Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Psychologisch effect van kleur in je interieur

Psychologisch effect van kleur in je interieur

Kleuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze hebben invloed op onze stemming, ze prikkelen onze zintuigen en ze bepalen voor een groot deel of we iets mooi vinden of niet. In dit artikel lees je alles over kleuren, hoe we er onbewust door beïnvloed worden en hoe je met kleuren de perceptie van een ruimte kan beïnvloeden.

 

Kleuren zeggen iets over je karakter

De keuzes die we maken bij het inrichten van een huis zeggen iets over ons karakter. Dit geldt niet alleen voor het kiezen van een bepaalde stijl, meubels of een bepaald type vloer, maar heeft vooral te maken met kleur. Onderzoekers van de Universiteit van Westminster hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen kleurvoorkeur en persoonlijkheid en zijn tot de conclusie gekomen dat individuen die een zelfde soort kleur prefereren ook opvallend overeenkomende karaktertrekken hebben.

  • Rood: Doelgeoriënteerd, vastberaden
  • Oranje: Vrolijk, energiek
  • Geel: Extravert maar op gecontroleerde wijze, overtuigend
  • Blauw: Analytisch, behoudend (voorzichtig)
  • Groen: Zorgzaam, helpend
  • Paars: Troostend / houd van waardigheid
  • Wit: Vreedzaam, goed in organiseren
  • Zwart: Conservatief en creatief
  • Bruin: Praktisch, taken voor elkaar krijgen
rustgevende kleuren
Shutterstock

 

Herken je jezelf een beetje? Kijk de komende tijd maar eens kleurbewust rond in andere interieurs. Je zal je verbazen over hoe kleurgebruik je iets kan zeggen over de persoon die het huis heeft ingericht.

 

 

Kleuren beïnvloeden onze stemming

Een romantisch etentje bij kaarslicht kan al snel veranderen in een zakelijke bespreking wanneer de ober ineens de kaarsjes uitblaast en vervolgens de TL verlichting laat branden. Weg sfeer! En vooral weg kleur! Door het koele TL licht vervagen alle kleuren wat direct invloed heeft op onze stemming. Zo kunnen kleuren je gemoed beïnvloeden. 

 • Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje zijn energieke kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert.
 • De kleuren blauw, groen en lichtpaars werken vooral kalmerend.

 

blauwe verlichting interieur
Shutterstock

 

Bij het kiezen van kleuren is ‘balans’ altijd weer het toverwoord. Pas op voor een overkill aan één bepaalde kleur en vergeet niet om ook neutrale kleuren te gebruiken als grijs, zwart, bruin en wit. Zo verenig je als het ware een evenwichtig scala aan karaktertrekken en creëer je een plek waarin je jezelf thuis kunt voelen.

 

 

Kleuren kunnen onze waarneming veranderen

Door het kiezen van de juiste kleuren kan je een ruimte groter of kleiner laten lijken dan hij in werkelijkheid is. We houden ons brein met andere woorden een beetje voor de gek. Wanneer je een kleine ruimte gaat schilderen, kies dan voor een lichte pastelkleur voor de wanden en hou ook het plafond licht. Wil je een super ruimtelijk effect, geef een bepaald meubel dan een soortgelijke lichte tint als de muur. Zo lijkt het meubelstuk op te gaan in de achtergrond en krijg je een ruimtelijke effect. Inbouwkasten zijn hier een mooi voorbeeld van.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je genoeg ruimte hebt en dat je wil voorkomen dat het interieur koel of saai gaat worden. Ga in dat geval voor stoere heldere kleuren en breng deze op twee tegengestelde wanden aan. Zo behoudt je de cohesie van een kamer en breng je visuele scheidingen aan tussen de verschillende vertrekken.

 

accentkleur in kast
Shutterstock

 

 

Kleuren maken een interieur af

Soms zie je wel eens interieurs waarvan je gelijk weet: ‘deze ruimte is echt af’. En vaak kun je niet eens precies zeggen waar dat nu precies in zit. Het klopt voor je gevoel gewoon. Kleur speelt hierin een belangrijke rol. Door een juist kleurgebruik kunnen afzonderlijke elementen één geheel vormen en wordt een ruimte in balans gebracht. Het kan soms gaan om details maar het zijn uiteindelijk vaak de details die het verschil maken.

 

kleurrijke accenten in een interieur
Shutterstock

 

 

Moeite met kleuren kiezen?

Veel mensen hebben moeite met het kiezen van de juiste kleuren. Voor hen kan het goed zijn om de wanden neutraal van kleur te houden en te gaan experimenteren met kleur in accessoires.  Met leuk gekleurde vazen, kussen en tapijten kan je al een enorm verschil maken zonder dat het te veel kost. Op deze wijze kan je naar hartenlust experimenteren met kleuren en kan je uitzoeken waar je voorkeur naar uitgaat. Mocht een bepaalde kleur je echt goed bevallen, kan je er later voor kiezen om er een wand mee te schilderen of gekleurd behang te nemen.

 

rode decoratie
Shutterstock

 

Op zoek naar professioneel kleuradvies?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Neutrale kleuren in je interieur
Neutrale kleuren in je interieur
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
TIP: Zo breng je meer ruimtegevoel met kleur
TIP: Zo breng je meer ruimtegevoel met kleur
Tips voor een zwart-wit interieur
Tips voor een zwart-wit interieur
Tips voor een wit interieur
Tips voor een wit interieur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Woonkamer kleuren kiezen
Woonkamer kleuren kiezen
Behangpapier in een modern interieur
Behangpapier in een modern interieur
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
Plafond schilderen: Welke kleuren gebruiken?
Plafond schilderen: Welke kleuren gebruiken?
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Kleurencombinaties: Kleuren kiezen voor je interieur
Kleurencombinaties: Kleuren kiezen voor je interieur