Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
totaalrenovatie voor en na

Totaalrenovatie

Bij een totaalrenovatie van je woning komt heel wat kijken: omgevingsvergunning, materiaalkeuzes, de renovatiewerken zelf, … Een goede coördinatie en opvolging is dus essentieel om zo’n groot verbouwproces tot een goed einde te brengen. Wie kan je begeleiden bij de totale renovatie van je woning? En hoeveel kost een totaalrenovatie ongeveer? We zetten het op een rij in dit artikel.

Ga snel naar:
Stappenplan totaalrenovatie
Totaalrenovatie prijs
Tips totaalrenovatie
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis offertes aan

 

 

Hoe totaalrenovatie aanpakken?

Een succesvolle totaalrenovatie van je huis, appartement, … staat of valt met een uitgekiende voorbereiding en opvolging. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de uit te voeren renovatiewerken vlot en correct verlopen. Maar door wie laat je zo’n groot project nu opvolgen? En wie voert de renovatiewerken uit? We zetten het even op een rij:

 

1. Voorbereiding en opvolging van de totaalrenovatie

Bij een totale renovatie van je woning werk je samen met verschillende partijen en in verschillende fases. Om het noorden niet te verliezen, kies je dus best 1 persoon die je hele project tot in de puntjes voorbereidt, coördineert en opvolgt van a tot z. De verschillende opties op een rij:

 

OPTIE 1: 1 totaalaannemer

Sommige totaalrenovatie aannemers bieden totaalpakketten aan. Zij zorgen ervoor dat je op je beide oren kan slapen door het hele project in handen te nemen: van de analyse van je woning tot de oplevering van je project. Grotere bedrijven werken zelfs met renovatiecoaches, interieurarchitecten, … bij wie je tijdens het hele verbouwproces terecht kan met vragen. Je kan naast de totaalaannemer ook zelf een (interieur)architect aanstellen voor advies over materialen, inrichting, indeling van de ruimtes, …

  • 1 aanspreekpunt voor je totaalrenovatie
  • Advies op maat van jouw situatie en wensen
  • Op voorhand duidelijke afspraken over timing en totale kostprijs
  • Geen besparing door zelf de totaalrenovatie te coördineren
  • Geen betrouwbare 2e partner om advies en prijzen te vergelijken

 

Samenwerken met 1 aannemer voor je totaalrenovatie? Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: (interieur)architect

Naast een totaalaannemer kan ook een (interieur)architect de volledige coördinatie van je totaalrenovatie op zich nemen. Gaat het om grote structurele werken die een omgevingsvergunning vereisen? Dan moet je een bouwtekening laten opmaken door een architect. Je kan ook kiezen voor een interieurarchitect die alle plannen tekent en dan je dossier laat indienen door een gewone architect. Een andere mogelijkheid is om een (interieur)architect in te schakelen voor advies, maar de coördinatie zelf te doen of over te laten aan 1 aannemer.

  • 1 aanspreekpunt voor je totaalrenovatie
  • Advies op maat van jouw situatie en wensen
  • Op voorhand duidelijke afspraken over timing en totale kostprijs
  • Veel ervaring en expertise op vlak van interieurinrichting, design, …
  • Iets duurder dan samenwerken met een totaalaannemer
  • Geen besparing door zelf de totaalrenovatie te coördineren

 

Samenwerken met een (interieur)architect voor je totaalrenovatie? Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: totaalrenovatie zelf coördineren

Is een planning opmaken een kolfje naar jouw hand? Kan je goed het overzicht bewaren en heb je veel verstand van (ver)bouwen? Dan kan je eventueel zelf de voorbereiding en coördinatie van je totaalrenovatie uitvoeren. Voor het ontwerp van je woning en deskundig interieuradvies kan je dan altijd nog een beroep doen op een (interieur)architect.

  • Goedkoper dan samenwerken met een aannemer of architect
  • Zelf de touwtjes van je totaalrenovatie in handen
  • Geen aanspreekpunt bij vragen over je totaalrenovatie
  • Meer stress tijdens het hele verbouwproces. Je moet zelf alles in goede banen leiden en plannen.
  • Minder duidelijk zicht op timing en totale kostprijs
  • Geen financiële bescherming bij verkeerde keuzes of tegenvallers tijdens de uitvoering

 

 

2. Uitvoering van de werken bij totaalrenovatie

Naast de voorbereiding en de coördinatie van je totaalrenovatie is er natuurlijk ook de uitvoering van de renovatiewerken zelf. Ook hier kan je kiezen voor verschillende opties:

 

optie 1: 1 totaalaannemer

Naast de voorbereiding en coördinatie van je project kan een totaalrenovatie aannemer ook de werken zelf uitvoeren. Hij coördineert dan de verschillende onderaannemers en houdt ook de planning strikt in het oog. Wil je eventueel zelf bepaalde werken uitvoeren (bv. afbraakwerken)? Dan kan je dat met de aannemer eerst bespreken.

  • Correcte en snelle uitvoering van de renovatiewerken
  • Geen discussies over verantwoordelijkheid bij fouten
  • Duidelijk zicht op de kostprijs en de timing van de renovatiewerken
  • Geen besparing op arbeidskosten in vergelijking met doe-het-zelven

 

Samenwerken met 1 aannemer voor je totaalrenovatie? Ontvang gratis offertes op maat.

 

optie 2: aannemer én (interieur)architect

Bij de uitvoering van de totaalrenovatie van je huis, loft, appartement, … kan je ook kiezen voor de combinatie van een (interieur)architect en een aannemer. Die laatste voert dan de renovatiewerken uit en de eerste waakt over de planning, het budget en de kwaliteit van het geleverde werk.

  • Correcte en snelle uitvoering van de renovatiewerken
  • Geen discussies over verantwoordelijkheid bij fouten
  • Combinatie van technische kennis (aannemer) en creatief interieuradvies op maat (architect)
  • Duidelijk zicht op de kostprijs en de timing van de renovatiewerken
  • Geen besparing op arbeidskosten in vergelijking met doe-het-zelven

 

Samenwerken met een (interieur)architect voor je totaalrenovatie? Ontvang gratis offertes op maat.

 

optie 3: verschillende vakmannen

In plaats van samen te werken met 1 aannemer voor de uitvoering van je totaalrenovatie kan je ook zelf verschillende vakmannen zoeken. Denk bv. aan een installateur van je verwarmingsinstallatie, een dakdekker, een isolatiespecialist, een plaatser van vloeren, …

  • Correcte uitvoering van de renovatiewerken
  • Keuzevrijheid voor de vakmannen waarmee je samenwerkt
  • Moeilijker om de verschillende werkzaamheden op elkaar af te stemmen
  • Geen duidelijk zicht op de kostprijs en de timing van de renovatiewerken
  • Mogelijke discussies over de verantwoordelijkheid bij fouten
  • Geen besparing op arbeidskosten in vergelijking met doe-het-zelven

 

Samenwerken met verschillende vakmannen voor je totaalrenovatie? Ontvang gratis offertes op maat.

Wie begeleidt mijn totaalrenovatie het best?

Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie, wensen en budget. Gaat het bv. om kleinere renovaties zonder grote structurele wijzigingen? Dan is het interessant om samen te werken met 1 aannemer, eventueel gecombineerd doe-het-zelven. Bij zeer ingrijpende totaalrenovaties is het aangeraden om samen te werken met een (interieur)architect. Dat is iets duurder, maar je krijgt wel deskundig advies op maat doorheen het hele project. Zo ben je zeker van een gerenoveerde woning op maat van jouw wensen en met zo weinig mogelijk onaangename verrassingen tijdens het project.

TIP: zoek je naar een aannemer en/of (interieur)architect om de totale renovatie van je woning in goede banen te leiden? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Stappenplan totaalrenovatie

De ene totaalrenovatie is de andere niet. De uit te voeren werken (centrale verwarming, ventilatie, gevel, dak, …), de gewenste afwerkingsgraad, de oppervlakte van de woning, …: het verschilt allemaal van project tot project. De volgende stappen vormen echter de rode draad door de meeste totaalrenovaties:

 

STAP 1: Analyse van je woning

Een grondige bouwkundige check van je woning is het startpunt van je totaalrenovatie. Om achteraf onaangename verrassingen te vermijden, is het essentieel om eerst na te gaan waar de mogelijke pijnpunten zitten wat gerenoveerd moet worden. Hoe zit het met de algemene stabiliteit van het gebouw? Zijn de waterleidingen en het sanitair aan vervanging toe? Is er een nieuwe dakbedekking nodig? Een totaalrenovatie aannemer of een (interieur)architect kunnen je bijstaan tijdens deze analyse.

 

Stap 2: ontwerp van je totaalrenovatie

Is het duidelijk welke werken je wil laten uitvoeren (energetische renovatie, nieuwe indeling van de ruimtes, interieurinrichting, materiaalkeuzes, …)? Dan kan je een ontwerp laten opmaken op maat van jouw wensen én de wetgeving (bv. bouwtechnische eisen uit het Bouwbesluit 2012).

 

stap 3: planning van je totaalrenovatie

Op basis van je ontwerp maakt de totaalaannemer, (interieur)architect of jijzelf een minutieuze planning op van de verschillende werkzaamheden. Dat is belangrijk om zeker te zijn dat deze werken elkaar vlot opvolgen. Je begint best bij de meest elementaire basisbehoeften (stabiliteitswerken, centrale verwarming, …), gevolgd door de minder noodzakelijke ingrepen. Eventueel kan je enkele van die laatste punten nog schrappen als je niet binnen je budget zou blijven.

 

stap 4: administratieve voorbereiding

Een totale renovatie van je woning gaat ook gepaard met de nodige administratie. Je mag niet vergeten om de aanvraag voor de omgevingsvergunning in te dienen, de nodige offertes aan te vragen, …

 

stap 5: Budget voor je totaalrenovatie

Op basis van de vorige stappen kan je al een inschatting maken van het kostenplaatje voor je totaalrenovatie. Wil je zeker zijn dat de kosten niet verder de pan uit swingen? Maak dan duidelijke afspraken rond de totaalrenovatie prijs met je totaalaannemer of (interieur)architect en leg die vast in een overeenkomst. Het is ook belangrijk om na te gaan op welke subsidies je recht hebt om de kosten van je totaalrenovatie te drukken. Hou er ook rekening mee dat je misschien tijdelijk moet verhuizen tijdens de werken. Ook dat kan geld kosten.

 

stap 6: uitvoering van de renovatiewerken

Uiteindelijk is het moment aangebroken om de verschillende renovatiewerken uit te voeren. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de aannemer(s) over onvoorziene tegenvallers tijdens de werkzaamheden, eventuele werken die je zelf wil doen om de prijs te drukken, …

 

TIP: wil je al de bovenstaande puzzelstukjes mooi in elkaar doen vallen? Dan is het aanbevolen om samen te werken met een (interieur)architect, een totaalaannemer of zelfs beide. Op zoek naar zo’n specialist om je totaalrenovatie te coördineren en uit te voeren? Ontvang gratis advies op maat van jouw project via onze offerteservice.

 


Totaalrenovatie prijs

Hoeveel kost een totaalrenovatie ongeveer? De kosten voor een totaalrenovatie hangen vooral af van de oppervlakte van je woning, welke werken nodig zijn (energetische renovatie, structurele werken, …), de afwerkingsgraad (basic of luxueus), enz. Bij een klein gebouw zonder grote structurele wijzigingen mag je rekenen op een totaalrenovatie prijs tussen 40.000 en 75.000 euro, incl. btw en arbeidskosten. Gaat het om een grotere woning die je een complete metamorfose wil geven? Dan kom je al snel uit op een kostenplaatje van 75.000 à 200.000 euro, incl. btw en arbeidskosten. We zetten ook nog de kosten voor enkele vaak voorkomende werken tijdens een totale renovatie op een rij:

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De uiteindelijke prijs van jouw totaalrenovatie hangt af van de gekozen materialen, de graad van afwerking, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Ook de prijzen van de aannemer(s) en de (interieur)architect kunnen verschillen. Wil je graag prijzen, voorstellen, adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Druk de prijs van je totaalrenovatie met subsidies

Een totale renovatie van je woning is uiteraard een enorme investering. Gelukkig kan je de kosten van je totaalrenovatie drukken met tal van subsidies en financiële voordelen. Zo kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor:

  • Subsidie verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE): je kan als VvE een subsidie ontvangen voor verschillende energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van isolatie, hoogrendementsglas, een energiezuinig ventilatiesysteem…
  • Energiebespaarlening: dit is een lening van de overheid met een aantrekkelijke rente voor energiebesparende werken in je woning. Je kan min. 1.000 euro en max. 71.000 euro lenen, met een looptijd van 7 tot 20 jaar.
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): deze subsidie kan je krijgen als je investeert in isolatie of een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie als een warmtepomp of zonneboiler.
  • Gemeentelijke premies: ook je gemeente kan subsidies uitreiken voor verschillende renovatiewerken. Doe dus zeker navraag hiernaar.
  • Verlaagd btw-tarief: als je woning ouder is dan 2 jaar kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 9% in de plaats van 21% voor de arbeidskosten voor het isoleren, schilderen, stukadoren… van je woning.

TIP: een aannemer of (interieur)architect kan je verder informeren over de subsidies, bepalen op welke subsidies je recht hebt en helpen bij de aanvraag. Ontvang gratis advies op maat.

 

 

totaalrenovatie
Voorbeeld totaalrenovatie voor en na

 

Tips totaalrenovatie

Een goede samenwerking met een totaalaannemer en/of een (interieur)architect, dat is het fundament voor een totaalrenovatie zonder zorgen. Je brengt daarom best de volgende tips in de praktijk voor een geslaagd renovatieproject:

  • Vergelijk offertes van verschillende aannemers/(interieur)architecten: een totale renovatie van je woning is een groot project met veel facetten. Ga dus niet over één nacht ijs en vergelijk grondig de offertes van 3 à 4 verschillende specialisten die je project kunnen begeleiden. Check zeker ook hun referenties en kies voor een partner actief in je buurt (minder verplaatsingskosten). Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen.
  • Bepaal zorgvuldig je budget: ga je financiële mogelijkheden na en stem de renovatiewerken af op dat budget. Je kan altijd met je bank de mogelijkheden van een renovatielening overlopen. Vergeet ook niet om extra budget in te plannen voor mogelijke onvoorziene tegenvallers tijdens de werken.
  • Maak duidelijke afspraken over timing en prijs: uiteraard wil je graag je totaalrenovatie afronden binnen een bepaalde timing en budget. Maak hierover duidelijke afspraken met je gekozen renovatiepartner en leg die vast in een overeenkomst. Zo ben je beschermd tegen eventuele meerprijzen of werken die op de lange baan worden geschoven.
  • Stel geen belangrijke ingrepen uit: stoot je op onverwachte gebreken tijdens bv. de afbraakwerken? Pak die dan ook aan en stel belangrijke ingrepen zeker niet uit omdat ze niet op de planning van je project stonden. Anders kan je dat later nog zuur opbreken met extra kosten.
  • Bereid je praktisch voor: wil je tijdens de werken in je woning blijven wonen? Zorg dan dat je altijd kan rekenen op de basisvoorzieningen. Is dat niet mogelijk? Plan dan goed op voorhand een tijdelijke verhuis in.
  • Denk op lange termijn: denk je aan kinderen? Of heb je al kinderen die later misschien op de zolderkamer een eigen stekje kunnen gebruiken? Bij de totaalrenovatie van je woning hou je best rekening met dergelijke toekomstige evoluties.

 

Inspiratie & voorbeelden van totaalrenovaties

Je laten inspireren en informeren, dat is een essentieel deel van een goede voorbereiding op je totaalrenovatie. Pluis dus interieurmagazines uit, bezoek showrooms en doe ook online inspiratie voor je totaalrenovatie op. Zoals met deze onderstaande voorbeelden:

 

inspiratie: totaalrenovatie badkamer

totaalrenovatie badkamer

Hou je van een moderne, strakke uitstraling? Dan dompel je je badkamer uiteraard ook onder in een minimalistische stijl. Dat kan met grote keramische tegels, maar zoals op het bovenstaande voorbeeld ook met betonstuc. Met dit dunne en tegelijk stevige pleisterwerk met een betonlook kan je trouwens niet alleen je badkamervloer, maar ook de wanden bekleden.

 

inspiratie: totaalrenovatie keuken

totaalrenovatie keuken

Bij een totaalrenovatie van je woning hoort meestal ook een nieuwe keuken. Keukenkasten, het keukenblad, de spatwand, de verschillende keukentoestellen, …: het volledige plaatje moet esthetisch én praktisch kloppen. Zoals op dit bovenstaande voorbeeld met een ingebouwde oven en een fraai kleur- en materiaalcontrast van hout, metaal en strakke witte en zwarte tinten.

 

inspiratie: totaalrenovatie zolder

totale renovatie zolder

De zolder hoeft niet noodzakelijk een kille opslagruimte te zijn. Een totaalrenovatie kan het uitgelezen moment zijn om je zolder om te toveren tot een extra badkamer, bureau, … Of zoals op het bovenstaande voorbeeld tot een gezellige slaapkamer. Let op: je gaat best eerst na of je zoldervloer stevig genoeg is om er een echte leefruimte van te maken.

 

inspiratie: totaalrenovatie woonkamer

totaalrenovatie woonkamer

In de woonkamer brengen we het meeste tijd door. Materiaalkeuzes, de inrichting van het interieur, de indeling van de ruimte, decoratie, …: het is belangrijk om deze puzzel zorgvuldig te leggen. In het bovenstaande voorbeeld kozen de eigenaars voor donkere meubels die contrasteren met witte muren en en een houtsoort met een lichte kleur. Door de zitkamer te scheiden van het bureau met een houten tussenwand creëer je aparte ruimtes zonder het ruimtelijke gevoel te verliezen.

Totaalrenovatie laten uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
renovatie badkamer kosten
Renovatie badkamer
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
duurzame renovatie
Duurzaam verbouwen
renovatie kozijnen
Renovatie kozijnen
zolder verbouwing
Renovatie zolder
renovatie nieuw dak
Renovatie dak
duurzame renovatie
Duurzaam verbouwen
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw