Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips

Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips

Is je plafond niet meer zo stralend wit of wil je gewoon een ander kleurtje? Dan wordt het tijd om om de handen uit de mouwen te steken en het plafond in een nieuw laagje verf te stoppen. Heb je nog nooit een plafond geverfd of was je laatste verfklus geen groot succes, dan helpt dit stappenplan je vast opweg om je plafond te schilderen met een egaal resultaat zonder strepen.

TIP

Boodschappenlijstje

  • Plastic folie / oude doeken (vloer of meubelen beschermen)
  • Verfemmer met druiprek
  • Grote verfroller (20 cm)
  • Kleine verfroller (10 cm)
  • Ronde borstel (kwast)
  • Afplaktape
  • Acryllaatkit (overschilderbaar)
  • Latexverf of andere geschikte plafondverf

 

Stap 1: reinigen van het plafond

Of je het plafond moet reinigen, hangt af van de staat van het plafond. Indien het vettig is, bijvoorbeeld in de keuken, dan reinig je dit het beste met een oplossing van ammonia. Schoonmaken met andere minder agressieve schoonmaakmiddelen, zoals St. Marc is ook mogelijk. St. Marc ruikt overigens een stuk aangenamer dan Ammonia. Stoffige plafonds kan je het beste eerst reinigen met een stofzuiger en een borstel, anders wrijf je het vuil later weer in het plafond. Indien het om een nieuw plafond gaat, is het raadzaam om deze eerst in de primer te zetten. Hiermee hef je de zuigende werking van het plafond op.

 

Stap 2: afplakken

Het afplakken van wanden, raamkozijnen en andere voorwerpen is een vervelende taak die moet gebeuren. Het zal voor een groot deel het eindresultaat bepalen waardoor je er dus best de nodige tijd voor neemt. Soms kost het afplakken meer tijd dan het schilderen zelf maar je krijgt wel een strak resultaat en hoeft je ook geen zorgen te maken over het buiten de lijntjes schilderen. Gebruik bij het afplakken zoveel mogelijk brede en lange stukken tape zodat je een rechte strakke afgrenzing behoudt.

 

Stap 3: acryllaatkit aanbrengen (indien nodig)

Bij verlaagde plafonds, van gipsplaat bijvoorbeeld, zie je nogal eens naden langs de muur en plinten, zeker bij scheve muren of ongelijke plafonds. Je kunt deze naden goed wegwerken met een overschilderbare acryllaatkit. Het afkitten is geen moeilijke of tijdrovende klus en het verschil valt goed op eens je plafond geschilderd is. Na het kitten kun je gelijk beginnen met verven.

 

hoe plafond schilderen
Shutterstock

 

Stap 4: schilderen van het plafond

Verf met de ronde borstel langs de randen (hoeken) van het stuk plafond dat je gaat verven. Ga vervolgens met de kleine roller hier nog eens overheen. Zo haal je het streeppatroon weg dat de kwast achterlaat en wordt de verf goed verdeeld. Hierna kan je met de grote roller het stuk plafond afwerken. Laat de banen hierbij iets overlappen en verdeel de verf door er in de breedte nog eens overheen te rollen. Werk zo in gedeeltes het plafond af en schilder ‘nat in nat’, zo voorkom je strepen. Werk hierbij zoveel mogelijk tegen het licht, zo zie je goed waar je bent gebleven. Doe niet te veel verf op de roller om het afdruipen van de verf te voorkomen.

 

Stap 5: tape verwijderen

Heb je een stuk plafond geverfd en is het ok? Probeer dan zoveel mogelijk afplaktape te verwijderen. Dit gaat namelijk het beste als de verf nog nat is. Meestal kun je het hele plafond afwerken en dan de tape verwijderen maar in warme omstandigheden kunnen verven op waterbasis snel drogen. Er bestaan heel wat verschillende soorten afplaktapes met elk hun specifieke eigenschappen.  Bij professionele tape kan je aflezen hoelang je hem maximaal mag laten hangen zonder sporen achter te laten. Koop zeker geen goedkope afplaktape want deze kunnen heel wat schade aanbrengen.

 

TIP

Nog enkele tips voor het schilderen van je plafond

  • Kwalitatieve plafondverf is niet goedkoop (€75 voor 5 liter is geen uitzondering) maar met degelijke kwaliteitsverven moet je minder lagen schilderen om een perfect resultaat te bekomen. Bekende merken van verf zijn Sigma, Sikkens, Wijzonol, Levis, Boss en Caparol. Het dekkend vermogen van goedkopere verf is aanzienlijk minder en vaak moet je meerdere lagen aanbrengen met een minder bevredigend resultaat.
  • Ook de kwaliteit van het verfmateriaal is erg belangrijk. Met een vachtroller van hoge kwaliteit neemt de verf goed op en zal het uitrollen soepel gebeuren zonder strepen. Indien je hem goed uitwast na gebruik, kan je de vachtroller voor meerdere verfklussen gebruiken.
  • Ben je van plan om de hele ruimte te schilderen? Schilder dan eerst het plafond, zo voorkom je spatten op de net geverfde wanden.
  • Indien je tussendoor even wil stoppen met verven, rol dan de verfrollers en kwasten in huishoudfolie. Zo drogen ze niet uit.
  • Schilder het plafond bij daglicht en werk zo veel mogelijk tegen het licht in. Zo kun je het beste zien waar je laatst geverfd hebt.
  • Zorg dat de temperatuur in de kamer niet te hoog is want anders droogt de verf erg snel en moet je sneller werken om aanzetten te voorkomen.

 

 

Plafond schilderen
Shutterstock

 

Plafond laten schilderen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Betonlook verf
Betonlook verf: info & stappenplan
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Verftechnieken: Praktische tips & decoratieve ideeën
Verftechnieken: Praktische tips & decoratieve ideeën
muren verven tips
Muren verven
kalkverf landelijk
Ecologisch met kalkverf
nieuwbouw verven
Nieuwbouw schilderen
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Muur kaleien: origineel en authentiek
Muur kaleien: origineel en authentiek
buitenschilderwerk gevel
Buitenschilderwerk
stucwerk repareren
Stucwerk repareren