Soorten beveiligingscamera's en hun mogelijkheden
Wanneer je van plan bent je woning of bedrijf extra te beschermen is een beveiligingscamera een logische beslissing. Je kan perfect nagaan wat er gebeurt is bij inbraken en het voorkomt betwistingen met verzekeringen, politie en inbrekers. In dit artikel vind je een overzicht terug van de soorten beveiligingscamera’s met hun functies en richtprijzen.
Soorten beveiligingscamera’s en hun functies
Alvorens prijzen van beveiligingscamera’s te vergelijken is het belangrijk na te gaan welke types er verkrijgbaar zijn. Een bewakingscamera die afgesteld is op jouw wensen en omgeving zal zorgen voor het beste resultaat en zekerheid. Onderstaand vind je een overzicht van de belangrijkste functionaliteiten:
Infrarood nachtdetectie (IR-camera’s)
Camera’s die uitgerust zijn met zogenaamde IR-leds maken het mogelijk ook in een donkere omgeving te filmen. Dit is bijzonder handig omdat inbrekers een vals gevoel van veiligheid krijgen in een niet verlichte omgeving. Kwalitatieve IR-camera’s kunnen tot wel 50 meter ver filmen. Als goedkoop alternatief kan ook gewerkt worden met verlichting op basis van een bewegingsdetector.
IP-beveiligingscamera
Een IP beveiligingscamera kan aangesloten worden op NAS-netwerken wat de mogelijkheid heeft om beelden op te slaan. Sommige fabrikanten van NAS-apparaten stellen ook applicaties ter beschikking om de beelden te bekijken vanaf je smartphone of een externe computer. De beelden worden verstuurd via het internet.
Draadloze beveiligingscamera
Om snel en zonder breekwerk van start te gaan is een draadloze beveiligingscamera een prima keuze. Helaas zijn er bij de goedkope versies van dit type camera’s ook enkele nadelen verbonden. Zo moet je de batterijlevensduur goed monitoren, bestaat de kans dat het draadloos signaal verstoord wordt en vergroot de kans op onscherpe beelden en storingen.
Beveiligingscamera buiten- of binnengebruik
Wanneer je de omgeving buitenshuis wil monitoren moet je zeker gebruik maken van speciale beveiligingscamera voor buiten. Deze zijn beschermt tegen condensatie waardoor de beelden niet gaan vertroebelen. Hou er wel rekening mee dat je geen deel van de openbare weg mag filmen. Dit wordt aanschouwt als schending van de privacy waardoor het beeldmateriaal rechtsgeldig ongeldig verklaard zal worden.
Welk type beveiligingscamera’s kies ik best?
Dat is vooral afhankelijk van je eigen wensen en beschikbare budget. Bovenstaande functies zijn maar enkele van de vele mogelijkheden. Een gespecialiseerde installateur van beveiligingscamera’s kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw project. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van installateurs actief in jouw buurt via de offertepagina.
Software en besturingssystemen voor camerabewaking
Naast het kiezen van de juiste camera zal ook de keuze van software een grote impact hebben op de functies en het gebruiksgemak van je beveiligingscamera. Opnemen van beelden, bewegingsdetectie, comprimeren en bijhouden van beelden worden voornamelijk geregeld door het besturingssysteem.
Om je beeldmateriaal veilig te stellen wordt er ook best een back-up genomen op een externe locatie. Zo zijn je beelden beschermt tegen beschadigingspogingen en brand.
Prijs beveiligingscamera vergelijken: Doe-het-zelf of laten plaatsen
Beveiligingscamera’s laten plaatsen biedt heel wat voordelen. Zo heeft de installateur diverse opleidingen genoten om zwakke schakels te detecteren en uit te schakelen. Je krijgt steeds een oplossing op maat en hoeft op de installatie en de materialen maar 6% BTW te betalen. Plaats je de beveiligingscamera’s zelf dan moet je steeds 21% BTW betalen. Bij een kwalitatieve installatie verdien je de installatie zo al snel terug.
Dankzij het fiscale voordeel kan je ook een deel van de aankoopprijs terugverdienen via je belastingaangifte wanneer je de installatie laat uitvoeren.
Camerabewaking laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk