Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kleurencombinaties: Kleuren kiezen voor je interieur

Kleurencombinaties: Kleuren kiezen voor je interieur

Kleuren kiezen die passen in je interieur is niet altijd even makkelijk. Trends veranderen, smaken verschillen en bij elke woning passen andere kleuren. Experimenteren met verf en kleur tot je een geslaagde combinatie vindt, is zeker mogelijk, maar dan ben je al snel heel wat geld en tijd kwijt. Hoe je zelf geslaagde kleurencombinaties kan samenstellen die passen bij jouw inrichting kan je hier lezen.

 

Kleuren combineren met de kleurencirkel

Om na te gaan welke kleuren bij elkaar passen wordt gebruikgemaakt van de kleurencirkel. Hierop vind je alle kleuren terug die we kunnen waarnemen met een kleurenprisma. Hoe verder de kleuren uit elkaar liggen op de cirkel, hoe meer ze zullen contrasteren ten opzichte van elkaar.

 

kleurendriehoek
Interieurdesigner

 

Aan de hand van de kleurencirkel kan je makkelijk opzoeken welke interieurkleuren bij elkaar passen. Hiervoor kan je op drie verschillende manieren te werk gaan: Contrasterende kleuren combineren, Ton-Sur-Ton kleurencombinaties en de harmonieuze verfcombinaties:

 

1. Contrasterende kleuren combineren

De kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel zijn complementaire kleuren. Door gebruik te maken van deze contrasterende kleurencombinaties worden beide kleuren door elkaar versterkt. Dit zorgt voor een levendig interieur dat kracht uitstraalt. De meest voorkomende combinaties zijn groen-roos, geel-blauw, blauw-rood en paars-oranje. Op onderstaande foto werd gekozen voor een contrasterend zwart-wit interieur.

kleurencombinatie interieur
Shutterstock

 

2. Harmonieuze kleuren combineren

Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart. Op onderstaande foto werd gekozen voor een combinatie van aardetinten: wit, beige, bruin en grijs. 

harmonieuze kleurcombinatie interieur
Shutterstock

 

3. Ton sur ton tinten – Toon op toon kleurencombinaties

Ton-Sur-Ton tinten zijn kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. Deze kleurcombinatie is ideaal om subtiele nuances te leggen in je interieur. Toon-op-toon tinten kan je in de winkel terugvinden door gebruik te maken van de kleurenstalen. Hierop staat steeds één basiskleur met verschillende gradaties wit. Ook in een witte inrichting kan je het toon-op-toon principe toepassen. Door het plafond en de muren andere wittinten te geven zal de ruimte een pak aangenamer aanvoelen. Op onderstaande foto werd gekozen een combinatie van beigetinten (tapijt, salontafel, lamp) en grijstinten (vloer, muren, zetel).

interieur kleurcombinaties
Shutterstock

 

 

Durf experimenteren met kleuren en verf!

Wil je eens heerlijk uitbundig doen, maar heb je schrik voor het eindresultaat kan je eerst enkele verfstalen kopen. Deze zijn al verkrijgbaar voor enkele euro’s en geven je meteen een idee of de kleuren wel passen bij de de stijl van je interieur en het meubilair.

 

slaapkamer donkere kleuren
Interieurdesigner

 

Hou er ook rekening mee dat de waarneming van kleuren kan verschillen naargelang de gebruikte verlichting of de intensiteit van het daglicht. Zo zal groen er overdag fris uitzien maar s’ avonds lelijk afsteken in combinatie met kaarslicht of gekleurde LED-verlichting. Neem dus zeker de tijd wanneer je kleuren gaat kiezen en vergelijk ze op verschillende momenten van de dag.

TIP

Zelf kleuren combineren: Nog enkele tips

  • Bekijk de kleurenstalen op diverse momenten van de dag en dit zowel bij natuurlijk als kunstmatig licht.
  • Gebruik steeds donkergrijze verf als je van plan bent een muur zwart te verven. Pikzwart zal de kamer volledig absorberen.
  • Heel wat verfmerken zoals Levi’s, Boss en Colora hebben hun eigen kleurencombinaties samengesteld. Perfect om inspiratie op te doen of aan te schaffen als je niet zeker bent over je kleurkeuze.
  • Blijf binnen dezelfde kleurtoon wanneer je meerdere kleurtinten gaat gebruiken.

 

Vakman of interieurspecialist zoeken in je buurt?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Plafond schilderen: Welke kleuren gebruiken?
Plafond schilderen: Welke kleuren gebruiken?
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Psychologisch effect van kleur in je interieur
Psychologisch effect van kleur in je interieur
TIP: Zo breng je meer ruimtegevoel met kleur
TIP: Zo breng je meer ruimtegevoel met kleur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Tips voor een wit interieur
Tips voor een wit interieur
Tips voor een zwart-wit interieur
Tips voor een zwart-wit interieur
Woonkamer kleuren kiezen
Woonkamer kleuren kiezen
Behangpapier in een modern interieur
Behangpapier in een modern interieur
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Neutrale kleuren in je interieur
Neutrale kleuren in je interieur