Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kleur is één van de belangrijkste sfeermakers in de woonkamer. Je kan er een geborgen en warm gevoel mee creëren zodat je na een stressvolle dag even alle zorgen vergeet en languit kan genieten in de zetel. Naast sfeer kunnen kleuren ook helpen bij het ruimtegevoel van je woonkamer. Zo kan je door bepaalde wanden te accentueren de woonkamer groter, langer, intiemer of luchtiger laten lijken.

 

Woonkamer kleuren en hun ruimtelijk effect

Door gebruik te maken van kleuren en patronen kan je het ruimtegevoel van je woonkamer sterk beïnvloeden. Of de kamer nu te groot, te klein, te smal of te lang is, met deze kleurentips maak je er vast een sfeervolle plek van.

 

Woonkamer groter doen lijken

Om een kleine woonkamer groot aan te laten voelen, maak je best gebruik van lichte kleurtinten. Schilder het plafond en de muren in dezelfde kleur om een ruimer gevoel te verkrijgen of geef het plafond een kleur dat net iets lichter is. Horizontale kleuraccenten kunnen de boel opvrolijken en zorgen ervoor dat de woonkamer meer diepte krijgt. Ook met een repetitie van kleurrijke schilderijen, fotokaders en andere decoratie kan je meer diepte en sfeer creëren.

 

Woonkamer lager doen lijken

Bevindt je leefruimte zich in een oude fabriek of herenhuis, kan het wel eens gebeuren dat het er ’s avonds vrij ongezellig aanvoelt door de hoge plafonds. Dit kan je verhelpen door het plafond in een donkere kleur te schilderen wat ervoor zorgt dat de kamer meteen een pak kleiner lijkt. Als je omlijstingen hebt, schilder je deze best ook in hetzelfde kleur als het plafond. Je kan hoge wanden ook breken door horizontale kleurvlakken aan te brengen of door lambriseringen. Naast kleur kan je ook gebruikmaken van hanglampen en staande lampen om een intiemere sfeer te brengen in grote woonkamers.

 

Lage woonkamer hoger doen lijken

Als je het luxeprobleem van hoge plafonds niet hebt maar moet piekeren over een te lage ruimte, kan je bovenstaande tips omkeren. Door het plafond een lichtere kleur te geven dan de wanden zal je ruimte hoger lijken. Gebruik bij voorkeur ingebouwde verlichting en koop staanlampen die het plafond uitlichten. Deze kan je gerust op de grond plaatsen zodat de afstand tussen de verlichtingsarmatuur en het plafond nog groter is.

 

Accentwanden

Als je bepaalde wanden wil accentueren of de ruimte naar je toe wil trekken, kan je gebruik maken van accentkleuren. Belangrijk hierbij is dat je durft experimenteren met kleuren en patronen. Ben je na enkele jaren je accentmuur beu, is het gemakkelijk overschilderbaar. Het creëren van een accentwand is ideaal om snel je woonkamer te vernieuwen. Naast verf kan je ook creatief aan de slag gaan met oude materialen en kost je wand helemaal niets.

 

 

Tips voor een witte woonkamer

Wit is het meest gebruikte kleur in de living. Het is een neutrale kleur die er voor zorgt dat de woonkamer ruim oogt en nooit oubollig zal aanvoelen. Wit is ook een kleur die goed past bij alle soorten meubilair ongeacht het materiaal. Witte wanden kunnen snel saai en onpersoonlijk overkomen. Daarom is het belangrijk persoonlijkheid te creëren aan de hand van opvallende meubels of decoratie. een eventuele accentwand kan eveneens de ruimte breken. Naargelang de locatie en oppervlakte van die wand kan je leefruimte zo een totaal andere uitstraling geven.

 

witte woonkamer
Shutterstock

 

Witte kleuren kunnen snel vuil worden. Wanneer je verf gaat kopen, kies je best voor afwasbare kwaliteitsverf.

 

 

Aardetinten in de woonkamer

Wanneer je gebruikmaakt van aardetinten zoals terracota, zand-kleuren, warme grijstinten en lindegroen creëer je een rustigevend zuiders gevoel in de woonkamer. Antieke & neutrale meubels gaan ook heel goed met aardetinten.

 

Aardetinten woonkamer
Shutterstock

 

 

Pasteltinten in de woonkamer

Pasteltinten geven de woonkamer een elegante en zomerse sfeer. Je kunt kleuren gebruiken zoals zandkleurig beige, lindegroen en lichtgrijs. Pastelkleurige wanden trekken meestal weinig aandacht en gaan de focus leggen op het interieur van de kamer . Dit effect kan je versterken door ervoor te zorgen dat de meubels, woonaccessoires en stoffen sterk contrasteren ten opzichte van elkaar.

 

pastel woonkamer kleuren
Shutterstock

 

 

felle kleuren in de woonkamer

Heldere kleuren hebben een grote invloed op je gemoedstoestand. Dit komt omdat we deze kleuren vaak associëren met leuke dingen:  Geel doet denken aan de zon, blauw aan water en groen associëren we op zijn beurt met mooie grasvelden. Wanneer je gebruikmaakt van deze kleuren reflecteert dit meestal dat je zelf een actieve persoon bent. Felle kleuren combineer je best met witte tinten zodat de woonkamer toch nog voldoende rust uitstraalt. Je plaatst ze best ook achter de zetel zodat je er niet de hele avond moet naar kijken.

 

Felle kleuren woonkamer
Shutterstock

 

 

Kleurencombinaties voor de woonkamer

Voor een geslaagd geheel maak je best gebruik van kleurencombinaties die verkrijgbaar zijn in de meeste verfwinkels. Denk maar aan de kleurencombinaties van Levis (Colores Del Mundo) of de Boss Paints kleuren collectie. Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan en experimenteren met verschillende kleuren tot je een geslaagde kleurencombinatie vindt.

 

Professioneel kleuradvies nodig?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
Tips voor een home office in de woonkamer
Tips voor een home office in de woonkamer
Tips voor het perfecte tv-meubel
Tips voor het perfecte tv-meubel
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar
Ideeën voor een moderne woonkamer
Ideeën voor een moderne woonkamer
TV-meubel op maat
TV-meubel op maat
Maak je eigen home cinema in de woonkamer
Maak je eigen home cinema in de woonkamer
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling
warm landelijk interieur
Tips voor een landelijke woonkamer
Plafond schilderen: Welke kleuren gebruiken?
Plafond schilderen: Welke kleuren gebruiken?
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Tips voor een wit interieur
Tips voor een wit interieur