De keuken is het zenuwcentrum van het huis waar er veel meer gebeurt dan koken. In de keuken wordt er gegeten en de dagdagelijkse dingen met elkaar besproken. Je kan een keuken perfect samenstellen naar je eigen smaak. In dit artikel bekijken we de moderne keuken en zetten we de belangrijkste kenmerken op een rijtje.

 

Moderne keuken met kookeiland © Shutterstock

 

 

Welke elementen vormen een moderne keuken?

Bij een moderne keuken denken we automatisch aan strakke, witte kasten met een functioneel kookeiland. Geen plaats of ruimte voor rondslingerende potjes en versieringen. Moderne keukens zijn clean en hygiënisch. Kortom een moderne keuken is een comfortabele leefkeuken met geïntegreerde snufjes. 

 

Het Kookeiland 

Bij een moderne keuken wordt er meestal gekozen voor een strak kookeiland met geïntegreerde spoelbakken en kookplaat. Het kookeiland is de blikvanger van je keuken dus bepaalt grotendeels het interieur. De afwerking van het kookeiland, meer bepaald het werkblad zal ervoor zorgen dat het eindresultaat een moderne keuken is. Opties voor de afwerking zijn Corian, Dekton, glas, inox, composiet of beton. 

 

Moderne keuken met kookeiland in composiet © Shutterstock

 

 

Werkbladen voor een moderne keuken

Een volledig witte keuken oogt strak en past perfect binnen een modern interieur. Wil je een naadloze keuken waarbij het werkblad, de spatwand en de spoelbakken in elkaar opgaan, kan je kiezen voor het materiaal Corian. Het is een veelzijdig materiaal dat ook kan gebruikt worden voor je keukenkasten. Op die manier krijg je een spierwitte keuken waarbij alles aanvoelt als één geheel. Meer informatie vind je in het artikel 'Corian in de keuken'. 

 

Wit keukeneiland in Corian - Moderne keukens © Shutterstock

 

Corian is echter niet de enige mogelijk voor een werkblad in een moderne keuken. Inox zorgt niet alleen voor een moderne look maar voegt ook een industrieel sfeertje toe aan het geheel. Roestvrij staal maakt je keuken heel onderhoudsvriendelijk. Een composiet werkblad past in elk type keuken dus is ook een optie voor een modern interieur. Door haar unieke samenstelling kan je kiezen tussen verschillende kleuren en afwerkingslagen. Lees hierover meer in het artikel 'Een composiet werkblad in de keuken'. 

 

Moderne keuken met composiet werkblad © Shutterstock

 

De opties voor een modern werkblad zijn eindeloos. In principe kan je met elk materiaal je keuken een hedendaagse look geven. De populairste materialen naast Corian, composiet en inox zijn glas, dekton en beton. Al deze materialen geven op hun eigen manier iets moderns aan de keuken. In het artikel 'keukenwerkbladen: geschikte materialen en hun prijzen' krijg je een goed overzicht van de populairste materialen. 

 

Werkblad in glas - moderne keuken inrichten © Shutterstock

 

 

Keukenkasten 

De keukenkasten in een moderne keuken zijn meestal vlak en greeploos. Door het gebruik van nieuwe technieken zoals soft-motion en tip-on zijn keukengrepen volledig overbodig. Soft-motion voorkomt beschadiging aan kasten, deuren en lades doordat ze worden afgeremd wanneer iemand ze sluit. De tip-on zorgt ervoor dat je met een kleine duw de kasten of schuiven kan openen. Wil je het iets minder technisch kan je ook opteren voor een greeplijst. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de keukenkast en het werkblad. De strakke lijnen van de keuken worden op deze manier niet onderbroken. 

 

Corian werkblad - moderne keuken zonder greep © Shutterstock

 

Moderne keuken met graniet werkblad - greeploos © Shutterstock

 

 

Inbouw toestellen

De strakke look mag niet onderbroken worden door de spoelbakken of de technische apparaten zoals de oven en de microgolf. Je kiest best voor een inbouwspoelbak, eventueel uit het zelfde materiaal als het werkblad. Hierdoor creëer je nog beter een geheel. Als je de keuken op maat laat maken, kan je ruimtes voorzien waarin de toestellen kunnen verdwijnen.

 

Moderne keuken met inbouw spoelbakken © Shutterstock

 

Online prijzen aanvragen

Overweeg je om een nieuwe keuken te plaatsen? Via onze offertepagina kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele keukenbouwers. Zo kan je niet alleen ontwerpen vergelijken maar ook materialen, werkwijzen en de kostprijs van je nieuwe keuken. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST