Het draadloos alarmsysteem en zijn vele mogelijkheden
Een draadloos alarmsysteem is een eenvoudig te installeren vorm van beveiliging tegen inbraak. Er zijn nauwelijks breekwerken nodig voor de plaatsing en je kan het systeem later makkelijk uitbreiden. Hier bespreken we de mogelijke uitvoeringen van draadloze alarminstallaties en de prijzen.
Welke uitvoering kiezen?
Er zijn heel wat mogelijkheden als je een draadloos alarmsysteem laat plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een standaardpakket, maar er zijn heel wat opties om je alarm nog uit te breiden met allerlei functies.
1) Standaard draadloos alarmsysteem
Een standaardpakket van een draadloos alarmsysteem bestaat doorgaans uit een bedieningspaneel, enkele detectoren en een sirene. De detectoren kunnen op verschillende manieren werken. Meestal gaat het om bewegingsdetectoren, die de sirene doen afgaan als ze beweging waarnemen, of om raam- en deurcontacten, die het alarm doen afgaan als een raam of deur geopend wordt.
Ook de sirene biedt verschillende opties. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een binnen- of buitensirene, of voor een stil alarm. Een stil alarm zendt een signaal naar een meldkamer, die deel uitmaakt van een uitgebreide alarminstallatie. Later in dit artikel meer over de meldkamer.
2) Uitgebreide alarminstallaties voor extra beveiliging
Wil je je woning of kantoor wat meer beveiligen, dan kan je je draadloos alarmsysteem nog wat uitbreiden. Hiervoor zijn er verschillende opties:
-
- draadloos alarmsysteem met camera: een draadloos alarm uitbreiden met camerabewaking laat je toe beelden te maken van je woning of kantoor als je niet aanwezig bent. Let er bij de installatie van bewakingscamera’s ook op dat je een goed opslagsysteem voor de beelden installeert.
- meldkamer: de sirene van een standaard alarminstallatie werkt afschrikkend, maar er moeten natuurlijk stappen ondernomen worden als het alarm afgaat. Hiervoor kan je een beroep doen op een meldkamer. Als het alarm in je woning of kantoor afgaat, kan in de meldkamer beslist worden wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld het sturen van een beveiligingsploeg of het verwittigen van de hulpdiensten.
- alarm combineren met domotica: dankzij domotica kunnen heel wat toestellen in huis automatisch, vanuit een centraal bedieningspaneel of vanop afstand bediend worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rolluiken die automatisch openen bij zonsopgang of het regelen van de verlichting in huis. Ook een draadloze alarminstallatie kan ingewerkt worden in zo’n domoticasysteem. Met een app voor je smartphone of tablet kan je dan bijvoorbeeld je draadloos alarm in- en uitschakelen of de beelden van je bewakingscamera’s bekijken.
- Rook- en CO-melders: een alarmsysteem hoeft niet alleen een beveiliging tegen inbraak te zijn, het kan ook een waarschuwing zijn bij rook- of CO-vorming. Door rook- en/of CO-detectoren te installeren verhoog je de veiligheid van de bewoners aanzienlijk. Lees hier meer over alarminstallaties met een geïntegreerd brandalarm.
Wil je een draadloos alarmsysteem laten plaatsen? Dan vergelijk je best offertes van verschillende installateurs. Zo kan je de voordeligste prijs voor jouw project vinden. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen bij specialisten in het installeren van alarmsystemen. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.
Prijzen draadloos alarmsysteem plaatsen
Wil je je woning of kantoor beveiligen met een draadloos alarmsysteem, hou er dan rekening mee dat heel wat elementen een invloed hebben op de prijs. Onder meer de uitvoering (standaard installatie of uitgebreid systeem), het aantal detectoren en het gekozen merk beïnvloeden de kosten van een alarmsysteem. Bovendien hanteren veel beveiligingsfirma’s die alarmsystemen met een meldkamer aanbieden een maandelijks tarief voor deze dienst.
Voor de installatie van een standaard draadloos alarm in een gemiddelde woning kan je je verwachten aan prijzen tussen 1.000 en 2.000 euro. Voor uitgebreide installaties, bijvoorbeeld uitgerust met bewakingscamera’s, kunnen de kosten nog oplopen.
Wil je een draadloze alarminstallatie in je woning of kantoor? Een professionele installateur van alarmsystemen kan je vertellen wat het beste draadloze alarm is voor jouw situatie. Door een erkend installateur in te schakelen kan je overigens ook rekenen op een correcte plaatsing en op de nodige info over de te volgen wetgeving bij de plaatsing van een alarmsysteem.
Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van alarmsystemen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Klik hier voor meer informatie.
Nog enkele veelgestelde vragen
Hieronder vind je nog enkele veelgestelde vragen over de plaatsing van een draadloos alarmsysteem:
1) Kan je het systeem later uitbreiden?
Je kan later makkelijk elementen aan de installatie toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld later je alarm nog uitbreiden met extra detectoren. Hou er wel rekening mee dat de nieuwe componenten op technisch vlak geschikt moeten zijn voor aansluiting op het bestaande systeem.
2) Heeft een draadloos alarm ook nadelen?
Draadloze alarminstallaties hebben dan wel enkele interessante voordelen, zoals de makkelijke plaatsing en de uitbreidingsmogelijkheden, maar er zijn ook enkele nadelen. Zo moet je na een tijd de batterijen van het systeem vervangen. Daarnaast is er ook de kans op storingen. De elementen van het systeem communiceren namelijk via radiogolven, andere apparaten met eenzelfde frequentie kunnen dan ook de installatie verstoren. Dit kan echter opgelost worden door te kiezen voor een systeem met dubbele frequentie. De kans op storingen wordt dan zo goed als uitgesloten.
3) Draadloos of bekabeld alarmsysteem kopen?
Wil je een alarmsystemen kopen maar twijfel je nog tussen een bekabeld en een draadloos systeem? Dan weeg je best de voordelen van beide varianten tegen elkaar af.
In vergelijking met draadloze alarminstallaties vereisen bekabelde alarmsystemen wat meer breekwerk bij de installatie (hogere plaatsingskosten) en ze zijn ook moeilijker uit te breiden. Bekabelde varianten zijn dan weer minder gevoelig voor storingen, wat ze wat betrouwbaarder maakt. Een professionele installateur van alarminstallaties kan voor jou bepalen wat het beste systeem is voor jouw situatie.
Alarmsysteem laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk