Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding

Vast tapijt: De warmste vloerbekleding

Het vast tapijt heeft een poos aan populariteit moeten inboeten door de opkomende concurrentie van laminaat en linoleum. Inmiddels is het echter bezig aan een stevige opmars en zie je ze weer  vaker terugkomen in slaapkamers, bovenverdiepingen en appartementen. Niet onterecht want een vast tapijt is heerlijk warm aan de voeten en er is heel wat keuze aan moderne tapijtstoffen. Er zijn echter nogal wat verschillen in kwaliteit:

 

Kwaliteit van de onderlaag

Vaak kun je door naar de rug van het vast tapijt (onderlaag) te kijken, al een redelijke inschatting van de kwaliteit maken. Een vasttapijt met een onderlaag van latex (foam) zal kwalitatief gezien een stuk minder zijn dan een vasttapijt met een rug van vilt of textiel. Tegenwoordig wordt er gelukkig steeds meer aandacht besteed aan een hoge kwaliteit onderlaag wat de levensduur van de vloerbedekking sterk ten goede komt. Een onderlaag van vilt of textiel zorgt voor comfort. Het is lekker warm aan de voeten en het heeft ook een geluidsisolerende werking.

 

Dichtheid van de bovenlaag

Het comfort van een vast tapijt wordt voor een groot deel bepaald door de dikte ervan. De duurzaamheid  hangt echter vooral samen met de dichtheid (densiteit) van de bovenlaag. Hoe hoger deze densiteit des te duurzamer de vloerbedekking is. Je kunt het zelf makkelijk testen door met je duim in het vasttapijt te drukken. Wanneer de tapijtvezels snel weer omhoog komen, is er sprake van een goede dichtheid. Op het etiket van het tapijt wordt meestal ook de dichtheid van de polen vermeld (aantal grammen per vierkante meter).

 

Vast tapijt appartement
Shutterstock

 

Vast Tapijt: Materialen

Een vast tapijt kan van een groot aantal materialen worden gemaakt. Zo zijn natuurlijke materialen als wol, geitenhaar en katoen geschikt om in tapijtgaren verwerkt te worden. Populair zijn tegenwoordig ook de materialen van plantaardige afkomst zoals jute, kokos, sisal en vlas.

Synthetische stoffen worden ook veel toegepast bij de productie van tapijt. Het voordeel van deze kunststof materialen is dat ze zeer sterk zijn en goed te reinigen. In synthetische tapijten vindt je vaak polyamide, polyacryl, polyester en polypropyleen terug. Combinaties tussen natuurlijke en synthetische stoffen worden ook vaak in een vloerbedekking toegepast waardoor de beste eigenschappen van de materialen verenigd worden.

 

Getuft of geweven vast tapijt

Een geweven tapijt is kwalitatief gezien aan te bevelen boven een getuft tapijt. Het verschil zit in de manier waarop het tapijtgaren aan de onderlaag is bevestigd. Bij een getuft vast tapijt wordt het garen in een latexlaag verwerkt, bij een geweven vasttapijt wordt het garen in een onderlaag van textiel of jute geweven of geknoopt.  Bij een geweven tapijt heb je over het algemeen meer keuze in patronen en combinaties van kleuren. Het spreekt voor zich dat een geweven vloerbedekking door de complexere productiewijze ook wat duurder is dan een getuft tapijt.

Welk tapijt kies ik best? 

Dat is vooral afhankelijk van je eigen smaak, de gewenste look en je beschikbaar budget. Een gespecialiseerde plaatser van vast tapijt kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing waardoor jij verzekerd bent van een kwalitatief en mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.  

 

 

Beige tapijt slaapkamer
Shutterstock

 

vast tapijt plaatsen

Een vasttapijt is over het algemeen makkelijk te plaatsen. Afhankelijk van de ondergrond en de gewenste beloopbaarheid, kan het gelijmd worden of  gespannen op speciale ’tapijtlatten’. Zelfklevende stroken worden ook vaak toegepast om vaste vloerbedekking te leggen.

 

Juiste textuur kiezen

Een vast tapijt in huis kan zeer mooi zijn en praktisch in onderhoud, mits je de juiste textuur kiest. Zo zijn gladde en zachte oppervlakken (met een korte pool) prima geschikt en relatief eenvoudig schoon te houden door regelmatig te stofzuigen. Wil je een wat zachter oppervlak, kies dan voor een gekroesd tapijt of voor een vloerbedekking met warme krullen.

Maar onthoud: hoe langer en zachter de haren, hoe meer onderhoud je eraan hebt want een hoogpolig tapijt is lastig te stofzuigen. Op gebied van kleuren en lijnen is alles mogelijk. Heel wat mensen kiezen voor een neutrale kleur maar ook een opvallende zebraprint zoals bij onderstaande slaapkamer is perfect mogelijk.

 

Vast tapijt zebraprint
Shutterstock

 

Prijs vast tapijt

Voor een kwalitatief goed vast tapijt betaal je ongeveer 20 tot 40 euro per vierkante meter. Wil je het ook laten plaatsen dan mag je hiervoor rekenen op een prijs tussen de 10 à 15 euro per vierkante meter. Met een budget van 50 euro per vierkante meter heb je dus al een compleet afgewerkte vloer met hoogwaardig vast tapijt. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijs voor jouw project? Maak gebruik van onze online offerteservice.

TIP

Regelmatig stofzuigen

Stofzuig regelmatig het tapijt. Het liefst twee keer per week. Je verwijdert hierdoor niet alleen stof en huidschilfers maar ook zand en andere vuiligheid. Zand is trouwens een van de grootste vijanden van wat voor tapijt dan ook. Door regelmatig te stofzuigen komen de poolvezels van het tapijt weer netjes omhoog. Zorg voor een goede droogloopmat of een vuilrooster bij de voordeur. Hiermee vang je al een groot gedeelte van het ergste vuil op. Je schoenen uitdoen binnen is natuurlijk ook een optie.

 

Vast tapijt laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
cementgebonden gietvloer woonkamer
Cementgebonden gietvloeren
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Gekleurde cementtegels met patroon
Cementtegels: Soorten, patronen & prijzen
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk
Gietvloeren
Gietvloeren
Terracotta tegels: klassiek chique
Terracotta tegels: klassiek chique
natuursteen tegels plaatsen
Natuursteen tegels: Eigenschappen van een natuurstenen vloer
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
pvc vloer betonlook
Betonlook pvc
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden