Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Maak je eigen home cinema in de woonkamer

Maak je eigen home cinema in de woonkamer

Het inrichten van een Home Cinema was nog nooit zo éénvoudig. Moderne technologie wordt steeds compacter waardoor je nu ook het cinema-gevoel naar je woonkamer kan brengen met een relatief beperkt budget. Hoe je zelf een geslaagde filmzaal kan nabootsen, ontdek je hier.

 

Home Cinema inrichten: De omgeving

Een goed doordachte indeling kost helemaal niets en zal toch een grote invloed hebben op een geslaagd cinema-gevoel. Invallend zonlicht is een absolute boosdoener en moet je zeker vermijden. Probeer het licht dus te filteren of volledig weg te stoppen. Ook decoratie, opvallende kleuren en circulatiezones worden beter vermeden om storende afleiding te voorkomen.

Gordijnen kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwerpen van een filmzaal. Ze verdoezelen niet alleen de achterliggende muren, deuren of ramen maar zorgen ook voor voldoende geluidsabsorptie. Dit wordt ook toegepast in cinema’s.

 

Home cinema inrichten: flatscreen of projector?

Hoewel de traditionele projector het dichtst aanleunt bij de cinema ervaring hoeft de huidige generatie flatscreens al lang niet meer onder te doen voor een optimale filmbeleving. Door je flatscreen-tv op een zwarte achtergrond te plaatsen laat je het omhulsel veel minder opvallen en kan je ongestoord films bekijken.

 

Home cinema tv
Interieurdesigner

 

Eigenschappen flatscreen-tv

Het grootste voordeel van een tv is dat het beeld veel helderder is bij klaar daglicht. Ook wanneer je naar gewone programma’s zoals het nieuws wil kijken, zal een tv beter passen. Het nadeel aan tv’s is beperkingen qua formaat tenzij je veel geld op tafel kan leggen.

 

Eigenschappen projector

Een projector heeft heel wat charme en zorgt voor een nostalgische sfeer. Als je hem enkel gebruikt tijdens een film-avond blijft hij keer op keer zorgen voor een unieke sfeer die je niet snel beu zal worden. Wil je de projector ook gebruiken om gewoon tv te kijken, zal je al snel merken dat het niet zo aangenaam is voor dagdagelijks gebruik.

Een projector werkt ook met een lamp welke een beperkt aantal branduren heeft. Kijk je er regelmatig tv wordt het al snel een dure aangelegenheid. Het grootste voordeel van een projector is dat je het bijna onzichtbaar kan integreren in je woonkamer. Wanneer je een perfect egale muur hebt, hoef je geen scherm te plaatsen en lijkt het net een witte muur wanneer de projector uitstaat.

 

 

Home Cinema inrichten: Ergonomie

Een flatscreen is geen schilderij dat je twee meter van de grond moet hangen. Om het kijkplezier en het ergonomisch aspect te optimaliseren, hou je best rekening met de ooghoogte in zithouding. Wanneer de ooglijn zich halverwege de bovenste helft van het beeldscherm bevindt, zit je perfect. In de meeste gevallen bevindt deze lijn zich zo’n 95 cm boven de grond. Ook het digital surround system wordt best geplaatst op oorhoogte om een optimaal filmzaal effect te verkrijgen.

 

 

Achtergrondverlichting

Om het cinema-gevoel te optimaliseren, is indirect licht aan de tv-wand een must. Met LED-strips kan je met een minimum aan ruimte licht toevoegen dat verstelbaar is in tal van kleuren. Bij Ikea vind je al een aaneenschakelbare LED-verlichtingsmodule (Dioder) voor €39,95. Sommige tv-toestellen werken ook met geïntegreerde achtergrondverlichting die afgestemd wordt op de kleuren die op het beeldscherm verschijnen.

 

homecinema met blauwe led verlichting
Interieurdesigner
Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling
TV-meubel op maat
TV-meubel op maat
Ideeën voor een moderne woonkamer
Ideeën voor een moderne woonkamer
Woonkamer kleuren kiezen
Woonkamer kleuren kiezen
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar
Tips voor een home office in de woonkamer
Tips voor een home office in de woonkamer
Tips voor het perfecte tv-meubel
Tips voor het perfecte tv-meubel
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
warm landelijk interieur
Tips voor een landelijke woonkamer
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!