Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TIP: Zo breng je meer ruimtegevoel met kleur

TIP: Zo breng je meer ruimtegevoel met kleur

Kleuren geven een kamer persoonlijkheid en eigenheid. Ze kunnen ruimtes verkleinen of er voor zorgen dat ze net groter en lichter lijken. Kleuren hebben dus een belangrijk invloed op de ruimtelijk ervaring. Naast het ruimtelijk effect kan kleur ook een impact hebben op de gemoedstoestand en de gevoelstemperatuur. Zo voelt een kamer die oranje geschilderd is comfortabel aan bij 20°C terwijl een blauwe kamer bij dezelfde temperatuur al snel koud kan lijken.

Bij het kiezen van kleuren is het dan ook belangrijk af te gaan op de beschikbare ruimte en niet zomaar een vastgelegd kleurenpalet te kopen in de winkel.

 

 

Warme en koude kleuren

Voorbeeld warme en koude kleuren
Interieurdesigner

 

Kleuren hebben onbewust een invloed op de gevoelstemperatuur wanneer je een kamer binnenstapt. Kamers die geverfd zijn in warme kleuren zoals oranje, rood, geel of roodbruin zullen warmer aanvoelen dan kamers in koude kleuren zoals blauw, groen of paars. Zeker op een druilerige dag maakt kleur een groot verschil. Ruimtes die in het noorden of het oosten liggen ontvangen niet veel zonlicht en geef je dan ook best warme kleuren. Ligt je kamer in het oosten of het zuiden, dan kan je gerust koude kleurtonen gebruiken.

 

Psychologisch effect

Kleuren zijn ook in staat emoties op te roepen. Hoewel blauw en groen koele kleuren zijn zullen ze toch een gevoel van kalmte en ontspanning opwekken omdat we ze kunnen associëren met landschapsbeelden zoals bijvoorbeeld de zee of een weide.

Houd ook rekening met de functie van de ruimte. In de slaapkamer kies je best voor rustgevende en evenwichtige tinten zoals groen, bruin of blauw. In werkruimten kan je gerust experimenteren met opgewekte en inspirerende kleuren zoals rood, oranje of turquoise.

De gevoelstemperatuur van een kleur heeft ten slotte ook invloed op het ruimtegevoel. Een kamer die helemaal in dezelfde, koele kleur is geverfd geeft rust en ruimte.

 

 

Heldere en donkere kleuren

roos accent
Interieurdesigner

 

Kleuren weerkaatsen het invallende licht. Hoe helderder het kleur, hoe meer weerkaatsing er zal zijn. Zo weerkaatst invallend licht het best op een helder wit kleur. Zwart zal dan weer het licht absorberen wat de kamer kleiner en intiemer zal doen lijken.

Heb je donkere kleurtonen in gedachte maar wil je toch het ruimtegevoel behouden, dan kan je er ook voor kiezen om enkel een accentmuur te schilderen. Zo creëer je sfeer in de kamer en behoud je toch het open gevoel. Hou hier ook rekening met de functie van de kamer. Voor een wand waar je veel naar kijkt, kies je beter een donkere, rustgevende kleur, omdat de muur zo lijkt te vervagen. In een ruimte waar meer actie is, zoals een keuken of een kinderkamer kan een felle muur perfect.

TIP

Test je gekozen kleuren eerst uit

Wil je echt zeker zijn of je favoriete kleur ook de juiste keuze is, verf dan een groot blad papier in de gewenste kleur en plak dit enkele dagen op de muur. Beoordeel de gekozen kleuren zowel overdag als bij kunstlicht. Indien je nog twijfels hebt kan je altijd langsgaan bij een kleuradviseur of verfwinkel voor kleuradvies.

 

 

Ruimtelijk effect van kleur

Kleuren kunnen een kamer groter, kleiner, breeder of smaller doen lijken. Speel met tinten afhankelijk van het gewenste effect:

 

Kleuren kiezen voor een lage kamer
Shutterstock

 

Een kleine kamer groter laten lijken

Gebruik lichte kleuren die het licht weerkaatsen en geef het plafond een lichtere tint die nauwelijks zichtbaar is met het blote oog. Ook satinverf kan een vergrotend effect hebben omdat het licht beter wordt gereflecteerd.

 

Een kamer hoger doen lijken

Verf het plafond in een lichtere kleur dan de muren en vermijd behangpapier of kleuraccenten met horizontale lijnen. Heb je molures aan het plafond, schilder deze dan net iets donkerder dan het plafond. Zo lijkt de ruimte opnieuw 10 centimeter hoger.

 

Een kamer lager doen lijken

Hier geldt het omgekeerde: verf het plafond in een warme of donkere kleur. Nog meer resultaat krijg je door het kleur van je plafond een stuk door te laten lopen op de muren. Ook brede horizontale kleuraccenten kunnen de kamer lager doen aanvoelen.

 

moderne inrichting met zwarte wand
Shutterstock

 

Een lange ruimte korter doen lijken

Verf de achterwand in een donkere tint of werk hem af met ruwe, donkere materialen. Dit zal de ruimte naar je toe trekken en zorgt bovendien voor een leuk effect in de kamer.

 

Een smalle kamer breder laten lijken

Kies een lichte kleur voor de zijmuren en een donkere kleur voor de korte kopse muren. Breng ook verschillende accenten aan op de lange muren om het lengtegevoel te breken.

 

Professioneel kleuradvies nodig?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Tips voor een wit interieur
Tips voor een wit interieur
Psychologisch effect van kleur in je interieur
Psychologisch effect van kleur in je interieur
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Plafond schilderen: Welke kleuren gebruiken?
Plafond schilderen: Welke kleuren gebruiken?
Woonkamer kleuren kiezen
Woonkamer kleuren kiezen
Behangpapier in een modern interieur
Behangpapier in een modern interieur
keuken verven
Keuken verven: tips en inspiratie
Neutrale kleuren in je interieur
Neutrale kleuren in je interieur
Kleurencombinaties: Kleuren kiezen voor je interieur
Kleurencombinaties: Kleuren kiezen voor je interieur
Tips voor een zwart-wit interieur
Tips voor een zwart-wit interieur
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips