Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar

Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar

Na een drukke werkdag gezellig in de zetel kruipen is voor velen een heugelijk moment. Om er maximaal van te genieten, is het belangrijk een zetel te kopen die voldoet aan al jouw eisen. Maar hoe kies je nu een zetel die lang meegaat, zijn vorm behoudt en aan al jouw eisen voldoet? Interieurdesigner zocht het uit!

 

 

Materiaal kiezen: Leder of Stof?

Vaak kiest men voor lederen zetels omdat ze minder gevoelig zijn voor vlekken dan stoffen zetels. Een foute redenering want tegenwoordig kan je ook al zetels kopen met vlekbestendige stoffen. Het verschil tussen stof en leder zal vooral afhangen van de aangeboden kwaliteit.

 

Stoffen zetels

stoffen zetel
Shutterstock

Bij de betere merken heb je de mogelijkheid om te kiezen uit diverse kwaliteiten en stoffen. Deze zijn gekenmerkt door hun materiaal, dikte, slijtweerstand, vlekbestendigheid en de zonneweerstand. Zo kan je de zetel volledig afstemmen op jouw gebruik en budget. Vaak gebruikte stoffen voor zetels zijn katoen, linnen en wol.

Staat je stoffen zetel op een zonnige plaats, kies je best voor een lichte kleur. Donkere kleuren zijn gevoeliger aan het zonlicht en zullen grotere kleurschakeringen vertonen na verloop van tijd.

 

Lederen zetels

lederen zetel
Shuterstock

Lederen zetels staan er voor gekend dat ze koud aanvoelen in de winter en plakken tijdens de zomer. Dit is niet altijd terecht. Bij de betere merken wordt gebruikgemaakt van hoogwaardig leder die deze eigenschap minder heeft. Dit is echter meer de uitzondering dan de regel.

Hoe dikker het leder, hoe sterker je zetel. Er zullen minder snel plooien optreden en ook de naden zijn sterker. Dikker leder wil niet zeggen dat je zetel stroever zal aanvoelen. Soepelheid heeft niets te maken met de dikte maar wel met de kwaliteit. Laat je dus niet wijsmaken dat je een sterke zetel krijgt wanneer het leder grof aanvoelt. Een soepele zetel voelt veel aangenamer en zal minder snel barsten vertonen. Om de glans te behouden en barsten te voorkomen kan je jaarlijks een voedende créme aanbrengen op je lederen salon. Ook het vermijden van direct daglicht kan de levensduur sterk verlengen. Staat je zetel op een zonnige plek, kies je opniew best voor lichte kleuren.

 

Kwaliteit van het schuimrubber

Heel wat zetels beginnen na enkele jaren in te zakken op plaatsen die vaak gebruikt worden. Hoe snel en in welke mate dit gebeurt, hangt af van de opbouw van de zetel en het gebruikte schuim.

Bij minderwaardige materialen zoals polyether en polyurethaan kunnen inzakkingen al optreden na minder dan 5 jaar. Bij kwalitatieve schuimrubbers zoals koudschuim of traagschuim is de levensduur minimum 15 à 20 jaar.

Betere merken maken doorgaans gebruik van kwalitatief schuimrubber. Bij het vergelijken van prijzen moet je dus zeker nagaan in welk schuim de zetel vervaardigd is zodat je deze ook naar waarde kan schatten. Ben je op zoek naar een zetel die maar enkele jaren mee hoeft te gaan, ben je beter af met een goedkopere uitvoering.

 

Zitdiepte – armleuning en rughoogte

Als je vaak rechtop zit en geregeld gasten ontvangt, kies je best voor ondiepe zetels met een rechte rug en hoge armleuning. Ook voor bejaarden en mensen die moeilijk te been zijn, is een ondiepe zetel aan te raden. Wil je de zetel vooral gebruiken om ’s avonds uit te rusten en lig je graag met de voeten in de zetel, kan je gaan voor een model met een diepe zitruimte. Ook de armleuning mag dan wat lager zijn zodat je de zetel ook kan gebruiken om in te slapen.

 

Ga voor comfortabele zetels

Een zetel moet er niet alleen mooi uitzien, hij moet vooral goed zitten. Test dit uit in de winkel door in je favoriete positie te gaan zitten of liggen.

 

zetel met eenzit
Shutterstock

Wil je de ene keer rechtop de krant lezen en de andere keer languit voor tv liggen, kan je ook verschillende zetels met elkaar combineren zonder uit de toon te vallen. Heel wat zetelfabrikanten bieden bijpassende éénzit-zetels aan die een mooie aanvulling kunnen zijn op je salon.

 

 

Formaat van de zetel bepalen

Een showroom is vaak groter dan je woonkamer en kan dan ook snel een vertekend beeld geven. Zo kan je favoriete zetel er perfect uitzien in de winkel maar veel te lomp overkomen in je kleinere woonkamer. Om dit te voorkomen, neem je best plannen en foto’s mee die je kan voorleggen aan de verkoper. Zet thuis ook even de ruimte af waar de zetel zal komen. Dit kan je best doen met kartonnen dozen van 45 centimeter hoog.

Kies de kleuren van je nieuwe salon in natuurlijk daglicht.

Het licht in een showroom is vaak anders dan deze is je woonkamer. Zo is er vaak minder daglicht aanwezig en kan er ook gebruik gemaakt worden van verlichting met een andere kleurintensiteit. Bij het kiezen van kleuren neem je de kleurenstalen best even mee naar een ruimte met natuurlijk daglicht.

Lees ook
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Woonkamer kleuren kiezen
Woonkamer kleuren kiezen
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling
warm landelijk interieur
Tips voor een landelijke woonkamer
Tips voor een home office in de woonkamer
Tips voor een home office in de woonkamer
Ideeën voor een moderne woonkamer
Ideeën voor een moderne woonkamer
Tips voor het perfecte tv-meubel
Tips voor het perfecte tv-meubel
TV-meubel op maat
TV-meubel op maat
Maak je eigen home cinema in de woonkamer
Maak je eigen home cinema in de woonkamer
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond