Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
buitenschilderwerk gevel

Buitenschilderwerk

Met buitenschilderwerken op maat sla je 2 vliegen in 1 klap: je beschermt de buitenkant van je woning tegen weersinvloeden én je zorgt voor een fonkelnieuwe, fraaie uitstraling van je huis. Hoeveel kost buitenschilderwerk ongeveer? Welke verfsoorten zijn geschikt en met welke andere aandachtspunten houdt een schilder rekening? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Verfsoorten voor buitenschilderwerk
Prijs buitenschilderwerk
Belangrijke aandachtspunten
Hoe buitenschilder kiezen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat wordt verstaan onder buitenschilderwerk?

De buitenkant van je woning krijgt het flink te verduren door regen, wind, vorst, uv-straling, … Buitenschilderwerken dekken dus een brede lading. Deze schilderwerken omvatten onder andere de volgende klussen:

 • Buitenmuren schilderen: is vuil te diep in je gevel getrokken voor een gevelreiniging? Of wil je je gevel een nieuwe uitstraling geven? Dan is je buitenmuren schilderen een budgetvriendelijke en praktische oplossing.
 • Kozijnen en duren schilderen: ook houten kozijnen en deuren lijden onder de wisselende weersomstandigheden. Om houtrot en verkleuring tegen te gaan, is een regelmatige opknapbeurt met verf, beits of olie dus aangeraden. Ook PVC en aluminium ramen en deuren kan je laten schilderen, maar dan vooral om esthetische redenen.
 • Dak(kapel) schilderen: na het reinigen van je vervuilde of bemoste dak kan je ook een dakcoating laten aanbrengen op je dakpannen, leien, … Zo zijn ze weer voor lange tijd beschermd tegen vocht, vuil, UV-straling, … Ook je dakkapel kan je opnieuw laten verven.
 • Terras en buitentrappen schilderen: heb je een houten terras en/of buitentrappen in hout? Om vergrijzing, houtrot, … tegen te gaan, heeft ook dit buitenschrijnwerk een regelmatige opknapbeurt met verf of beits nodig.
 • Tuinconstructies schilderen: buitenschilderwerken omvatten meer dan enkel de buitenschil van je woning. Is je houten tuinafsluiting of je tuinhuis aan een nieuwe laag beits of verf toe? Of is het tijd om je tuinmeubilair of een betonnen tuinmuur onder handen te nemen? Ook voor deze schilderklussen kan je een professionele buitenschilder inschakelen.

Op zoek naar een vakman voor je buitenschilderwerken? Wil je 1 of meerdere van de bovenstaande schilderwerken laten uitvoeren? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij buitenschilders actief in je buurt via onze offerteservice.

buitenschilderwerk

 

 

Welke verfsoorten voor buitenschilderwerk?

Voor een optimaal en duurzaam eindresultaat is de juiste verfsoort voor je buitenschilderwerk cruciaal. Welke verfsoorten zijn geschikt voor welke klus? Een beknopt overzicht:

 • Buitenmuren: om vochtproblemen te vermijden, is het essentieel om te kiezen voor een dampopen gevelverf. Dat kan verf op silicaat- of siloxaanbasis zijn, maar ook een kwalitatieve kalkpleister. Gaat het om houten gevelbekleding? Dan kies je het beter voor een verf op basis van alkydhars.
 • Ramen en kozijnen: ook bij houten buitenschrijnwerk is een dampopen verfsoort aangewezen om houtrot te vermijden. Een watergedragen alkydverf is ideaal. Wil je de kleur van je kozijnen en deuren behouden? Dan zijn ook een transparante beits of olie geschikt bij ramen en deuren in hardhout. En hoe zit het met PVC en aluminium? Voor deze materialen heb je speciale voor- en eindlak nodig.
 • Daken: er bestaan verschillende soorten kleurvaste dakcoatings om je dakbedekking optimaal te beschermen tegen de weersinvloeden. Je kan kiezen voor een acrylaatverf, maar ook een elastische, rubberen verflaag is een optie.
 • Terras en buitentrappen: voor een houten terras bestaan er speciale terrasbeitsen en -oliën, zowel transparant als gekleurd. Om valpartijen te vermijden, kan je zelfs kiezen voor een beits met een antislipwerking.
 • Tuinconstructies: wil je de natuurlijke uitstraling van je tuinhuis of tuinafsluiting behouden? Dan kies je best voor een kleurloze beits of olie. In het andere geval is een dekkende lakverf voor buitenhout aangeraden. Gaat het niet om hout, maar om een betonnen tuinmuur of -afsluiting? Dan is een latexverf voor buitengebruik het meest geschikt.

 

BELANGRIJK: vraag advies op maat aan meerdere Schilders

Wil je 100% zeker zijn van de juiste verfsoorten voor jouw buitenschilderwerken? Dan vraag je het best advies op maat aan meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun voorgestelde verfsoorten, maar ook prijzen en andere adviezen vergelijken. Dat is de beste manier om de juiste keuze te maken voor jouw project.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende buitenschilders actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs buitenschilderwerk

De prijs voor buitenschilderwerken hangt vooral af van het soort schilderklus, de staat van de ondergrond, de gebruikte verfsoort en het aantal lagen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort buitenschilderwerkenGemiddelde prijs (excl. btw, incl. materiaal)
Gevel schilderen€ 20 à 40 per m²
Kozijnen schilderen€ 6 à 8 per meter
Deuren schilderen€ 60 à 100 per deur
Dak schilderen€ 30 à 45 per m²
Terras/buitentrap schilderen€ 30 à 45 per m²
Tuinconstructies schilderen€ 30 à 45 per m²

LET OP: voor kleine oppervlakken en detailwerk kan een buitenschilder ook een uurtarief hanteren. Doorgaans rekent zo’n vakman € 40 à 50 per uur. Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw project? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere vakmannen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

buitenschilderwerk

 

Belangrijke aandachtspunten

Buitenschilderwerk lijkt eenvoudiger dan het is. Voor een optimaal, duurzaam eindresultaat doe je daarom liever een beroep op de expertise en ervaring van een professionele buitenschilder. Zo’n vakman houdt onder meer rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Locatie voorbereiden: een vakman zorgt ervoor dat hij vuile verfplekken vermijdt rond je woning. Hij gebruikt beschermingsdoeken op de grond, plakt niet te schilderen oppervlakken af, haalt bloempotten weg, … Zo ben je zeker van net schilderwerk.
 • Ondergrond voorbereiden: een goede voorbereiding van de ondergrond is cruciaal voor het eindresultaat van het buitenschilderwerk. Een vakman zal daarom eerst loszittende verflagen verwijderen, je hout mooi opschuren, loskomende voegen in je bakstenen gevel herstellen, … Pas als de ondergrond proper en in goede staat is, begint de schilder aan het echte buitenschilderwerk.
 • Juiste verfsoort en -techniek: een buitenschilder kiest de juiste verfsoorten voor jouw project en brengt die met de juiste techniek aan. Hij stemt de grondlaag en de afwerkingslagen ook goed op elkaar af. Zo is het bv. geen goed idee om een primer op waterbasis te combineren met een lakverf op solventbasis. Zo’n vakman werkt trouwens enkel met hoogwaardige verven met een lange levensduur.
 • Juiste weersomstandigheden: een buitenschilder begint alleen aan de buitenschilderwerken als de weersomstandigheden optimaal zijn. Zo moet de buitentemperatuur tussen 10 en 20 °C liggen, met een maximale luchtvochtigheid van 75%.
 • Eventuele alternatieven: buitenschilderwerk is niet in elke situatie de meest geschikte oplossing. Zijn je gevel of je dakbedekking bv. te beschadigd? Dan kies je beter voor een nieuwe gevelbekleding of nieuwe dakpannen, leien, … in plaats van een schilderbeurt. Anders loop je het risico dat je buitenschilderwerken een verloren investering zijn.

Advies op maat nodig? Een vakman geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden voor jouw buitenschilderwerken. Zo ben je goed geïnformeerd en kan je de juiste keuzes maken. Ontvang gratis advies op maat bij verschillende buitenschilders actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Hoe de juiste buitenschilder kiezen?

De juiste buitenschilder voor je buitenschilderwerken is essentieel. Maar hoe kies je nu de beste vakman voor jouw project? We zetten kort 6 belangrijke tips op een rij:

 1. Kies een schilder met de juiste specialisatie

  Buitenschilderwerk is een breed begrip. Daarom zullen sommige buitenschilders vooral gespecialiseerd zijn in het verven van crepi en bakstenen gevels en andere dan weer in het schilderen van houten deuren en kozijnen. Voor een correcte en snelle uitvoering kies je daarom beter voor een vakman die gespecialiseerd is in jouw type buitenschilderwerk.

 2. Kijk naar de verschillende kostenposten op de offertes

  Leg zeker de verschillende kostenposten op de offertes naast elkaar. Hoeveel bedragen de materiaalkosten? Rekenen de schilders met een tarief per m² of per uur? Hoeveel voorrijkosten factureren ze? Zijn de vermelde prijzen inclusief of exclusief btw? Durf gerust vragen te stellen over de kostenposten.

 3. Laat je grondig informeren en adviseren

  Staar je tegelijkertijd niet blind op de prijsinfo op de offertes. Ook de concrete adviezen en tips van de buitenschilders kunnen je op termijn namelijk geld uitsparen. Welke verfsoorten bevelen de vakmannen bv. aan en waarom? Hoe zit met de kwaliteit van die verfproducten? Welke voorbereiding raden de buitenschilders aan? Al deze zaken kunnen een impact hebben op het eindresultaat van je buitenschilderwerk.

 4. Check welke werkzaamheden inbegrepen zijn en welke niet

  De inbegrepen werkzaamheden op de offertes kunnen verschillen van buitenschilder tot buitenschilder. Staan de kosten voor voorbereiding (afplakken, schuren) als het reinigen van je gevel of het verwijderen van oude verflagen bv. vermeld? Of hoe zit het met de huur van een steiger voor het schilderen van je buitenmuren of dak? Ga dit grondig na.

 5. Controleer de referenties van de buitenschilders

  Wil je een goed beeld krijgen van de kwaliteit van het werk van de buitenschilders? Zoek dan zeker de nodige referenties op. Vraag hen gerust ook naar enkele recente realisaties. Professionele vakmannen gaan  voor topkwaliteit en tonen je graag hun werk.

 6. Verifieer de garantie op het buitenschilderwerk

  Naast de referenties is ook de garantie op de buitenschilderwerken een goede indicator voor de kwaliteit van een vakman. Een goede buitenschilder geeft je met een gerust hart  lange garantie op zijn werk. Zijn er achteraf toch problemen? Dan zet hij die kosteloos recht.

Gratis offertes aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende buitenschilders actief in je buurt via onze offerteservice.

Lees ook
Betonlook verf
Betonlook verf: info & stappenplan
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
stucwerk repareren
Stucwerk repareren
muren verven tips
Muren verven
plaatsen renovlies
Renovlies behang voor een perfect egale muur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Muur kaleien: origineel en authentiek
Muur kaleien: origineel en authentiek
nieuwbouw verven
Nieuwbouw schilderen
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
kalkverf landelijk
Ecologisch met kalkverf