Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
renovatie kozijnen

Renovatie kozijnen

In sommige gevallen is het beter om je kozijnen volledig te renoveren en in andere gevallen volstaat een  herstelling. Wat is de beste keuze in jouw situatie? En op welke kosten mag je ongeveer rekenen? We zetten het voor je op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: volledige renovatie kozijnen
OPTIE 2: herstelling kozijnen
CONCLUSIE: wat is voor mij de beste keuze?

Offertes aanvragen

 

 

Kozijnen renoveren of herstellen?

Laat je nu beter je huidige kozijnen helemaal vervangen? Of kan je de beschadigingen nog laten repareren? Een overzicht:

 

Een renovatie van kozijnen is een goed idee als…

 • je kozijnen de oorzaak zijn van energieverlies en geluidshinder.
 • je graag een volledig nieuw uiterlijk voor je woning wil.
 • er sprake is van onherstelbare of structurele schade aan je kozijnen.
 • je zeker wil zijn van een lange levensduur van je kozijnen.

Verder in het artikel vind je meer info over het renoveren van je kozijnen.

 

Een herstelling van kozijnen is een goed idee als…

 • je kozijnen op wat beschadigingen na nog in goede staat zijn.
 • de beschadigingen klein of oppervlakkig zijn.
 • je kozijnen nog voldoende isoleren.
 • het niet is toegestaan om ingrijpende veranderingen aan je kozijnen uit te voeren (bv. bij beschermde gebouwen).

Verder in het artikel vind je meer info over het herstellen van je kozijnen.

renovatie kozijnen

 

 


OPTIE 1: volledige renovatie kozijnen

Je bent recent verhuisd naar een woning die aan een grondige renovatie toe is? Voldoen je huidige raamkozijnen niet meer aan de isolatievereisten? Of wil je een nieuwe voordeur die past bij je nieuwe garagepoort? Dan zal je je kozijnen en/of deuren moeten laten vervangen.

 

Waarom kozijnen renoveren?

 • Nieuw aanzicht: investeren in nieuwe kozijnen geeft je de kans om je woning een nieuwe look te geven. Wil je graag een modernere woning? Of eerder een rustieke woonstijl? De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Optimale isolatiewaarden: nieuwe, kwalitatieve kozijnen zorgen voor optimale thermische en akoestische isolatiewaarden. Zo heb je niet langer last van warmteverlies en omgevingsgeluiden.
 • Waardevermeerdering woning: betere isolatiewaarden resulteren in een hoger Energielabel voor je huis. In combinatie met de nieuwe uitstraling zorg je voor een aanzienlijke waardevermeerdering van je woning.
 • Duurzame investering: nieuwe ramen en deuren zijn een duurzame investering. De meeste materialen gaan tientallen jaren mee, zijn erg robuust, roesten niet en vergen weinig tot geen onderhoud.
 • Subsidie kozijnen: onder bepaalde voorwaarden kan je genieten van subsidies en financiële voordelen, bv. de investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor nieuwe kozijnen en hoogrendementsglas . Vraag meer informatie aan je kozijnenpecialist.

 

 

renovatie kozijnen: mogelijkheden

Je wil je verouderde binnen- of buitenschrijnwerk vervangen voor nieuwe kozijnen? Stel je kozijnen samen op basis van de volgende 4 elementen:

 

1. Type kozijnen

Er zijn verschillende soorten kozijnen waaruit je kan kiezen. Die bepalen in grote mate het aanzicht van je woning. Welk kozijntype had je in gedachten? Een vast raam, een valraam, een draaikiepraam of een mooi schuifraam? Welk soort deur wil je? Een reguliere draaideur, een dubbele buitendeur of een uniek ontwerp op maat? En kies je daarbij voor bijkomende lichtinval of niet?

 

2. Materialen

Zowel binnen- als buitenschrijnwerk is beschikbaar in verschillende materialen. Een kort overzicht van de meest gangbare keuzes:

 • PVC: deze kunststof is voordelig en veelzijdig. Met PVC kan je zowat ieder raam en elke deur vormgeven. Dit relatief goedkope en bovendien onderhoudsarme materiaal is verkrijgbaar in uiteenlopende afwerkingen. Met behulp van een structuurfolie kan je zelfs een fraaie hout- en aluminiumlook met PVC realiseren.
 • Hout: hout is een tijdloze favoriet voor zowel binnen- als buitenschrijnwerk. Van nature heeft hout goede isolatiewaarden. Je kan kiezen uit een ruime selectie aan verschillende houtsoorten met elk hun eigen karakteristieke uitstraling.
 • Aluminium: dit metaal is licht en tegelijk erg sterk. Daardoor is aluminium uiterst geschikt om grote raampartijen met slanke profielen vorm te geven.
 • Staal: dit is een luxueus, maar prijzig materiaal waarmee je die typische elegante, zwarte frames en decoratieve elementen kan creëren. Ook in industriële interieurs oogt staal erg stijlvol.

TIP: wil je gericht de kenmerken, voor- en nadelen, … van deze materialen vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij verschillende plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

3. Beglazing

Het plaatsen van kwalitatieve beglazing is een must bij de renovatie van kozijnen om te beantwoorden aan de huidige isolatienormen. Glas kan je ook integreren in deurconstructies. Denk maar aan deuren met (decoratieve) glasvlakken of inzetbogen. Je hebt keuze uit de volgende types beglazing:

 • Standaard dubbel glas: zoals de naam doet vermoeden bestaat standaard dubbel glas uit 2 stevige glasplaten met daartussen een met lucht gevulde spouw. Dubbele beglazing is de goedkoopste optie, maar heeft een lagere isolatiewaarde dan de onderstaande glassoorten.
 • Hoogrendementsglas: dit glastype is de hedendaagse norm bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Hier gaat het ook om 2 glasplaten, maar de ruimte tussen het glas is opgevuld met edelgas en een speciale isolerende coating.
 • Driedubbel glas: wil je graag bijna-energieneutraal bouwen? Dan is triple glas de beste keuze. Dankzij de 3 glaslagen heeft dit glas de hoogste isolatiewaarde.

 

4. vormgeving & afwerking

Naast het type, het materiaal en de beglazing kan je ook op vlak van de afwerking van je kozijnen tal van keuzes maken. Een kort overzicht:

 • Vormgeving: je kan het aanzicht van zowel je binnen- als buitenschrijnwerk helemaal personaliseren. De mogelijkheden en combinaties zijn haast eindeloos: zo kan je voor bogen kiezen, de dikte van de raam- en deurkozijnen bepalen, het uitzicht van je deurpanelen vormgeven, …
 • Kleur: elk materiaal beschikt over een waaier aan designmogelijkheden. Kies uit diverse RAL-kleuren of ga voor een unieke afwerking in 2 kleuren, met een specifiek reliëf of een bepaalde glansgraad.
 • Afwerking: de finishing touch van je kozijnen wordt bepaald door de detaillering. Kies uit een enorme verscheidenheid aan grepen en raam- en deurbeslag. Laat ten slotte je schrijnwerk afwerken met decoratieve elementen als freeswerk, deurgrillen of designroosters, brievenbuskleppen, …

BELANGRIJK: Vraag advies aan een specialist!

Wil je graag je verouderde houten kozijnen renoveren? Of wil je investeren in driedubbele beglazing, maar zijn je huidige raamkozijnen ongeschikt? Laat dan het renoveren van je kozijnen over aan een specialist met de juiste expertise. Hij onderzoekt de mogelijkheden van het project en bespreekt samen met jou je wensen en verwachtingen.

TIP: wil je een goed beeld krijgen van de verschillende materialen, afwerkingen, … van je nieuwe kozijnen? Vraag dan verschillende voorstellen aan bij plaatsers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen uitvoeringen, maar ook prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

prijs renovatie kozijnen

Hoeveel betaal je nu precies voor nieuw binnen- en buitenschrijnwerk in je woning? De prijzen zijn afhankelijk van het type kozijnen, het materiaal en de afmetingen, de beglazing en de afwerking.

 

Prijs nieuwe kozijnen

Voor nieuwe kozijnen mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

MateriaalType kozijnPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PVCVast kozijn€ 100 à 250
Draaikiepraam/valraam€ 150 à 300
Schuifraam€ 700 à 900
HoutVast kozijn€ 150 à 300
Draaikiepraam/valraam€ 250 à 400
Schuifraam€ 800 à 1.000
AuminiumVast kozijn€ 250 à 400
Draaikiepraam/valraam€ 400 à 550
Schuifraam€ 1.100 à 1.500
StaalVast raam€ 325 à 520
Draaikiepraam/valraam€ 520 à 700
Schuifraam€ 1.400 à 2.000

 

Prijs nieuwe kozijnen

Benieuwd naar de prijzen voor een standaard binnen- en buitendeur? Je vindt richtprijzen terug in de onderstaande tabel:

Type deurMateriaalPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Standaard buitendeurPVC€ 1.400 à 2.000
Hout€ 1.500 à 2.200
Aluminium€ 1.700 à 2.500
Staal€ 2.000 à 5.000
Standaard binnendeurPVC€ 800 à 1.000
Hout€ 900 à 1.100
Aluminium€ 1.100 à 1.300
Staal€ 2.500 à 3.500

LET OP: de kostprijs van een kozijnen renovatie is afhankelijk van vakman tot vakman. Bovendien zijn bepaalde voorbereidende werken nog niet in de prijs opgenomen. Ontvang je graag enkele voorstellen op maat? Dan kan dat gratis, snel en eenvoudig via onze offertedienst. Vul het formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen vrijblijvend offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

 

houten kozijnen renoveren

 


OPTIE 2: herstelling kozijnen

Kozijnen vertonen na verloop van tijd onvermijdelijke sporen van slijtage. Die doen in de meeste gevallen afbreuk aan het aanzicht van je schrijnwerk. Hebben je kozijnen en deuren verder geen grote structurele schade? Dan kan je ze laten herstellen.

 

Waarom kozijnen herstellen?

 • Goedkoper: een likje verf, een beschadiging opvullen, lokaal een barst herstellen, … In die gevallen is het vervangen van kozijnen niet nodig. Zo’n herstelling komt uiteraard goedkoper uit dan een volledige renovatie van je kozijnen.
 • Minimale overlast: je kozijnen repareren gebeurt snel en eenvoudig. Afhankelijk van de toegepaste methode vereist de herstelling doorgaans geen breekwerken.
 • Geen ingrijpende veranderingen: woon je in een beschermd gebouw? Dan is het niet toegestaan om grote veranderingen door te voeren aan je buitenschrijnwerk. In dit geval zijn de aanbreng van een transparant beschermmiddel en lokale herstellingen vaak de enige oplossing.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je je schrijnwerk herstellen door een ervaren plaatser? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Voorwaarde hiervoor is wel dat je ook je isolatieglas laat plaatsen tijdens de herstelwerkzaamheden. Bovendien ben je verzekerd van de professionele uitvoering van de reparatie!

 

 

Herstelling kozijnen: mogelijkheden

Hoe gaat het herstellen van kozijnen precies in z’n werk? Dat hangt sterk samen met het materiaal waaruit je binnen- en buitenschrijnwerk is vervaardigd. Daarnaast speelt ook de ernst van de beschadiging een grote rol in wat nog mogelijk is. We zetten het voor je op een rij:

 

1. Sporen van verwering & slijtage herstellen

Krasjes, scheuren, deuken of schuurplekken, …: vaak zijn deze kleine beschadigingen in raam- en deurkozijnen eenvoudig weg te werken met aangepaste lak- en spuittechnieken of een speciale herstel folie.

Bij houten buitendeuren of houten deuren in vochtige ruimtes kan je te maken hebben met houtrot. Grote aangetaste delen dienen dan helemaal uitgesneden, opgevuld of zelfs vervangen te worden. Dit probleem laat je best tijdig oplossen door een ervaren vakman.

 

2. Schilderen, beitsen, oliën, …

Heb je last van hardnekkige verkleuringen op je ramen of deuren? Of ben je misschien gewoon het huidige aanzicht van je schrijnwerk beu? Dan kan je je kozijnen voorzien van een nieuw likje verf. In principe is het mogelijk om alle materialen te beschilderen, maar dan moet je wel rekening houden met de ondergrond en daarop je verfkeuze baseren.

Houten kozijnen renoveren kan ook door middel van zandstralen of luchtgommen. Zo verwijder je efficiënt de oude afwerkingslagen en kan je daarna je ramen opnieuw beitsen, vernissen, …

 

3. Nieuwe beglazing plaatsen

Heb je te maken met een gebarsten of verbrijzelde ruit? Of wil je je huidige beglazing vervangen door glas met een hogere isolatiewaarde? Dan kan dat relatief snel en efficiënt zonder al te veel stofvorming. Je kozijnen moeten wel breed en stevig genoeg zijn om hoogrendementsglas of driedubbel glas te kunnen dragen. Is dit niet het geval? Dan laat je je kozijnen beter vervangen.

 

4. Beschadigde elementen vervangen

Klemmende ramen en deuren, verroest of haperend hang- en sluitwerk, verdwenen stootdoppen of kapotte sloten … Na lange tijd is de kans groot dat je binnen- en buitenschrijnwerk 1 van deze problemen ondervindt. In dit geval volstaat het vervangen van het hang- en sluitwerk om je deuren en ramen weer optimaal te doen functioneren.

Vraag advies aan een specialist!

Ongeacht het raamtype, het materiaal of de aard van de slijtagesporen, … Een expert weet hoe hij deze moet herstellen. Hij past zijn methodes aan op basis van het materiaal waaruit je schrijnwerk is vervaardigd voor een optimaal eindresultaat. En is een reparatie van je  kozijnen of het plaatsen van nieuwe beglazing op de een of andere manier niet mogelijk? Dan kan je bij hem ook terecht voor professioneel advies over een grondige renovatie van je binnen- of buitenschrijnwerk!

Schrijnwerkers actief in je buurt contacteren? Dat kan! Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van diverse plaatsers via het offerteformulier.

 

 

Kostprijs kozijnen herstellen

Bij licht beschadigde kozijnen is het niet altijd noodzakelijk om meteen naar nieuw schrijnwerk te grijpen. Indien ze niet de oorzaak zijn van energieverlies of grotere structurele problemen, is herstellen een prima optie. Enkele richtprijzen:

Type herstellingGemiddelde prijs (excl. btw)
Kleine herstellingen€ 150 à 200 per uur
Kozijnen schilderen€ 6 à 8 per strekkende meter
Kozijnen zandstralen of luchtgommen€ 20 à 40 per m²
Nieuwe beglazing plaatsen€ 50 à 200 per m²
Beschadigde elementen vervangenPrijs op aanvraag

LET OP: de prijzen variëren op basis van de aard van de beschadiging of slijtage, de moeilijkheidsgraad van de klus en de arbeidsduur. Wil je graag een prijs op maat ontvangen voor de herstelwerkzaamheden? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een vakman actief in je buurt.

 

 

renovatie kozijn binnendeur

 


CONCLUSIE: kozijnen renoveren of herstellen?

Kies je nu beter voor het volledig renoveren van je kozijnen of volstaat een herstelling? We zetten beide mogelijkheden kort op een rij:

 • Volledige renovatie kozijnen: dit is de aangewezen oplossing bij sterk beschadigde kozijnen of wanneer je ramen en deuren de oorzaak zijn van overmatig energieverlies en/of geluidshinder. Zo krijgt je woning een volledig opgefriste uitstraling en stijgt deze in waarde.
 • Herstelling kozijnen: een reparatie is vooral aan te raden bij kleine beschadigingen die de oorzaak zijn van jarenlange verwering of een (mislukte) inbraakpoging. Ook nieuw glas plaatsen kan, maar dan moet je huidig raam- en deurwerk wel voldoen aan bepaalde vereisten. Is dit niet het geval? Dan laat je beter meteen nieuwe kozijnen plaatsen.

TIP: laat jij nu beter je kozijnen renoveren of herstellen? Een ervaren plaatser helpt je bij het maken van de juiste keuze. Wil je gericht het advies van verschillende vakmannen vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere professionals actief in je buurt via onze offerteservice.

Renovatie kozijnen laten uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
zolder verbouwing
Renovatie zolder
renovatie badkamer kosten
Renovatie badkamer
renovatie nieuw dak
Renovatie dak
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
totaalrenovatie voor en na
Totaalrenovatie
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker aanbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden