Het werkblad is het eerste dat je opvalt wanneer je een keuken binnenstapt. Ze bestaan in allerlei materialen, kleuren en diktes. Elke type heeft haar intrinsieke voor- en nadelen. Welk werkblad is voor jouw keuken de beste? De keuze wordt bepaald door twee belangrijke punten: budget en kookstijl. Laat je inspireren door onderstaande tips en ideeën.
 

werkblad materialen kiezen © Shutterstock


Materialen kiezen

Een werkblad dient onderhoudsvriendelijk, hygiënisch, hittebestendig en bestand te zijn tegen dagelijks gebruik, vlekken, zuren en krassen. Hierbij is ook belangrijk dat lichtere materialen een groter ruimtegevoel creëren. Hier vind je een kort overzicht van de verschillende mogelijke materialen om keukenwerkbladen in te vervaardigen.

 

Composiet

Composiet werkbladen zijn heel populair en passen in elk type keuken. Het bestaat uit een samenstelling van kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Met eigenschappen zoals waterdicht, krasbestendig en hygiënisch is het de perfecte keuze voor de keuken. Het grootste nadeel van composiet is dat hete pannen en potten blijvende plekken kunnen veroorzaken. De kostprijs van composiet is aan de hoge kant. De gemiddelde prijs varieert tussen €600 en €700 de vierkante meter. Lees meer in het artikel 'Een composiet werkblad in de keuken'. 

 

Composiet keukenwerkbladen © Shutterstock

 

 

Graniet

Er bestaan verschillende soorten natuursteen: graniet, marmer, blauwe hardsteen, … Graniet wordt het vaakst gebruikt in de keuken vanwege haar luxueuze en rustieke uitstraling. Een granieten werkblad is hitte- en krasbestendig. De meeste soorten zijn echter licht poreus waardoor vocht kan binnendringen en vlekken nalaten. Kies je voor een gepolierd granieten werkblad zal dit probleem naar de achtergrond verdwijnen. Lees meer over de voor- en nadelen in het artikel ‘Graniet werkblad in de keuken’. Graniet is een duur materiaal, je kan het al vinden voor €275 maar het kan snel oplopen tot €500 de vierkante meter.

 

Werkblad witte graniet - keuken © Shutterstock

 

 

Hout

Voor een warme sfeer in huis kies je het best voor een houten werkblad. Vroeger werden bijna alle werkbladen in hout vervaardigd maar tegenwoordig neemt de populariteit af. Hout is namelijk niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Om dit te voorkomen wordt er meestal een beschermende toplaag aangebracht. De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort. Vanaf €100 de lopende meter vind je al een eiken werkblad voor de keuken. Alle informatie in het artikel 'Houten werkblad in de keuken'. 

 

Houten werkblad - keuken © Shutterstock

 

 

Inox

Inox zorgt voor een moderne, industriële look want was lang voorbehouden voor de grote keuken van restaurants. Roestvrij staal heeft vele voordelen zoals hitte- en vochtbestendig en gemakkelijk in onderhoud. Krassen hebben daarentegen vrij spel bij dit materiaal, maar na verloop van tijd draagt dit bij aan het effect van jouw werkblad. Inox is vrij duur. Je betaalt al snel tussen de €400 en €450 de lopende meter. 

 

Inox werkbladen in de keuken © Shutterstock

 

 

Corian

Corian werd 30 jaar geleden ontwikkeld door Dupont voor industrieel gebruik. Het is een veelzijdig materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt voor werkbladen in de keuken. Het grootste voordeel van Corian is dat de naden onzichtbaar afgewerkt kunnen worden. Dit zorgt voor een mooi afgewerkt geheel, vooral aangeraden bij een keukeneiland. Verder is het onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Het is wel niet hittebestendig en gevoelig voor krassen. Lees meer over de voor- en nadelen in het artikel ‘Corian in de keuken’. De gemiddelde prijs per lopende meter bedraagt €400.

 

Corian werkblad - keuken © Shutterstock

 

 

Keramiek

Het keramische werkblad heeft pas recent haar intrede gemaakt in de keuken maar is enthousiast onthaald door het natuurlijke, stoere uitzicht. Keramiek is hitte-, vlek- en krasbestendig en is perfect te combineren met andere materialen. Het minpuntje van keramisch werkbladen is dat je moet opletten met zware of scherpe voorwerpen. Als deze hard op het werkblad zouden vallen, kan er een scheur ontstaan.

 

Werkbladen in keramiek © Shutterstock

 

 

Glas

Glas is een vrij nieuw product als het gaat om werkbladen. Je vindt het voornamelijk terug in moderne keuken met aandacht voor design. Het wordt gemaakt van industrieel gehard glas waardoor het waterdicht, kras- en hittebestendig is. Een keukenwerkblad wordt voortdurend gebruikt en op glazen werkbladen zie je elke vette vinger, elke gemorste druppel,… Daarnaast is het materiaal broos aan de randen waardoor er na verloop van tijd blutsen of scherpe kanten kunnen ontstaan. De prijs is erg afhankelijk van de kwaliteit en schommelt tussen €120 en €700 euro. Glas zorgt voor een exclusieve en luxueuze uitstraling.  

 

Werkblad in glas - keuken © Shutterstock

 

 

Beton

Met een gepolierd betonnen werkblad krijgt jouw keuken meteen een moderne, industriële look. Beton is hard, glad, slijtvast en bestand tegen hitte. Door het beton te polieren wordt het minder gevoelig voor vlekken en is het een onderhoudsvriendelijke keuze. Bovendien zijn betonnen keukenwerkbladen goedkoop, de prijs schommelt tussen de €200 en €400 per vierkante meter. Het is een erg zwaar materiaal waardoor het schade kan berokken aan jouw keukenkasten. Er wordt niet vaak gekozen voor beton in de keuken omdat het blad sneller kan breken. Lees alles over de voor- en nadelen in het artikel 'Een keukenblad in beton'. 

 

Werkbladen in beton voor de keuken © Jp Walker

 

 

Kunststof

Een aanrecht in kunststof is verkrijgbaar in duizend en één soorten waardoor je het volledig kan afstemmen op je eigen smaak. Kunststof bestaat doorgaans uit twee lagen. De onderste laag bestaat uit multiplex. Hierboven wordt er een flinterdun laagje laminaat aangebracht zodat het werkblad krasbestendig is. Het grootste pluspunt van kunststof is de kostprijs. De prijs van zulke werkbladen schommelt tussen €80 en €100 euro de lopende meter. Het werkblad is echter niet hittebestendig en goedkope imitaties zien er niet altijd even mooi uit.

 

kunststof keukenwerkbladen © Shutterstock

 

 

Dekton

Het nieuwe materiaal Dekton bestaat uit een mengeling van glas, kwarts en porselein. Het resultaat is een hard en waterdicht materiaal geschikt voor werkbladen. Dekton heeft dezelfde natuurlijke look als natuursteen maar is niet poreus en dus beter bestand tegen vlekken. De werbladen in Dekton zijn hitte-, kras- en vlekbestendig. Meer details over dit geavanceerde materiaal vind je terug in het artikel 'Keuken werkblad in Dekton'. Het grootste nadeel is de prijs. Dekton is één van de duurste materialen om een werkblad mee te vervaardigen. Het schommelt tussen €300 en €400.

 

Keukenwerkblad dekton© Dekton by Cosentino

 

 

Ideale hoogte en dikte voor keukenwerkbladen

De ideale hoogte voor een keukenwerkblad is tussen de 90 en 95 cm. Je kan de hoogte natuurlijk ook afstellen op de persoon die het meest in de keuken werkt. De dikte van het werkblad kan je zelf kiezen. De minimumdikte zal bij de meeste materialen +/- 3 cm bedragen. Zwaardere materialen zoals graniet vragen wel voldoende ondersteuning als je kiest voor een dikkere uitvoering.

 

Keukenwerkbladen in grijze composiet © Shutterstock

 

 

KeukenWerkbladen op maat

Werkbladen worden speciaal voor jou op maat gemaakt; met uitzondering voor een kant-en-klare toonzaalkeuken. In de meeste gevallen wordt het opgemeten na de plaatsing van de keukenkasten. Op deze manier zal het werkblad tot op de milimeter passen. Het bestellen van een op maat gemaakt werkblad vergt even geduld.

 

Grijze Corian - werkblad keuken © Shutterstock

 

 

Online prijzen aanvragen

Overweeg je om een nieuwe keuken te plaatsen? Via onze offertepagina kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele keukenbouwers. Zo kan je niet alleen ontwerpen vergelijken maar ook materialen, werkwijzen en de kostprijs van je nieuwe keuken. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST