Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
nieuwbouw verven

Nieuwbouw schilderen

Is je nieuwbouw zo goed als klaar? Dan kan je wellicht amper wachten om je kersverse woning in je gedroomde kleur(en) te steken. Maar vanaf wanneer mag je je nieuwbouw schilderen? Hoe gaat een schilder te werk bij het verven van je muren, plafonds, deuren en trap? En met welke aandachtspunten hou je best rekening? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
1. Muren en plafonds schilderen
2. Deuren schilderen
3. Trap schilderen
Prijs nieuwbouw schilderen
Tips & tricks nieuwbouw schilderen

 

Vanaf wanneer mag ik mijn nieuwbouw schilderen?

Geduld is een mooie deugd, zeker als je je nieuwbouw wil schilderen. Je mag namelijk pas beginnen te verven als de bepleistering volledig is uitgedroogd. Anders loop je het risico dat de verf niet goed hecht, met barstjes en afbladderen tot gevolg.

Hoe lang moet je wachten om een nieuwbouw te verven? Dat hangt onder meer af van in welk seizoen je bouwde, hoe vaak het regende tijdens de bouw, de ventilatie in je woning, … Doorgaans geldt volgende regel: wacht minstens 2 seizoen na het bepleisteren, waarvan 1 warm seizoen. 

TIP: met een vochtigheidsmeter kan je zelf kijken of je muren klaar zijn om geschilderd te worden. Schakel je een professionele schilder in? Die kijkt graag voor jou na of de bepleistering helemaal is uitgedroogd of niet. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij schilders actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

 

 

1. muren en plafonds schilderen

muren nieuwbouw schilderen
Shutterstock

 

Is het pleisterwerk in je nieuwbouw voldoende uitgedroogd? Dan kan je beginnen met de muren en plafonds te laten schilderen. Een professionele schilder gaat daarbij als volgt te werk:

 1. Muren en plafonds reinigen

  In een nieuwbouw is glad pleisterwerk de standaardkeuze. Zo heb je al een egaal, strak resultaat zonder oneffenheden. Het is enkel nog nodig om je muren en plafonds te reinigen met een zachte borstel en een vochtige doek. Om de kosten van de schilderwerken te drukken, kan je zulke voorbereidende werken gerust zelf doen. Zie je toch scheurtjes of gaatjes? Dan vul je die best eerst op met plamuursel.

 2. Primer aanbrengen

  De schilder zal eerst een primer aanbrengen op je binnenmuren en plafonds. Dankzij deze grondlaag zal de gekozen verf voor de eindlagen goed hechten aan de ondergrond.

 3. Muur- en plafondverf aanbrengen

  Ten slotte brengt de schilder de muur- en plafondverf aan. Voor een optimaal resultaat zijn meestal 2 eindlagen nodig.

 

TIP: om zeker te zijn van een mooi en kwalitatief resultaat laat je de schilderwerken best over aan een professionele schilder. Die kan je adviseren over de mogelijke verfsoorten, de juiste kleuren, … Bovendien zorgt hij voor een correcte uitvoering van de schilderwerken in je nieuwbouw met de juiste verftechniek, hoogwaardige verf, … Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Welke verfsoorten om muren en plafonds te schilderen?

Wil je de muren en plafonds in je nieuwbouw voor de eerste keer schilderen? Dan kan je onder meer kiezen voor de volgende verfsoorten:

 

1. Latexverf

Dit is de meest gebruikte verf voor plafonds en muren. Latex verf zorgt voor een gladde en strakke uitstraling. Deze verf heeft een goede isolerende werking, droogt snel en zorgt niet voor geurhinder. Let op: latexverf is heel ademend en dus niet zo goed afwasbaar. Wil je een latexverf die wel makkelijk te reinigen en waterdicht is? Ga dan voor vinyllatex of acryllatex. Of heb je liever een bepaald reliëf op je binnenmuren? Kies dan voor structuurverf. Dat is een latexverf waaraan zandkorrels toegevoegd zijn.

 

2. kalkverf

Met deze minerale verf kan je fraaie kleurschakeringen en -effecten creëren op je muren. Daarnaast is kalkverf milieuvriendelijk (geen synthetische stoffen), mos- en schimmelwerend en brandvertragend. Let op: kalkverf kan je later moeilijk overschilderen met een andere verfsoort. Ook foutjes bij het schilderen zijn achteraf moeilijk recht te zetten.

 

3. krijtverf

Met krijtverf krijg je een mat en egaal effect op de binnenmuren van je nieuwbouw. Deze verf is makkelijk aan te brengen en vlot te overschilderen met een andere verfsoort. Enige minpuntje: krijtverf is vlekgevoeliger dan de meeste andere verfsoorten.

 

 

Prijs muren en plafonds schilderen

Laat je jouw binnenmuren en plafonds schilderen door een professionele schilder, dan mag mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 12 à 20 euro per m² (incl. btw, verf en materiaal). Let op, want de prijzen kunnen verschillen van schilder tot schilder. Wil je gericht prijzen, maar ook verfsoorten, adviezen, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 schilders actief in je buurt via onze offertepagina.

Laat je muren en plafonds in 1 keer schilderen

Hoe groter de oppervlakte die moet worden geschilderd, hoe lager de prijs per m². Laat dus je muren en plafonds in 1 keer schilderen. Zo kan je al behoorlijk besparen op de kosten.

 


 

2. deuren schilderen

deuren nieuwbouw schilderen
Shutterstock

 

Naast je muren en plafonds mag je bij het schilderen van je nieuwbouw ook je binnendeuren niet vergeten. Want met de juiste kleur van je binnendeuren kan je een specifieke, karakteristieke look creëren in je nieuwe woonst. Een professionele schilder verft de deuren van je nieuwbouw als volgt:

 1. Voorbereiding

  Indien mogelijk zal de vakman je deuren eerst uit de scharnieren tillen om ze horizontaal te kunnen verven op schragen. Alvorens te beginnen met verven zal hij de deuren ook stofvrij maken met een stofborstel en een vochtige doek.

 2. Primer aanbrengen

  Net als bij muren en plafonds is het belangrijk om op deuren eerst een grondlaag aan te brengen. Zo krijg je een goede hechting van de lakverf. De vakman kiest daarbij de juiste primer op maat van de ondergrond.

 3. lakverf aanbrengen

  Na het uitdrogen schuurt de schilder de grondlaag nog even op en maakt hij de deur weer proper. Daarna brengt hij een eerste laklaag aan. Hij gebruikt daarbij een roller in plaats van een kwast. Is ook die 1e laklaag uitgedroogd en zijn er geen strepen zichtbaar? Dan is het tijd voor een tweede laklaag.

 

TIP: om zeker te zijn van een mooi en kwalitatief resultaat laat je het schilderen van je binnendeuren best over aan een professionele schilder. Deze kan je adviseren over de mogelijke verfsoorten, verfkleuren, … Bovendien zorgt hij voor een correcte uitvoering van de schilderwerken met de juiste verftechniek, kwalitatieve verf, … Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Welke verfsoorten om deuren te schilderen?

Voor het schilderen van binnendeuren kan je onder meer kiezen uit volgende verfsoorten:

 

1. Acrylverf

Voor het schilderen van binnendeuren is acrylverf het meest geschikt. Dat is een watergedragen verf die snel droogt en niet zorgt voor geurhinder. De glansgraad van acrylverf bepaal je zelf. Je kan kiezen voor een eerder matte tint of een meer glanzende tint.

 

2. Alkydverf

Naast acrylverf is er ook nog alkydverf. Die zorgt voor een nog betere dekking, maar heeft een zeer penetrante geur. Daarom is deze verf meer geschikt voor het verven van buitendeuren. Gebruik je toch alkydverf voor je binnendeuren? Zorg dan voor voldoende ventilatie.

 

 

Prijs deuren schilderen

Hoeveel je betaalt voor het laten schilderen van deuren hangt vooral af van het aantal deuren en de moeilijkheidsgraad van de werken (bv. raampjes of houtsnijwerk). Per deur mag je rekenen op een prijs van 70 à 110 euro (incl. btw, verf en materiaal). 

LET OP: die prijs kan verschillen van schilder tot schilder. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook werkwijzen, adviezen, verfsoorten, … vergelijken? Via onze offerteservice kan je gratis offertes bij 2 à 3 schilders actief in je buurt ontvangen. Start je aanvraag hier.

 


 

3. trap schilderen

trap nieuwbouw schilderen
Shutterstock

 

Wil je je nieuwbouw schilderen? Verlies dan ook je trap niet uit het oog. Je kan van je trap namelijk een echte esthetische eyecatcher maken in je nieuwbouwwoning. Hoe gaat een schilder te werk bij het verven van een trap in je nieuwbouw? We zetten het even op een rij:

 1. voorbereiding

  De vakman zal eerst je muren afplakken met schilderstape of een polyethyleen folie. Daarna zal hij de trap opschuren met een heel fijne korrel. Ten slotte maakt hij de trap stof- en vetvrij met een ontvetter, een stofborstel en een vochtige doek.

 2. Primer aanbrengen

  De vakman brengt 2 lagen primer aan op de trap. Hij kiest daarbij voor een grondverf op maat van de ondergrond. Als de 1e primerlaag is uitgedroogd, schuurt hij de trap nogmaals kort op met een fijne korrel. Dat doet hij nog een keer na de 2e primerlaag.

 3. Eindlaag

  Nu is je trap klaar voor de eindlagen. Voor een optimaal, glad eindresultaat zijn in de meeste gevallen 2 à 3 lagen nodig. Telkens met een korte schuurbeurt ertussen.

 

TIP: een trap schilderen in een nieuwbouw is een klus die de nodige precisie en vakkennis vereist. Daarom doe je best een beroep op een professionele schilder. Zo ben je zeker van een kwalitatief eindresultaat waar je jarenlang van kan genieten. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

welke verfsoorten om trap te schilderen?

Een trap krijgt het hard te verduren. Je kiest daarom best voor een slijtvaste, duurzame verf. Zo ben je zeker van een langere levensduur van je trap. Enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Lakverf op basis van (poly)urethaan alkydhars

Deze lakverf is slijt- en krasvast en behoudt optimaal zijn glans (zijdeglans of hoogglans). Je kan het zowel gebruiken op hout, metalen als andere materialen.

 

2. Vloercoating

Je kiest hierbij best voor een vloercoating die bestaat uit 2 componenten: een basiscoating en een verharder die zorgt voor een harde, slijtvaste eindlaag.

 

3. acrylverf

Deze verfsoort kan je niet alleen voor deuren, maar ook voor trappen gebruiken. Alleen werk je de trap best nog af met een transparante parketlak met het oog op een optimale bescherming.

kleine kinderen in huis? Maak je trap ‘slipveilig’

Heb je kleine kinderen? Dan kies je best voor een verfsoort die je trap slipvast maakt. Een professionele schilder kan ook een antislip-poeder toevoegen aan de laatste laklaag.

TIP: twijfel je welke verfsoort het meest geschikt is voor jouw trap? Een vakman geeft je graag uitleg over de verschillende mogelijkheden, geschikte kleuren, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Prijs trap schilderen

De prijs zal vooral afhangen van het soort trap en de moeilijkheidsgraad van de schilderwerken. Je mag uitgaan van de volgende richtprijzen:

 • Trap met open treden: 15 euro per trede (incl. btw, verf en materiaal)
 • Trap met gesloten treden: 20 euro per trede (incl. btw, verf en materiaal)

LET OP: de prijs kan variëren van schilder tot schilder. Wil je gericht en vlot prijzen, maar ook voorstellen, verfsoorten, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 professionele schilders actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 


 

Prijs nieuwbouw schilderen

Hoeveel kost je nieuwbouw verven ongeveer? Die prijs zal vooral afhangen van jouw situatie en specifieke wensen. Welk soort schilderwerken laat je allemaal uitvoeren in je nieuwbouw? Hoe groot is je nieuwe woning? Welke verfsoorten kies je? Zijn er veel voorbereidende werken nodig of niet? Al die factoren zullen mee de uiteindelijke kostprijs bepalen. We zetten enkele richtprijzen op een rij:

Soort schilderwerkGemiddelde prijs
(incl. btw, verf en materiaal)
Muren en plafonds schilderen€ 12 à 20 per m²
Deuren schilderen€ 70 à 110 per deur
Trap schilderen (open treden)€ 15 per trede
Trap schilderen (gesloten treden)€ 20 per trede

TIP: Vraag om een totaalprijs

Het schilderen van een nieuwbouw is meestal een grote klus. Moeten zowel je muren, plafonds, deuren als trap een likje verf krijgen? Laat die schilderwerken dan in 1 keer uitvoeren en vraag om een totaalprijs. Dat komt meestal een pak goedkoper uit dan deze schilderwerken afzonderlijk te laten uitvoeren. Wil je vlot verschillende totaalprijzen kunnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 professionele schilders actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

 

Tips & tricks bij het schilderen van een nieuwbouw

Ga je je nieuwbouw een eerste keer schilderen? Dan kunnen de volgende tips en aandachtspunten ongetwijfeld van pas komen:

 • Staan de schilderwerken in je nieuwbouw gepland? Laat dan de verlichting nog niet plaatsen. Dan heeft de schilder al een pak minder werk tijdens het afplakken.
 • Wil je je gordijnen ophangen na het schilderen van je nieuwbouw? Controleer dan eerst of de verf helemaal droog is. Zo voorkom je vuile plekken op je muren én je gordijnen.
 • Heb je slechts een kleine traphal of laat je een andere kleine ruimte verven? Kies dan voor een lichte kleur om een groter ruimtegevoel te creëren.
 • Vergelijk kleurenstalen in verschillende omstandigheden: zowel overdag als ’s avonds en zowel bij daglicht als kunstlicht. Zo maak je zeker een doordachte, goede keuze.
 • Zorg voor dynamiek in je interieur met een accentmuur. Afhankelijk van de contrasterende kleur op 1 bepaalde muur creëer je ook een bepaald ruimtelijk effect (groter en langer bij lichte kleuren of net kleiner en intiemer bij donkere kleuren).
 • Voor een bijzondere look kan je ook kiezen voor een decoratieve verftechniek als patineren. Zo geef je je binnenmuren een oude, doorleefde en authentieke uitstraling. Patineren kan met vernis- of boenwas, glaceerverf of een kant-en-klaar patineerproduct.

 

Schilderwerken laten uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
muren verven tips
Muren verven
Muur kaleien: origineel en authentiek
Muur kaleien: origineel en authentiek
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
plaatsen renovlies
Renovlies behang voor een perfect egale muur
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
kalkverf landelijk
Ecologisch met kalkverf
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Verftechnieken: Praktische tips & decoratieve ideeën
Verftechnieken: Praktische tips & decoratieve ideeën
buitenschilderwerk gevel
Buitenschilderwerk
stucwerk repareren
Stucwerk repareren