Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Feng Shui interieur

Feng Shui inrichting tips

Feng Shui is een 3000 jaar oude leer uit China die zorgt voor goede energie (Ch’i) in het interieur en de woonomgeving. Aan de hand van de 3 Feng Shui principes zal er harmonie gebracht worden in de volledige woning. Dit gebeurt deels door negatieve invloeden om te zetten naar positieve energie om zo rust en genegenheid te creëren. De Feng Shui stijl is dus meer dan een gewone interieurstijl. Het heeft als doel de belangrijke aspecten in het leven zoals liefde, welzijn, welvaart en geluk positief te beïnvloeden. Zelfs wanneer je niet gelooft in deze Chinese leer kunnen de Feng Shui tips je heel wat nuttig advies en inspiratie verschaffen. Je kan zelf makkelijk bepalen in hoeverre je de Feng Shui regels wil volgen.

 

Feng Shui varianten

Door de jaren heen zijn er heel wat Feng Shui varianten ontstaan. Een van de oudste varianten is ongetwijfeld de vormschool van Klassieke Feng Shui. Deze methode is eeuwenoud en heeft als doel de energie van de natuurlijke omgeving zo optimaal mogelijk te gebruiken. Hoewel bij moderne Chinese gebouwen nog wordt uitgegaan van deze basisprincipes worden ook steeds meer andere principes gebruikt zoals de “Acht plekken” methode en de Flying Stars-methode. Omdat al deze methodes vrij ingewikkeld zijn, zullen wij ons houden tot de algemene basisreges die in elke stroming terugkomen.

 

feng shui inrichting
Shutterstock

 

 

Feng Shui – De basis

feng shui chi

Bij elke Feng Shui variant speelt Qi, beter gekend als Chi een grote rol. Dit is een dynamische energiestroom die doorheen de woning moet lopen. Het doel bij het inrichten, is de leefomgeving zodanig in te richten dat de Chi zo goed mogelijk doorheen het huis kan stromen. Het begrip Chi wordt ook gebruikt om de kwaliteit van een ruimte te beschrijven aan de hand van negatieve, positieve, giftige en welvarende energie.
 

yin yang

De twee tegengestelde krachten Yin en Yang zijn ook vaste waarden bij Feng Shui en andere Aziatische filosofische stelsels. Deze tegengestelde krachten vullen elkaar perfect aan. Denk maar aan warm en koud, man en vrouw, licht en donker of droog en vochtig. Om een goede gezondheid en geluk aan te trekken moeten deze tegengestelde krachten in harmonie en evenwicht zijn!

 

feng shui elementen

Ook de vijf elementen water, vuur, aarde, metaal en hout zijn belangrijke punten bij een Feng Shui inrichting. Deze elementen moeten vloeiend in elkaar overgaan en samen een constructieve cyclus vormen. Bij slechte combinaties kunnen deze elementen elkaar ook verzwakken. Men spreekt dan van een destructieve cyclus.

 

 

 

Feng Shui interieur: Algemene regels

In een Feng Shui interieur is het belangrijk voldoende ruimte vrij te houden zodat er ruimte is voor nieuwe energie. Hou de deuren ook vrij zodat de Chi doorheen de woning kan stromen. Deze algemene regels zijn toepasbaar voor de volledige woning.

 

 

Kamers inrichten volgens de Feng Shui

Ook per kamer zal de manier van indelen anders zijn volgens de Feng Shui leer. Dit naargelang de functie van de kamer en de locatie:

 

De woonkamer

In de woonkamer staat het gezinsleven centraal. Je ontvangt er vrienden en familie en zal er ook ontspannen. De woonkamer ligt volgens de Feng Shui leer liefst in het voorste gedeelte van het huis en bestaat best uit een vierkante of rechthoekige kamer. L-vormige kamers kan je rechthoekige karakters geven door delen af te schermen met gordijnen, kasten of room dividers.

Feng Shui woonkamer
Shutterstock

De zetels en stoelen staan bij voorkeur naar elkaar gericht in een vierkante of rechthoekige vorm. Let er wel op dat er telkens voldoende circulatieruimte is zodat de Chi ongehinderd kan doorstromen. De yang- energie in de kamer kan je dan weer versterken door heldere algemene verlichting te plaatsen. Aangezien het gezinsleven centraal staat is het ook aangewezen dit te benadrukken door bv. een groot familieportret op te hangen in een centrale plaats in de kamer.

 

De slaapkamer

De slaapkamer is een privé aangelegenheid waar je heel wat tijd doorbrengt. Het is een multifunctionele ruimte waar je slaapt, boeken leest en even tot rust kan komen. Volgens de Feng Shui regels moet net zoals bij de woonkamer het bed geplaatst worden met zicht op de deur. Bij het plaatsen van spiegels moet je er ook letten dat het bed niet weerkaatst wordt.

Feng-Shui slaapkamer
Shutterstock

Ook kleuren zijn heel erg belangrijk voor een positieve energie in de slaapkamer. Grote muuroppervlakken kan je bekleden met gordijnen en zachte kleuren zoals wit, roze, lichtgroen en zachte blauwtinten. Probeer elektronische apparaten te bannen uit de slaapkamer omdat dit de stroming van de Chi kan belemmeren. Wanneer je toch elektronische apparatuur wil plaatsen kan je deze ’s nachts altijd van het oog onttrekken door ze te plaatsen in een kast of te verschuilen achter een gordijn.

 

De keuken

Een prettig gevoel creëren tijdens het koken is essentieel in een Feng Shui keuken. Zorg dat er voldoende circulatieruimte is en dat onnodige spullen makkelijk opgeborgen kunnen worden. Tracht ook zicht te hebben op de volledige ruimte en de deur.

 

De badkamer

De badkamer is de ruimte waar heel wat waterenergie aanwezig is. Om de balans met andere natuurelementen te behouden is het aangeraden te werken met hout en planten in de badkamer. Ook een grote spiegel zorgt voor positieve energie in de badkamer.

Feng Shui badkamer met bamboe
Shutterstock
Vakman of interieurspecialist zoeken in je buurt?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
interieur japanse stijl
Tips voor een Japans interieur
indische inrichting
Tips voor een Indiaas interieur
wereldinterieur
Etnische invloeden in je interieur
loft industrieel met beton
Tips voor een industrieel interieur
Marokkaans interieur met wittinten
Marokkaans interieur
retro scandinavisch interieur
Tips voor een Scandinavisch Interieur
Tips voor een Pop art interieur
Tips voor een Pop art interieur
Landelijk wit interieur
De cottage stijl - Tips voor een landelijke inrichting
De metropolitan stijl - Haal de sfeer van Hollywood in huis
De metropolitan stijl - Haal de sfeer van Hollywood in huis
Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting
Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet