoeden, ingebouwd in de wand of het plafond. Ze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en formaten. Het grootste voordeel van inbouwspots is dat ze naadloos te integreren zijn in het interieur en dat er geen armaturen afgestoft moeten worden. Een minpuntje is dat er voldoende vrije ruimte moet zijn onder het plafond of achter de muren.

Zo zal je al snel 15 centimeter moeten zakken met je plafond wanneer je inbouwspots wil plaatsen in een bestaande ruimte. Bij nieuwbouwwoningen worden inbouwspots vaak rechtstreeks geboord in de betonnen gewelven. Zo gaat er geen ruimte verloren en kan er meteen geplakt worden. Omdat de hitte hier moeilijk weg kan, zullen er wel LED-spots en transformators gebruikt moeten worden.

 

inbouwspots
Shutterstock

 

 

2. OPBOUWSPOTS

Opbouwspots zijn esthetisch iets minder strak maar hebben wel heel wat voordelen. Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Hierdoor kan je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.

Bij de meeste opbouwspot zit de spotverlichting ook vrij waardoor de verlichtingsbundel van de spot optimaal benut kan worden. Als nadeel geldt dan weer dat opbouwspots vaak duurder zijn dan inbouwspots. Opbouwspots moeten aangesloten worden op 230 Volt tenzij er een geïntegreerde transformator voorzien wordt. In tegenstelling tot inbouwspots kan een eigen transformator hier niet weggewerkt worden.

 

opbouwspots
Dreamstime
TIP

Richtbare armaturen bieden meer vrijheid

Door te kiezen voor richtbare armaturen kan je de spotverlichting beter regelen en zal je interieur ook flexibeler zijn. Zeker bij opbouwarmaturen kan het licht zo nauwkeuriger bepaalt worden.

 

 

Afstand spotverlichting

De afstand tussen de verschillende armaturen met spotverlichting hangt af van heel wat factoren. Zo moet je rekening houden met de afstand tussen vloer en plafond, de lichtsterkte van de lamp en het aantal graden van de lichtbundel. Enkele voorbeelden bij een afstand van 1,5m tot het te belichten oppervlak:

  • 10° bundel = belicht oppervlak van 0,5m²
  • 24° bundel = belicht oppervlak van 1,0m²
  • 36° bundel = belicht oppervlak van 1,5m²

Ook het doel van de verlichting zal een belangrijke invloed hebben op de afstand tussen de spot. Het spreekt voor zich dat er in de keuken en het bureau meer licht nodig is dan aan de tv-hoek. Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter.

 

spotverlichting
Shutterstock

 

Om meer sfeer te brengen wordt spotverlichting ook vaak toegepast in verschillende groepjes. De armaturen worden dan dichter bij elkaar geplaatst waardoor er verschillende lichtvlakken ontstaan in het interieur. Zeker wanneer je in een open huis woont is dit aan te raden. De verlichting gelijkmatig verdelen over de volledige ruimte komt dan vaak niet zo mooi uit.

 

 

Soorten lampen voor spotverlichting

Gedurende lange tijd waren halogeenspots de meest gebruikte lampen voor spotverlichting. Tegenwoordig maakt men echter steeds vaker gebruik van LED-spots. Deze zijn dan wel iets duurder in aankoop maar verbruiken tot 70% minder dan halogeenspots. Ook hun levensduur is veel langer. Gewone halogeenlampen gaan zo’n 2000 uur mee, LED-spotverlichting 10.000 uur.

 

Soorten spotverlichting
Shutterstock
TIP

Al eens gedacht aan het dimmen van de spotverlichting?

Door het plaatsen van een dimmer kan je zorgen voor heel wat extra sfeer. Deze zijn makkelijk toe te voegen aan je bestaande verlichting zonder dat er nieuwe elektriciteitskabels getrokken moeten worden. Het enige waar je op moet letten is dat de spotverlichting dimbaar is. Gewone halogeenspots zijn steeds dimbaar maar bij LED-spots zal je moeten op zoek gaan naar speciale dimbare exemplaren.

 

Spotverlichting laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
advies velichtingspunten plaatsen
Waar verlichtingspunten plaatsen | Rik Six
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
Sfeerverlichting
Sfeerverlichting
gechiedenis led-verlichting
Geschiedenis van LED verlichting - Rik Six Verlichtingsadviseur
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur
lichtkleuren van led
De lichtkleur van LED: kleurweergave - Rik Six
Indirecte verlichting voor sfeer in huis
Indirecte verlichting voor sfeer in huis
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Voor- en nadelen van de spaarlamp
Voor- en nadelen van de spaarlamp
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
dimbare led-verlichting
Led verlichting dimmen - Rik Six Verlichtingsadviseur