Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zijn je sanitaire voorzieningen versleten? Zitten de muur- en vloertegels los? Of is het interieur van je badkamer verouderd? Dan is een renovatie van je badkamer aangeraden. In dit artikel geven we je meer info over badkamerrenovaties, de kosten, de aandachtspunten en de voordelen van een installateur.

Ga snel naar:
Renovatie badkamer: stappenplan
Prijs renovatie badkamer
Aandachtspunten bij renovatie badkamer
Zelf renoveren of specialist inschakelen?
Inspiratie & voorbeelden
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Mogelijkheden renovatie badkamer

Is je huidige badkamer verouderd of in slechte staat? Dan is een renovatie van je badkamer een verstandige keuze. Afhankelijk van de staat van je badkamer en het gewenste resultaat kan je kiezen tussen twee opties:

 • Gedeeltelijke renovatie badkamer: als je badkamer nog in goede staat is, is het genoeg om deze gedeeltelijk te renoveren. Je kan dan bijvoorbeeld de meubels vernieuwen, de tegels vervangen of nieuw sanitair plaatsen. Zo kan je met een paar aanpassingen je badkamer een hele nieuwe uitstraling geven en een stuk moderner maken.
 • Totaalrenovatie badkamer: als je badkamer sterk verouderd of versleten is, kies je voor een totaalrenovatie. Het voordeel is dat je helemaal opnieuw kan beginnen en dus ook je indeling en inrichting opnieuw kan bepalen.

Renovatie van je badkamer laten uitvoeren? Schakel dan zeker een badkamer specialist in. Deze informeert je over de mogelijkheden en geeft je advies op basis van jouw situatie, budget en persoonlijke wensen. Vind een badkamerspecialist in je buurt.

renovatie badkamer kosten

 

 

 

Renovatie badkamer: een stappenplan

Hoe verloopt een badkamerrenovatie? Dat hangt grotendeels af van de huidige staat van je badkamer en de renovatiewerken die je wil uitvoeren. We zetten hieronder enkele stappen voor een badkamerrenovatie en enkele mogelijke renovatiewerken op een rijtje:

 

1. Indeling bespreken en badkamerplan maken

Voor je aan de renovatie van je badkamer begint, is het belangrijk om goed na te denken over hoe je nieuwe badkamer er uit moet zien. Bespreek met een specialist hoe je je badkamer wil indelen en maak een badkamerplan op. Op dat plan staat waar aansluitingen moeten komen voor stopcontacten, verlichting, schakelaars…, maar ook waar aan- en afvoeren komen voor water, verluchting, verwarming…

 

2. Bestaande badkamer (deels) uitbreken

Vervolgens zal een vakbedrijf eerst je oude badkamer strippen. Denk bv. aan je oude douche, spiegels, wc, kasten, … Ook oude tegels op muren en vloeren worden indien nodig verwijderd. Wat een vakman precies uitbreekt, hangt af van de staat van je badkamer en je wensen. Zo kan je bijvoorbeeld een wc nog hergebruiken wanneer die nog goed functioneert.

 

3. Leidingwerk en aansluitingen voorzien

Als je badkamer volledig leeg en gestript is, kan een specialist de aan- en afvoerleidingen controleren en aanpassen of vervangen. Zijn deze nog in goede staat? Dan kan een expert ze hergebruiken. Als ze verouderd zijn, breekt hij ze uit, plaatst hij nieuwe leidingen en sluit hij ze aan op de hoofdleiding. Naast leidingen zorgt een vakman dan ook voor de nodige elektrische aansluitingen.

LET OP: zowel het plaatsen van leidingen als elektrische aansluitingen is specialistisch werk dat de nodige kennis vereist. Daarom is het niet aangeraden om dit zelf aan te pakken en schakel je eerder een specialist in. Kom in contact met een geschikte installateur.

 

4. Muren bewerken en vloer leggen

Vervolgens plaatst een badkamerinstallateur, waar nodig, cement of pleister op de muren. Dat is vooral belangrijk om oneffen muren te egaliseren en om aansluitingen te verbergen. Daarboven komt dan de muurafwerking. Vaak wordt er gekozen om een deel of de volledige badkamer met tegels te bezetten. Dat komt omdat deze waterbestendig zijn, lang meegaan en weinig onderhoud vereisen.

Ook op de vloer legt een installateur een chape om leidingen en kabels weg te werken. Deze werkt hij dan af met je gekozen vloerbekleding. Dat kunnen tegels zijn, maar ook steentapijt, kurk, een gietvloer… Denk ook na over de plaatsing van eventuele vloerverwarming en -isolatie.

 

5. Plafond vernieuwen

Ook het plafond van je badkamer kan je vernieuwen. Dat kan met gyprocplaten of een spanplafond. Een spanplafond is een doek uit polyester of PVC dat strak gespannen wordt onder je bestaande plafond. Je hebt dan heel wat vormgevingsmogelijkheden en je kan verlichting simpel in je plafond verwerken. Kies je voor gyproc? Dan kan een expert je plafond afwerken met vochtwerende verf, houten planchetten, …

 

6. Badkamer afwerken en inrichten

Tot slot plaatst een installateur je sanitaire voorzieningen en badkamermeubels. Denk aan je wastafel, wc, douche, … Ook de aansluiting van verlichting, verwarming, ventilatie, airco… is belangrijk. Hierna blijft alleen nog de afwerking van de badkamer over. Je kan muren verven, badkameraccessoires plaatsen… Meestal controleert een vakspecialist ook nog of alle kranen en elektrische aansluitingen goed werken.

 

 

Renovatie badkamer prijs

De kosten voor een complete renovatie van je badkamer liggen tussen € 3.500 en 25.000 (excl. btw). Dit kan sterk variëren op basis van de grootte van je badkamer, de vereiste werken, de gekozen meubels en afwerking… In de tabel hieronder geven we een overzicht met richtprijzen voor verschillende renovaties:

Type renovatiewerkGemiddelde prijs (excl. btw)
Afbraakwerken€ 7 à 25 per m²
Leidingwerk€ 360 à 880 (incl. plaatsing)
Elektriciteitswerk€ 35 à 40 per uur
Muurafwerking€ 10 à 155 per m² (excl. plaatsing)
Vloerafwerking€ 10 à 180 per m² (excl. plaatsing)
Plafondafwerking€ 15 à 200 per m² (excl. plaatsing)
Sanitaire installatiesToilet€ 300 à 1.000 (incl. plaatsing)
Bad€ 500 à 3.000 (incl. plaatsing)
Douche€ 400 à 2.000 (incl. plaatsing)
Wastafel€ 400 à 1.000 (incl. plaatsing)
Kraan€ 125 à 500 (incl. plaatsing)
BadkamermeubelVanaf € 1.000 (excl. plaatsing)
Ventilatie (ventilatiesysteem D)€ 2.800 à 7.000 (incl. plaatsing)

LET OP: de prijzen in de tabel hierboven zijn enkel richtprijzen. Ben je benieuwd naar de exacte kostprijs voor de renovatie van jouw badkamer? Vraag dan offertes aan bij meerdere badkamerspecialisten. Zo krijg je een goed beeld van de uiteindelijke kosten. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat.

badkamer renovatie

 

 

Aandachtspunten bij renovatie badkamer

Wanneer je je badkamer wil verbouwen, zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste punten hieronder in een overzicht:

 1. Bereid de renovatie voor

  Zorg dat je van tevoren weet hoe je badkamer eruit moet komen te zien. Let er ook op dat je badkamer makkelijk toegankelijk is voor de renovatiewerken en sluit alle waterleidingen af. Denk er ook aan dat je je badkamer tijdens de renovatiewerken niet kan gebruiken. Hoelang dat duurt, hangt af van de nodige werken. Een tijdelijk alternatief is dus zeker geen overbodige luxe.

 2. Gebruik de juiste kleuren voor de afwerking

  De kleuren van de afwerking van je badkamer maken een groot verschil voor de uitstraling. Meestal gaat het om lichte kleuren zoals (gebroken) wit, aardetinten of licht grijs. Vooral wit komt veel voor in badkamers omdat het de ruimte groter laat lijken, er schoon uitziet en licht weerkaatst. Voor je badkamermeubels kan je ook kiezen voor roze, licht groen, lichte houtkleuren, een lichte betonlook… Een badkamerspecialist kan je adviseren over alle mogelijkheden.

 3. Kies voor een slimme inrichting

  Ook de inrichting van je badkamer maakt een groot verschil. Een goede tip om de ruimte groter te doen lijken en onderhoudsvriendelijk te maken, is om te kiezen voor zwevende meubels. Die hang je aan de muur, waardoor de ruimte eronder vrijblijft. Kies ook voor materialen die snel schoon te maken zijn. Verder zorgt een douche met een doorzichtige wand voor een ruimtelijk effect.

 4. Zorg voor voldoende licht

  Badkamers zijn meestal geen grote ruimtes. Met voldoende lichtinval kan je net zoals met een slimme kleurkeuze de ruimte optisch groter doen lijken. Zorg daarom voor een raam in je badkamer, maar investeer ook zeker in badkamerverlichting. Spiegels kunnen daarbij het licht weerkaatsen en zijn dus erg functioneel.

Meer advies nodig? Een vakbedrijf kan je adviseren over hoe je je badkamer het best indeelt en inricht. Daarbij houdt deze rekening met jouw wensen, budget en de mogelijkheden van de ruimte. Ontvang advies op maat van een badkamerspecialist.

 

 

Zelf badkamer renoveren of specialist inschakelen?

Kan je zelf je badkamer renovatie uitvoeren? Of laat je de werken toch over aan een badkamer specialist? We gaan dieper in op beide opties:

 

OPTIE 1: zelf badkamer renoveren

Als je je badkamer gaat renoveren, zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om kosten te besparen. Zo kan je zelf al enkele afbraakwerken uitvoeren en afval wegbrengen. Ook de afwerking van je badkamer kan je met de nodige kennis en expertise zelf uitvoeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf je muren te verven of badkamermeubels te installeren.

Voor een grote badkamerrenovatie, voor de plaatsing van afvoeren, elektrische aansluitingen… en voor vloer- en wandwerken is het echter aangeraden om een expert in te schakelen. Zo ben je zeker dat de werken correct uitgevoerd zijn en vermijd je problemen en extra kosten.

 

OPTIE 2: badkamer laten renoveren

Als je zeker wil zijn van een snelle en correcte renovatie, moet je een badkamerspecialist inschakelen. Je geniet dan alvast van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: wat is de beste indeling voor je badkamer? Hoe laat je de ruimte groter lijken? Welke badkamermeubels kies je? Een badkamerspecialist kan je advies geven voor je badkamerrenovatie en houdt daarbij rekening met je persoonlijke situatie.
 • Vakkundige renovatie: een vakspecialist heeft de nodige kennis en ervaring om de renovatiewerken goed uit te voeren. Bovendien kan zo’n expert de werken ook vrij snel uitvoeren. Zo kan je je badkamer snel weer gebruiken en blijven de arbeidskosten beperkt.
 • 1 aanspreekpunt: het kan zijn dat de werken voor de elektrische aansluitingen door een andere vakman uitgevoerd worden dan het plaatsen van de tegels. Door een badkamerspecialist in te schakelen voor de volledige renovatie, heb je maar 1 aanspreekpunt en hoef je maar met 1 expert rekening houden.
 • Garantie: je spreekt met de badkamerspecialist een vaste totaalprijs af, waardoor je financieel beschermd bent tijdens de werken. Zijn er onverwachtse problemen, dan neemt de installateur altijd de extra kosten voor zijn of haar rekening.

 

Vind een badkamer specialist in jouw buurt!

Het is dus zeker slim om een vakbedrijf in te schakelen voor de renovatie van je badkamer. En door meerdere offertes aan te vragen, bespaar je nóg meer. Je kan dan verschillende prijsvoorstellen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang offertes van vakmensen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

Inspiratie & voorbeelden renovatie badkamer

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je nieuwe badkamer? Neem dan zeker eens een kijkje bij deze onderstaande badkamer renovaties.

 

VOORBEELD 1: gerenoveerde badkamer met lichte kleuren

renovatie badkamer

Deze badkamer werd gerenoveerd tot een moderne ruimte met een open uitstraling. De lichte muren, het plafond, de vloer en de badkamermeubels creëren een ruimtelijk effect, waardoor de badkamer groter lijkt. Ook het licht dat via het raam binnenkomt zorgt voor een ruime uitstraling.

 

 

VOORBEELD 2: renovatie ruime badkamer

renovatie badkamer prijs

Bij deze badkamer is gekozen voor donkere en aardse kleuren, waardoor de ruimt er knusser en luxueus uitziet. Omdat het interieur donkerder is en er geen ramen in de badkamer zijn, is goede verlichting belangrijk. Die verlichting werd hier deels in de muur en deels in het plafond verwerkt.

 

 

VOORBEELD 3: renovatie kleine badkamer

kleine badkamer renoveren

Deze badkamer heeft een kleinere oppervlakte, maar werd toch gerenoveerd tot een moderne en open ruimte. De eigenaar koos hier voor lichtgrijze en witte tinten. De grote douche heeft een transparante wand, waardoor deze niet zo veel ruimte lijkt in te nemen. Bovendien is de badkamer ook goed verlicht, waardoor deze er groter uitziet.

 

Lees ook
zolder verbouwing
Renovatie zolder
renovatie nieuw dak
Renovatie dak
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
renovatie kozijnen
Renovatie kozijnen
totaalrenovatie voor en na
Totaalrenovatie
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker aanbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie