Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
interieur japanse stijl

Tips voor een Japans interieur

De traditionele Japanse bouw- en interieurkunst is voor veel architecten een bron van inspiratie. Bekende architecten als Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright hebben zich sterk laten beïnvloeden door de Japanse architectuur. De fascinatie die wij als Westerlingen hebben voor Oosters interieurdesign is eenvoudig te begrijpen: rust, ruimte, sereniteit, stilte en oog voor detail. Dit zijn zaken waar wij in het haastige Westen stiekem naar verlangen. Hoe bereik je dit thuis? In eerste instantie door de kunst van het weglaten.

 

 

Open ruimtes

Japanners houden van ruimte in het interieur en mooie uitzichten op de natuur. Deze voorliefde voor ‘ruimte’ hangt nauw samen met het Japanse begrip “Ma”.  Ma betekent: ruimte, stilte, leegte. In de Japanse cultuur vind je overal verwijzingen naar dit begrip terug. In interieurs vertaalt het zich in minimalistisch design waarbij de lege ruimtes net zo belangrijk zijn als de elementen die er zich in bevinden. 

Wanneer je een Japans interieur wil creëren of elementen eruit wil gebruiken, is het respect voor ruimte het basisprincipe dat je in acht moet nemen. Dat houdt niet in dat je ineens al je meubels moet verkopen maar veeleer dat je bewust leert omgaan met de ruimte die je hebt. Afscheid nemen van een kast die je eigenlijk niet nodig hebt, maakt een wereld van verschil.

 

Verschuifbare houten wand - japanse woonkamer
Shutterstock

 

Misschien bestaat er een mogelijkheid om ergens een muur uit te breken of kun je scheidingen aanbrengen met kamerschermen of andere transparante materialen. Probeer een open lay-out te verwezenlijken met zo min mogelijk massieve afscheidingen.

 

 

Meubels kiezen: hou het simpel!

Minimalisme en eenvoud zijn sleutelwoorden in Japans interieurdesign. Dat betekent niet een gebrek voor detail. Integendeel, door het ontbreken van een overvloed aan visuele prikkels kan de aandacht veel meer gefocust zijn op een bepaald object in het interieur.

Dat object hoeft niet om aandacht te schreeuwen met allerlei pracht en praal. De aandacht is vanzelfsprekend dankzij weinig afleiding. In een Japans interieur kies je het best voor minimalistische meubels. Denk daarbij aan strakke lijnen, vierkante vormen, neutrale kleuren en natuurlijke materialen zoals ruwe zijde, wol en katoen. Geen franjes en versieringen, …. hou het simpel.

 

Japans interieur - woonkamer
Shutterstock

 

 

Japanse accessoires

Minimalistische meubels kan je goed combineren met accessoires van natuurlijke materialen zoals een wollen sprei of zijden kussens. De vloer bekleedt je met ’tatami matten’. Dit zijn traditionele Japanse vloermatten gemaakt van geperst rijststro.

Wil je het echt goed aanpakken, mag een Shoji of Fusuma eigenlijk niet ontbreken. Een Shoji is een Japanse schuifdeur die traditioneel wordt gebruikt als scheidingswand of als raambedekking. Maar je kan ze ook los gebruiken als kamerscherm. Ze zijn gemaakt van hout en bedekt met transparant rijstpapier.

 

japans interieur
Shutterstock

 

 

Japanse kleuren

Kenmerkend voor een Japans interieur is het neutrale kleurgebruik. Wit, zwart, bruin, grijs en antraciet zijn veel voorkomende kleuren. De overige kleuren zoals geel, groen, blauw en vooral rood komen vaak terug als accentkleur. Bloemen en planten geven kleur aan het interieur want natuur speelt in het algemeen een grote rol binnen het Japanse design.

 

interieur japans
Shutterstock

 

 

decoratie uit rijstpapier of bamboe

Rijstpapier en bamboe zijn veel gebruikte materialen in Japanse interieurs. Rijstpapier (Washi) wordt daarbij voornamelijk gebruikt voor kamerschermen, lampen en raamdecoratie. Bamboe zie je veel terug in afscheidingen tussen ruimtes en voor gebruik als vloerbedekking of raamdecoratie.

 

lampen rijstpapier
Shutterstock

 

In de winkel kun je allerlei raamdecoratie met bamboe kopen en er zijn ook lamellen te koop van doorzichtige materialen. Datzelfde geldt voor rolgordijnen en paneelgordijnen. Je kunt deze uitstekend gebruiken om een Japanse uitstraling aan het interieur te geven.

 

Terras uit bamboe
Shutterstock

 

Ben je al een beetje geïnspireerd? We hopen van wel want het Oosten heeft veel te bieden, niet alleen op het gebied van interieurdesign maar ook op het gebied van levenswijsheid en filosofie. Wil je nog wat meer tips? Kijk dan even naar het artikel:  7 kenmerken van een Zen interieur.

 

Vakman of interieurspecialist zoeken in je buurt?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
De metropolitan stijl - Haal de sfeer van Hollywood in huis
De metropolitan stijl - Haal de sfeer van Hollywood in huis
retro scandinavisch interieur
Tips voor een Scandinavisch Interieur
Tips voor een Pop art interieur
Tips voor een Pop art interieur
loft industrieel met beton
Tips voor een industrieel interieur
wereldinterieur
Etnische invloeden in je interieur
indische inrichting
Tips voor een Indiaas interieur
Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting
Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting
Feng Shui interieur
Feng Shui inrichting tips
Marokkaans interieur met wittinten
Marokkaans interieur
Landelijk wit interieur
De cottage stijl - Tips voor een landelijke inrichting
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren