Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
muren verven tips

Muren verven

Is je behang versleten? Kunnen je muren een opfrisser gebruiken? Of wil je je kamer een nieuwe uitstraling geven? Dan kan je je muren verven. Maar hoe begin je hieraan en hoeveel kost het? Welke kleur kies je? Waar moet je rekening mee houden? Kan je zelf je muren verven of schakel je eerder een specialist in? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Muren verven stappenplan
Muren verven tips
Muren verven kosten
Zelf muren verven of schilder inschakelen?
Inspiratie & voorbeelden
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Welke kleur kies ik om mijn muren te verven?

Een belangrijke keuze die je moet maken wanneer je je muren gaat verven is de kleur. Deze kan je ruimte een volledig andere uitstraling geven. Hieronder gaan we in op het effect van bepaalde kleuren en kleurencombinaties:

 • Lichte kleuren: wit, beige, lichtgrijs, pastelkleuren en andere lichte kleuren laten je ruimte groter lijken.
 • Donkere kleuren: donkere kleuren zoals zwarte muur verf, maar ook donkergroen, donkerblauw, donkerrood… geven je ruimte een knusser gevoel.
 • Koude kleuren: blauw, wit, violet, grijs en andere koude kleuren zijn ideaal voor ruimtes die helderheid en balans moeten uitstralen. Denk dan bijvoorbeeld aan de keuken.
 • Warme kleuren: warmere kleuren zoals rood, oranje, bruin… zijn dan vooral geschikt voor ruimtes waar je rust en gezelligheid wil creëren, zoals de slaapkamer of woonkamer.
 • Muren lichter dan plafond: als je je muren verft in een kleur die lichter is dan de kleur van je plafond, ziet je ruimte er lager uit. Dit is dus handig in oude gebouwen met hoge plafonds.
 • Muren donkerder dan plafond: als je je muren in een donkerdere kleur verft dan je plafond, lijkt je ruimte hoger. Dit zie je vaak bij nieuwbouwwoningen met lagere plafonds.

Advies nodig? Een specialist kan je informeren over de verschillende kleuren voor de verf van je muur en geeft je advies op basis van jouw huis. Ontvang vrijblijvend advies.

muur verf kleuren

 

 

 

 

muren verven: een stappenplan

Hoe ga je nu te werk wanneer je je muren wil schilderen? We zetten hieronder de stappen op een rijtje:

 

1. schilderwerken voorbereiden

Als je je muren gaat verven, is de voorbereiding erg belangrijk. Begin met alle benodigdheden in huis te halen. Denk daarbij aan voldoende verf voor het oppervlak dat je wil verven, verfrollers, een verfbak, iets om de verf mee te roeren, kwasten, een ladder… Verder is het slim om je meubels naar een andere kamer te verplaatsen of af te dekken met een beschermfolie. Zo voorkom je dat er verfspatten op komen. Voorzie ook zeker afplaktape om plinten, ramen, deuren, stopcontacten… af te plakken. Tot slot bedek je ook nog je vloer met een folie, karton, kranten…

 

2. Muur voorbewerken

Nu kan je de muren voorbewerken. Begin altijd met ze goed schoon te maken. Verwijder ook zeker eerst alle oude behang. Zit er juist nog oude verf op je muur? Dan kan je hier perfect overheen verven. Bladdert de oude verf echter af? Dan is het belangrijk om deze eerst te verwijderen. Achteraf moet je er ook voor zorgen dat je ondergrond volledig egaal is. Maak dan gebruik van een vulmiddel en een plamuurmes om kleine gaatjes en oneffenheden weg te werken.

 

3. Muur verven

Nu kan je de muren verven. In de meeste gevallen is het aangeraden om eerst een primer aan te brengen. Dat is een grondlaag die ervoor zorgt dat de verf beter aan de muur hecht. Daardoor krijg je een egaler eindresultaat. Nu breng je de verf aan. Daarbij begin je eerst in de hoeken. Om je grote muuroppervlakten te verven, werk je in vlakken van ongeveer 1 m². Zet in dat vlak eerst verticale strepen en ga er dan horizontaal overheen om de verf gelijkmatig te verdelen. Daarna rol je er nog een keer verticaal over met de verfroller. Zo vermijd je strepen op je muren. Breng ook steeds 2 lagen verf aan en geef deze genoeg tijd om op te drogen.

 

4. schilderwerken afronden

Als je bv. een slaapkamer wil verven in 2 kleuren, gebruik je na het aanbrengen van de eerste kleur een ander materiaal of maak je het materiaal eerst grondig schoon. Als je dan volledig klaar bent met verven, verwijder je al de afplaktape wanneer de verf nog nat is. Zo kan je deze makkelijker verwijderen en heb je minder kans op oneffenheden. Hierna maak je al je gereedschap goed schoon met water. Haal tot slot alle beschermfolie, kranten, karton.. weg en zet je meubels terug in je kamer. Nu kan je genieten van je nieuw geverfde muren!

 

 

muren verven: enkele tips

Wil je zelf aan de slag gaan met het verven van je muren? Hou dan rekening met onderstaande tips:

 1. Haal de juiste materialen in huis

  Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt voor je begint met het verven van je muren. Let er ook op dat deze verfrollers, kwasten, verf… van goeie kwaliteit zijn. Denk van tevoren ook goed na over de kleur van je verf en de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Hou er rekening mee dat je meerdere lagen moet aanbrengen voor een mooi resultaat.

 2. Zorg voor de juiste temperatuur

  Om je binnenmuren te verven, is een juiste temperatuur in de kamer belangrijk. Idealiter ligt die temperatuur tussen 10 en 20° C. Als de kamer te warm is, droogt de verf te snel op. Bij een te lage binnentemperatuur droogt de verf te langzaam of helemaal níet. Stel dus eventueel je verwarming of airco goed af voor een correcte binnentemperatuur.

 3. Let op de luchtvochtigheid in de ruimte

  Om ervoor te zorgen dat de verf mooi droogt, is ook een goede luchtvochtigheid in de kamer belangrijk. Is die luchtvochtigheid te laag? Dan kan je een luchtbevochtiger gebruiken of bakjes water in de kamer zetten. Is de lucht juist te vochtig? Zet dan de verwarming aan of gebruik eventueel een luchtontvochtiger.

 4. Verlucht de ruimte na de schilderwerken

  Als je je muren verft, is een goede ventilatie belangrijk. Zet ramen en deuren echter niet open wanneer je nog bezig bent met verven. De tocht kan er namelijk voor zorgen dat de verf te snel of ongelijk opdroogt. Als de verf is aangebracht, is het wel een goed idee om de kamer te verluchten. Enkel wanneer het buiten erg vochtig is, doe je dit beter niet.

 5. Behandel eerst onderliggende vochtproblemen

  Voor je met het schilderwerk aan de slag gaat, is het slim om te controleren of je muren nog in goede staat zijn, niet poreus zijn en of er geen onderliggende vochtproblemen zijn. Is dat wel het geval? Dan moet je deze problemen eerst oplossen. Schilder dus niet over vochtplekken op je muren heen, aangezien het probleem dan alleen maar groter wordt.

Zeker zijn van een mooi en duurzaam eindresultaat? Schakel dan een professionele schilder in. Deze houdt rekening met alle belangrijke aandachtspunten en kent de juiste technieken om je muren te schilderen. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 schilders in je buurt.

 

 

Muren verven kosten

De prijs om je binnenmuren te schilderen hangt af van heel wat factoren. Denk aan de oppervlakte van je muren, de gekozen verf, eventuele voorbereidende werken… Ook de keuze om zelf je muren te verven of een professionele schilder in te schakelen, zal de prijs beïnvloeden. We zetten de kosten voor beide opties in een overzicht:

 

Prijs zelf muren verven

Met de nodige handigheid en expertise kan je zelf je muren verven, voor € 10 à 40 per liter (excl. btw). Je betaalt dan geen arbeidskosten, maar je moet wel zelf alle vereiste materialen kopen. De prijzen voor het verfmateriaal kunnen sterk uiteenlopen, afhankelijk van wat je precies nodig hebt, de kwaliteit van het materiaal… Zorg dat je altijd een verfroller, kwast, verfbakje, afplaktape en beschermfolie in huis hebt.

 

Prijs schilder inschakelen

Ook de prijs om je muren te laten verven door een professionele schilder varieert aan de hand van het te verven oppervlak, de voorrijkosten, het benodigde materiaal… De kosten van een schilder kunnen bepaald worden per uur of per m². Je mag bv. rekenen op een tarief van € 35 à 40 euro per uur (excl. btw), OF € 15 à 20 per m² (excl. btw). Het uurtarief wordt meestal gebruikt voor het verven van kleinere oppervlaktes, en de prijs per m² voor grotere klussen.

Benieuwd naar de exacte kosten? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van 2 à 3 schilders vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen voor jouw project en kan je een weloverwogen keuze maken. Ontvang prijsvoorstellen voor muren verven.

 

muren verven tips

 

 

Zelf muren verven of schilder inschakelen?

Met de nodige kennis en ervaring kan je zelf je muren verven binnen. Een verkeerde techniek of kleine foutjes kunnen wel al snel zorgen voor een ongewenst resultaat. Door een ervaren schilder in te schakelen, profiteer je van de volgende pluspunten:

 • Advies op maat: ben je nog niet zeker over de meest geschikte kleur voor jouw muren? Of wil je meer weten over de verschillende verfsoorten en hun kwaliteit? Een professionele schilder kan al je vragen beantwoorden en geeft je persoonlijk advies op basis van je wensen en budget.
 • Correcte techniek: een professionele verver kent de juiste technieken om je muren egaal te verven en weet waar hij rekening mee moet houden. Bovendien heeft hij ook de nodige kennis om je ondergrond goed voor te bereiden en je muren goed af te werken.
 • Kwalitatieve materialen: professionele schilders beschikken sowieso over het geschikte materiaal om je muren te verven. Jij moet dat dus niet zelf voorzien. Bovendien is het materiaal van een schilder steeds van hoge kwaliteit.
 • Verlaagd btw-tarief: tot slot geniet je ook nog van een financieel voordeel wanneer je een schilder inschakelt. Je betaalt namelijk slechts 9% btw i.p.v. 21% op alle arbeidskosten, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 2 jaar.

 

Vergelijk vrijblijvend offertes van schilders in je buurt!

Een professionele schilder inschakelen is dus een erg goed idee. Bovendien bespaar jij zelf ook tijd en moeite. Via onze offerteservice kunnen we je in contact brengen met schilders die actief zijn in jouw regio. Zo kan je prijzen, uitvoertermijnen, adviezen… van meerdere experts vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend je offertes.

 

 

Inspiratie & voorbeelden

Nog niet zeker over hoe je jouw muren nu wil verven? Neem dan zeker eens een kijkje naar onze voorbeelden en laat je inspireren:

 

VOORBEELD 1: muren verven woonkamer wit

muurverven binnen

In deze woonkamer werden zowel het plafond als alle muren wit geverfd. Daardoor ziet de woonkamer er ruimer uit. In combinatie met de verlichting en de witte meubels krijgt de ruimte een open en gezellige uitstraling.

 

 

VOORBEELD 2: slaapkamer verven

muren verven

In deze slaapkamer werd gekozen voor eerder donkere kleuren verf op de muur. Het donkergroen geeft de ruimte een knusse, maar toch luxueuze uitstraling. Omdat de muren donkerder zijn dan het plafond ziet de slaapkamer er ook wat hoger uit dan hij eigenlijk is.

 

 

VOORBEELD 3: woonkamer schilderen in twee kleuren

muren schilderen

Bij deze woonkamer werd gekozen voor een combinatie van twee verschillende kleuren. Het grootste deel van de muren en het plafond kregen een gebroken witte kleur. De accentmuur in de bruin oranje tint doorbreekt de witte inkleding van de ruimte. Het geheel ziet er strak én gezellig uit.

 

Professionele schilder nodig?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
buitenschilderwerk gevel
Buitenschilderwerk
nieuwbouw verven
Nieuwbouw schilderen
stucwerk repareren
Stucwerk repareren
Betonlook verf
Betonlook verf: info & stappenplan
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Muur kaleien: origineel en authentiek
Muur kaleien: origineel en authentiek
kalkverf landelijk
Ecologisch met kalkverf
plaatsen renovlies
Renovlies behang voor een perfect egale muur
Verftechnieken: Praktische tips & decoratieve ideeën
Verftechnieken: Praktische tips & decoratieve ideeën
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips