Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tips voor een geslaagde dressing

Tips voor een geslaagde dressing

De tijd dat een dressing enkel weggelegd was voor “The Happy Few” is al lang verleden tijd. Tegenwoordig bestaan er heel wat goedkope modules die makkelijk te integreren zijn in elke kamer. Om een functionele dressing te ontwerpen, moet je niet enkel rekening houden met de opbergruimte maar ook met de aanpalende kamers. Onderstaande tips helpen je alvast op weg om de perfecte dressing te ontwerpen.

 

Locatie van een dressing

Een dressing als aanhangsel van de slaapkamer of badkamer ziet er heel leuk uit maar is niet altijd even praktisch. Door van je dressing een circulatiezone te maken kan je heel wat tijd winnen en wordt het ook een bijzonder functionele ruimte. De perfecte opstelling is dan ook gelegen tussen de slaapkamer en de badkamer.
 

Dressing tussen slaapkamer en badkamer
Shutterstock

 

De wasplaats

Bij het inplannen van een dressing wordt de wasplaats vaak over het hoofd gezien. Wil je de woning niet steeds doorkruisen met volle wasmanden, plaats je deze dus best in de nabijheid van je dressing. Als je voldoende ruimte hebt kan het ook praktisch zijn om de wasruimte te integreren in de dressing. Bevindt de wasplaats zich op een andere verdieping situeer je de dressing best zo dicht mogelijk bij de trap.  Door een valluik met kokers te maken kan vuile kledij ook rechtstreeks in de wasplaats terechtkomen.

 

Soorten dressings

Afhankelijk van je voorkeur en budget kan je kiezen voor een dressing op maat of een dressing op basis van modules.

 

Module dressings

Tegenwoordig zijn er heel wat moduleerbare dressingsystemen verkrijgbaar. Deze kan je zelf samenstellen aan de hand van verschillende elementen. Het voordeel van deze systemen is dat ze relatief goedkoop zijn en meteen voorradig zijn. Het nadeel van module dressings is de stevigheid en ze zullen nooit 100% aansluiten op je wensen en de ruimte. De voordeligere prijs zorgt er al snel voor dat je daarmee kan leven. Module dressings kan je reeds kopen vanaf 250 euro per lopende meter.

 

Dressing op maat

Een dressing op maat kan heel interessant zijn wanneer je een kleine of moeilijk in te richten ruimte hebt die je optimaal wil benutten. Schuine wanden kunnen perfect ingevuld worden en ook speciale eisen zoals grote schuifpanelen, trappen en onzichtbare deuren zijn perfect mogelijk. Voor een dressing op maat mag je een prijs verwachten tussen de 500 à 1250 euro per lopende meter. Dit afhankelijk van gebruikte materialen, vormen en de moeilijkheidsgraad.

 

dressing op maat
Shutterstock

 

 

Dressing inrichten: waarop letten?
 

open dressing met legplanken
Shutterstock

Een dressing moet vooral functioneel en onderhoudsvriendelijk zijn. Open kasten ogen mooi maar vergen meer poetswerk. Invallend licht kan er bovendien voor zorgen dat je kledij gaat verkleuren. Door te kiezen voor verstelbare legplanken laat je zo weinig mogelijk ruimte onbenut en kan je de kasten ook aanpassen naargelang het seizoen.

 

dressingkasten
Shutterstock

Voor het kiezen van kledij is natuurlijk daglicht ideaal. Aangezien dit niet altijd aanwezig is, kies je best voor verlichting die dit zoveel mogelijk nabootst. Geel licht zoals spots komen gezelliger over maar kunnen een vertekend beeld geven over kleuren. Om het licht zoveel mogelijk te reflecteren kan je ook gebruikmaken van grote spiegels. Deze zullen de kamer ook groter doen aanvoelen. De dressing wordt vaak blootsvoets gebruikt. Een vast tapijt of parket is de ideale vloerbekleding. Keramische tegels kan je makkelijk bedekken met enkele zachte tapijtjes. Om het extra gezellig te maken, mag een zitelement zeker niet ontbreken.

 

Belangrijke afmetingen

Bij het inrichten van een dressing zal je rekening moeten houden met de minimumafmetingen die vereist zijn om kledij op te bergen en je om te kleden. Om te kijken of er een vlotte circulatie mogelijk is, kan je de dressing voorlopig namaken met dozen of koorden spannen. Vergeet ook geen rekening te houden met de draairichting van deuren.

De belangrijkste afmetingen waar je rekening mee moet houden zijn:   

  • Diepte voor hangkasten: 60 cm
  • Ophangruimte per persoon: Minimum 125 cm
  • Diepte van legplanken voor T-shirts: 45 cm
  • Vrije ruimte nodig bij het omkleden: 125 cm
TIP

De winter- en zomerkast

Heb je graag een ordelijke kast waar alles meteen bij de hand ligt, kan je jouw dressing indelen volgens de seizoenen. Zijn sommige kasten moeilijk bereikbaar, kan je de zomer- en winterkleding hier laten afwisselen. Dit hoef je maar 2x per jaar te doen en is ook een uitstekend moment om ongebruikte kledij weg te gooien.

 

Kasten op maat plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Tips voor een thuisbibliotheek
Tips voor een thuisbibliotheek
TV-meubel op maat
TV-meubel op maat
Inbouwkasten op maat
Inbouwkasten op maat
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker aanbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken